Kalp hastalığı

Güncelleme Tarihi:

Kalp hastalığı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 25, 1997 00:00

Haberin Devamı

Amerika'da Johns Hopkins Üniversitesi'nde yapılan bir çalışmanın sonuçlarına göre, erkeklerde kalp hastalıklarının başlangıcı gençlik yıllarına dayanıyor. Üniversiteli erkek öğrencilerin kolesterol düzeyleri ölçülmüş ve araştırma 44 yıl sürmüş. Aynı insanlar ileri yaşlarda kontrol edildiğinde, gençlik yıllarındaki kolesterol ölçümlerine uygun bir şekilde kalp hastalıklarına yakalandıkları veya hiç rahatsızlanmadıkları belirlenmiş.

Şehirde spor

İstanbul Taksim'de, şehrin göbeğindeki Divan Oteli sağlık kulübü sezonu açtı. Özellikle öğle tatillerinde spor yapmak isteyenler için ideal. Yıllık üye olanlar, ücretsiz beş seans ve polo tişört hediyelerinden de yararlanabilecek. Merak edenler için telefonu, 231 41 00.

Tüberküloz teşhisi

Dünyada iki milyar kişi tüberküloz mikrobu taşıyor ve yılda dört milyon insan ölüyor. Üstelik tüberküloz vakasının sadece yüzde onunda klasik belirtiler görülüyor. Teşhis, mikroskop gözlemi veya kültür alınması ile koyuluyor. Abbott laboratuvarı, tüberküloz teşhisi için LCx adı verilen yeni bir cihaz geliştirdi. Beş saatte sonuç alınabiliyor ve yüzde 95 oranında başarılı..

Kadınların yaşı

Tıbbın geriatri (yaşlılık bilimi) alanında, kadınlarla ilgili daha fazla çalışmaya ihtiyaç duyuluyor. Çünkü kadınlar, erkeklerden ortalama 7,5 yıl daha fazla yaşıyor. Kuzey Amerika'da yapılan bir çalışmaya göre, en yaşlı grupların yüzde seksenini kadınlar oluşturuyor. Ayrıca yaşlı kadınlar arasında kalp hastalıkları nedeniyle ölüm, kansere oranla iki kat daha fazla.

Sezaryenle doğum

Seksenli yıllarda, Amerika Birleşik Devletleri'nde dört çocuktan biri sezaryenle doğuyordu. Bu oran doktorların dikkatini çekti ve şimdi bu sayının azaltılması için çalışılıyor. Hedef, 2000 yılında sezaryenli doğum oranını yüzde 15'e düşürmek. Sezaryenli doğumların üçte biri, kadın daha önce sezaryenle doğum yaptığı için tercih ediliyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!