Kalbi rahatlatıyor tansiyonu düzenliyor

Güncelleme Tarihi:

Kalbi rahatlatıyor tansiyonu düzenliyor
Oluşturulma Tarihi: Aralık 09, 2013 09:15

Antalyalı kalp hastaları yogayla buluştu. Kalp ameliyatı olanlar ve henüz ameliyat olmamış ancak kalp hastalığı tespit edilen kişilerin kaliteli bir yaşam sürmeleri için yapılan uygulama, Memorial Şişli Hastanesi Kalp Damar Cerrahisi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Bingür Sönmez'in de katıldığı ilk seansla başladı. Yoga uzmanı Neslihan İskit tarafından gerçekleştirilen ilk seansta, kalbe daha çok oksijen gitmesini sağlayan, kalbin stres yükünü azaltarak kasları güçlendiren doğru nefes teknikleri uygulandı.

Haberin Devamı

Memorial Antalya Hastanesi’nin kalp hastalarına yönelik, halka açık ve ücretsiz olarak düzenlediği "Kalp Yogası" programı, Dr. Neslihan İskit’ten eğitim alan fizyoterapi uzmanı Menekşe Cengiz tarafından uygulanıyor. Program, kalp hastalarının hem fiziksel olarak güçlenmesi hem de sağlıklı bir ruh haline kavuşmasına yardımcı oluyor.

"YOGA MUTLULUK HORMONUNU ARTIRIYOR"

Kalp yogası programlarının, ameliyat sonrası hastaların normal yaşama adaptasyonunu hızlandırdığını söyleyen Memorial Şişli Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Bingür Sönmez, yoga öncesi kalp yogasının sağlığa etkileri konusunda bilgi verdi. Yogadaki hafif egzersizlerin kasları güçlendirdiğini, nefes tekniklerinin kalbe daha kolay oksijen göndermeyi sağladığını ve meditasyonun ise stresi azalttığını kaydeden Prof. Dr. Bingür Sönmez, araştırmalara göre 3-6 aylık dönemde yoga yapanların kan yağları, kan şekerleri ve tansiyonlarının daha iyi kontrol edildiğini, daha az ilaç kullanımıyla tansiyonların düzene girebildiğini ve bu etkilerin yoganın, stres hormonu adrenalini azaltıp mutluluk hormonu olan endorfini artırmasının bir sonucu olduğunu söyledi.

Haberin Devamı

"AMELİYATTAN BİR AY SONRA KATILABİLİRLER"

Prof. Dr. Sönmez, "By-pass olmuş tüm hastalar ameliyattan bir ay sonra doktorlarına danışarak yoga programlarına katılabilir. Başlangıçta haftada iki gün ikişer saat ve üç ay sürecek programlar önerilmektedir. Hastalar istedikleri takdirde üç ay sonrasında da tüm seanslara devam edebilir çünkü yoga ömür boyu tavsiye edilmektedir. Yoga programlarına katılan hastalar mutluluk hormonunun salgılanmasına bağlı olarak huzurlu ve büyük ölçüde stresinden kurtulmuş bir ruh hali içine girmektedir. Kendilerini iyi hissettikleri için hastalık sonrası iyileşme dönemleri de olumlu etkilenmektedir" dedi.

"TAMAMLAYICI TIP ÖNEMLİ"

Yoga sonrası hastalara zihin gevşeme yöntemini öğreterek adrenalinlerini azalttıklarını söyleyen Prof. Dr. Sönmez, şunları kaydetti:
"Bu hastaların daha az ilaçla kan şekerlerini düzene girdiğini, daha az ilaçla tansiyonlarının ritme girdiğini bire bir yaşıyoruz. Aynı hizmetin Antalya Memorial Hastanesi’nde de yapılması bana büyük keyif veriyor. Zaten bizim hedefimiz tüm Türkiye’ye bu kalp yogasını yaymaktı. Dilerim diğer hastanelerde de bu tür sosyal sorumluluk projeleri gelişir ve tamamlayıcı tıp ile hastalar daha iyi duruma gelir. Zaten tamamlayıcı tıp artık Sağlık Bakanlığının bünyesinde tanımlanmış bir yöntemdir. Masaj, hipnoz, akupunktur, yoga gibi tamamlayıcı tıp, Sağlık Bakanlığında bir bölüm olarak işlenmiş durumdadır. Umarım tamamlayıcı tıbbın 4 bin yıllık geçmişinden yararlanabiliriz" diye konuştu.

Haberin Devamı

"YOGA HASTALARIN YAŞAM ENERJİSİNİ YÜKSELTİYOR"

Memorial Antalya Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Bölümünden Op. Dr. Tamer Bakalım da 3 yıldır Antalya’da önemli kalp ameliyatları gerçekleştirdiklerini belirterek, "Kalp Yogası"nı Antalya’ya kazandırmanın önemine vurgu yaptı.

Yoga hastanın yaşam enerjisini yükselttiğini söyleyen Dr. Neslihan İskit ise kalp yogasının tedavideki önemi hakkında konuşarak, "Yoganın tedavi etkisi, tamamlayıcı tıp kavramı içinde yer almaktadır. Hastanın tedavisi sonrası, hastalığının psikolojik ve fizyolojik yanı da yoga ve meditasyon gibi uygulamalarla tamamlanmaktadır. Kalp yogası bilinen yogadan çok farklıdır. Temel olarak kullanılan duruşlar kan basıncını düşürür, hayat enerjisini yükseltir ve stresi kontrol eder. Bu duruşlar ayakta ya da oturarak, hastaların klinik durumları göz önüne alınarak yapılır. Hasta, kendisi için uygun duruşu yapmakta serbesttir. Ağrı ya da acı hissettiği noktada duruşa devam etmez, gevşeme pozisyonuna geçer tam olarak gevşer ve derin nefes alır. Ağrı geçtikten sonra devam etmenin mi yoksa derin nefesle egzersizi bitirmenin mi en iyisi olacağına kendisi karar verir. Duruşlar her yaşta ve hemen hemen her sağlık koşulundaki kişilere tavsiye edilir. Kalp yogasının en önemli bölümlerinden biri nefes egzersizleridir. Kalp yogasındaki nefes çalışmaları hastaların daha derin ve kaliteli nefes almalarını sağlar, nefeslerini kontrol ederek kalp hızlarını da yavaşlatmaya yardımcı olur" şeklinde konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!