Kalbi şefkatle iyileştiriyor

Güncelleme Tarihi:

Kalbi şefkatle iyileştiriyor
Oluşturulma Tarihi: Mart 11, 1998 00:00

Haberin Devamı

Kalp hastalarını diyet, egzersiz ve şefkatle iyileştirip by-pass'tan kurtaran Amerikalı hekim Prof.Dr.Dean Ornish, şimdi de prostat kanserine ameliyatsız çözüm arıyor. Kalp mucizesi yaratan Dr.Ornish'i bu haftaki Amerikan baskısına kapak konusu yapan Newsweek Dergisi, bir yıl süren bir deneyle yönteminin doğruluğunu kanıtlayan doktorun, prostat kanserini de kendi yöntemiyle iyileştirmek üzere yine bir yıllık bir program başlattığını duyurdu.

California Üniversitesi Tıp Fakültesi Kliniği'nde görevli Dr.Ornish'in, ABD'de bir numaralı ölüm nedeni olan damar sertliğine karşı geliştirdiği reçeteye göre hayvani gıdalar tamamen yasaklanıyor; buna karşılık sebze-meyve, soya ürünleri, C ve E vitaminleri gündelik beslenmenin vazgeçilmez unsurları haline getiriliyor.

Dr.Ornish yöntemini şöyle bir teste tabi tutuyor: 48 kalp hastasını iki gruba ayırıp, bir gruba gıda programı uyguluyor. İlk gruptakilerin hepsi kilo kaybediyor, kolesterol seviyesi düşüyor ve kapalı damarlar açılmaya başlıyor. Ancak ikinci gruptakilerin sağlığı giderek kötüleşiyor.

Dr.Ornish gıda sisteminin yanı sıra, günde yarım saat yürüyerek egzersiz, meditasyon, dua ve derin nefes alarak stresi atmayı, kesin sigara içmemeyi, grup seanslarında hastaların bir diğeriyle yakın dostluk kurmasını sağlık için gerekli görüyor.

Çeşitli vakıflardan aldığı yardımla ConAgra isimli bir merkez kuran Prof.Ornish, ‘‘By-pass ameliyatlarına yılda 26 milyar dolar harcanıyor. Her ameliyat 50 bin dolara mal oluyor. Ameliyatsız tedavi sayesinde tasarruf da etmiş oluyoruz’’ diyor.

44 yaşındaki Dean Ornish öğrenciliği sırasında ruhsal bunalıma girip intihar etmeyi planlarken kızkardeşinin tanıştırdığı Satchidananda adlı bir Hintlinin yardımıyla gıda sistemini değiştirip sağlığına kavuşmuş, sonra da kendi adını taşıyan sistemi geliştirmiş.

Ornish reçetesi

Olmazsa olmazlar

Meyve-sebze

Baklagiller

Az miktarda yumurta beyazı

Soya ürünleri

Az şeker

Az un,

Bir kadeh içki

C,E, beta carotene, selenium vitaminleri

Kesin yasaklar

Et

Balık

Hayvani yağlar

Yumurta sarısı,

Yağlı süt, peynir,

Kahve,

Fındık-ceviz türü kabuklu yemişler.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!