Kalp krizi nedeni

Güncelleme Tarihi:

Kalp krizi nedeni
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 18, 2012 12:31

Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Tıp Fakültesi Dekanı Kardiyolog Prof. Dr. Ramazan Akdemir, iftardan hemen sonra içilen sigaranın kalp krizi riskini artırdığını söyledi.

Haberin Devamı

Prof. Dr. Akdemir, sigaranın, tek başına bir kalp krizi riski oluşturduğuna işaret ederek, “Yemekten önce ya da sonra içilmesi bir şey değiştirmez. Bu anlamda sigaranın kullanımı, kalp krizi için büyük bir etken” dedi.


İftarla birlikte aşırı besin alımı yapıldığına dikkati çeken Akdemir, bu şekilde hipertansiyonun ortaya çıkacağını anlatarak, bu durumda içilen sigaraların da kalp krizini tetiklediğini bildirdi.


Akdemir, iftardan sonra içilen ilk sigarayla kandaki karbonmonoksit oranının arttığına vurgu yaparak, “İftardan sonra içilen sigaranın kalp krizi tehdidi gerçekten çok fazla. Tiryakiler, iftardan sonra arka arkaya sigara içme yoluna gidiyor. Bu nedenle kandaki karbonmonoksit seviyesi bir anda yükseliyor ve kalp krizi riski ortaya çıkıyor. Bu şekilde içilen sigaranın etkileri normalden çok daha fazla oluyor” diye konuştu.

Haberin Devamı


İftardan birkaç saat geçtikten sonra sigara içilmesi gerektiğini belirten Akdemir, kanın iftarın etkisiyle midede toplandığını ve bunun da tek başına vücutta bir hipertansiyon nedeni olduğunu vurguladı.


Akdemir, böyle bir durumda arka arkaya sigara içilmesi halinde kalp krizi riskinin daha fazla arttığını anlatarak, özellikle iftardan sonra içilen sigara konusunda tiryakilerin çok dikkatli olması gerektiğini söyledi.

 

İFTARIN ARDINDAN HEMEN SİGARAYA SARILMAYIN

 

Akdemir, tiryakilerin Ramazan ayını fırsat bilerek sigarayı bırakmaları gerektiğini dile getirerek, “Tiryakilere uyarılarda bulunuyoruz fakat sigara bırakma konusunda sıkıntı yaşıyorlar. Tiryakilere önerim, iftarın hemen arkasından sigaraya sarılmamaları ve mümkünse Ramazan ayını fırsat bilip sigarayı bırakmaları” ifadesini kullandı.


Sigara içmek isteyen vatandaşların iftarda daha az yemek yemesi gerektiğini vurgulayan Akdemir, şunları kaydetti: “Sigara içmek istiyorlarsa yemeği az az yiyip aralıklarla karınlarını doyurmaları gerekir. Ya da yemeğin ardından birkaç saat sonra sigara içmeleri gerekir. Tiryakilerin bu noktada Ramazan ayında dikkatli olmaları gerekir çünkü kalp krizi riski onlar için artıyor.”

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!