Kahvaltı için en iyi 10 adres

Güncelleme Tarihi:

Kahvaltı için en iyi 10 adres
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 09, 2003 00:00

Cemal Süreya boÅŸuna, ‘‘Kahvaltının mutlulukla bir ilgisi olmalı’’ dememiÅŸ. Hele ÅŸimdi yaz geldi, sabahlar günlük güneÅŸlik. Kendimizi sokaÄŸa atmanın tam sırası. Hafta içi çok kımıldayamasak da, özellikle haftasonları hem güneÅŸe kendimizi verip, hem de uzun kahvaltılar yapmak için önümüzde koca bir yaz var. Biz de jüri üyelerimize en iyi kahvaltı nerede yapılır diye sorduk ve verdikleri beÅŸer adresten en iyi 10 listemizi çıkardık. Bu hafta listemizde Ä°stanbul'dan sekiz adres var. Görünen o ki, en iyi kahvaltı deyince Ä°stanbul, Ä°stanbul'da kahvaltı deyince de BoÄŸaz sahilleri ağırlığını koyuyor. FOUR SEASONSHer hafta baÅŸka bir mutfakBir zamanların Sultanahmet Hapishanesi, bugünün beÅŸ yıldızlı oteli Four Seasons'ın içinde yer alan restoranda, yemeklerden önce Sultanahmet'in muhteÅŸem manzarasıyla karşılaşıyorsunuz. Pazar sabahları saat 11.30-15.00 arasında brunch veriliyor. Her hafta dünya mutfaklarından seçtikleri bir köşe oluyor. Salatalar, peynirler, deniz mahsulleri, risotto, kuÅŸkonmaz, barbekü, taze meyve suları, pancake, omletlerden baÅŸka tabii ki klasik kahvaltı da var. Petek bal ve çeÅŸit çeÅŸit reçeller çok beÄŸeniliyor. 0-6 yaÅŸ çocukların ücretsiz yararlandığı brunch, bir kiÅŸi için KDV dahil 55 milyon lira. Leyla Alaton ve Ali Sabancı gibi ünlü müdavimleri var. Tevkifhane Sok. No. 1 Sultanahmet/ Ä°STANBUL Tel: (0212) 638 82 00AŞŞK CAFEBoÄŸaza nazır, denize sıfırDenize sıfır AÅŸÅŸk Cafe'nin spesiyali çömlekte yumurta. Bunun dışında, hellim peyniri, kaÅŸar, eski kaÅŸar, Ä°zmir tulum, ev yapımı reçeller, özel tahin pekmez de favoriler arasında. Meyveli müsli, taze meyveler eÅŸliÄŸinde servis yapılıyor. Ä°ki parça hellim peyniri, çay, peynir, zeytin, tereyağı çömlekte yumurta aldığınız zaman 10 milyon lira civarında bir ödeme yapıyorsunuz. Özel tahin pekmez 3.5, bal 1.5, beyaz peynir 3.5 milyon. Bitki çayları demlenerek yapılıyor. ÖrneÄŸin ‘Hoşş’ bitki çayında, lavanta, kekik, nane ve papatya harmanı var. Özel harman çayları ise porselen demlikte ve buharda piÅŸiriliyor. Sabah 09.00'dan gece 24.00'e kadar her gün açık. Muallim Naci Cad. No. 170 KuruçeÅŸme/ Ä°STANBUL. Tel: (0212) 265 47 34MEHTAPÇayı bir yıl dinlendiriyorlarRumelihisarı sahilindeki Mehtap, 1952'de açılmış, 1985'e kadar çay bahçesi olarak hizmete devam etmiÅŸti. 1985'te SütiÅŸ'le yaptığı ortaklıktan sonra, SütiÅŸ olarak hizmet vermeye baÅŸladı. Ama orası hálá herkes için Mehtap. Mehmet Ulusal, Ä°brahim Orga ve Mevlut KocadaÄŸ'ın ortağı olduÄŸu mekán sabah 06.00'dan gece 01.00'e kadar açık. Kahvaltıda omlet çeÅŸitleri, hakiki manda kaymağı, çiçek balı, Gemlik zeytini, Ezine peynir çeÅŸitleri veriliyor. Meyve suları, çay ve komple bir kahvaltıya kiÅŸi başı en fazla 10 milyon lira ödüyorsunuz. Çayları toptan alıp, bir yıl dinlendirip öyle servis yapıyorlar, zira aroması daha iyi oluyor. Mekanın en iddialı olduÄŸu dal ise sütlü tatlılar. Ä°stinye Caddesi. No.3 Emirgan/ Ä°STANBUL Tel: (0212) 277 63 73BAHAR PASTANESÄ°Limonatası baÅŸka yerde yokÄ°stanbul BoÄŸazı'ndaki mekanlardan Bahar Pastanesi'nde kahvaltı tabağında kaÅŸar, beyaz peynir, bal, tereyağı, yumurta, salam, jambon çeÅŸitleri, siyah ve yeÅŸil zeytin, domates ve salatalık söğüş var. Fiyatı 5 milyon lira. Ä°stediÄŸiniz omlet çeÅŸidini ayrıca yaptırabiliyorsunuz. Klasik kahvaltının dışında su böreÄŸi, minik börekler, puf böreÄŸi, küçük pizza çeÅŸitleri ve kek de bulabilirsiniz. Çavdar, kepek ve yulaf karışımından yaptıkları özel bir ekmekleri var ve bununla yapılan sandviçler çok raÄŸbet görüyor. Taze meyve suyu olarak sadece portakal ve greyfurt bulabiliyorsunuz. Ama Bahar'daki limonatayı baÅŸka bir yerde içebileceÄŸinizi sanmıyoruz. Limonata, konsantre olarak deÄŸil, saf limondan yapılıyor. Sabah 07.00'den 24.00'e kadar açık mekanda, isterseniz gece bile kahvaltı servisi yapıyorlar. 1. Cadde No. 46 Arnavutköy/Ä°STANBUL Tel: (0212) 265 15 64SARAY MUHALLEBÄ°CÄ°SÄ°Bal-kaymaÄŸa ilgi çokÄ°stanbul'da 1935'ten beri hizmet veren Saray Muhallebicisi'nde, klasik Türk kahvaltısı, börekler, omletler, sıcak ve soÄŸuk sandviç çeÅŸitleri var. Çay, beyaz peynir, kaÅŸar peyniri, domates, salatalık, zeytin, tereyağı ve reçelden oluÅŸan komple kahvaltının fiyatı 4 milyon 750 bin lira. Porsiyon su böreÄŸi, kıymalı veya peynirli kol böreÄŸi 1 milyon 750 bin. En çok beÄŸenilen çeÅŸit ise bal-kaymak. Omlet çeÅŸitleri 2 milyon ile 3.5 milyon lira arasında. 07.00-24.00 saatleri arasında açık. TeÅŸvikiye Caddesi. No. 105 TeÅŸvikiye/Ä°STANBUL Tel: (0212) 236 16 17 SADE KAHVEKaÅŸar Kars’tan, sucuk Kayseri’denSırtınızda 200 yıllık bir yalı ve bahçesi, önünüzde BoÄŸaz sahili. Sade Kahve plastikten uzak duran, her ÅŸeyin doÄŸalını kullanan bir mekan. Kır bahçesi gibi döşenen kahvede iki çeÅŸit kahvaltı var: Köy kahvaltısı ve klasik kahvaltı. Köy kahvaltısında verilen kaÅŸar Kars'tan, tulum peyniri Erzincan'dan, pastırma ve sucuklar ise Kayseri'den geliyor. Kahvaltı tabağında taze kaÅŸar ve beyaz peynir, reçel çeÅŸitleri, tereyağı, zeytin, yumurta, salam ve domates var. Köy kahvaltısı ve klasik kahvaltının fiyatı bir çay dahil 7 milyon lira. Köy yumurtasından yapılan omlet çeÅŸitleri de bulunuyor. Haftasonları közde börek yapılıyor. Recep Aral ve Ertan Yurtsuz'un sahibi olduÄŸu mekanda kepekli, çavdarlı, taÅŸ fırın ve Trabzon ekmeÄŸi çeÅŸitleri de var. Simitleri de unutmamak lazım. Müdavimleri, AÅŸkın Nur Yengi, Beyazıt Öztürk, Åževval Sam, Tarık Akan. Yahya Kemal Caddesi No.36 Rumelihisarı/Ä°STANBUL Tel: (0212) 358 23 24BEBEK KAHVEEn popüler kahveÄ°stanbul'un en popüler kahvesi Bebek Kahve, listeye kahvaltısının zenginliÄŸinden deÄŸil de, daha ziyade konumundan dolayı girdi. Bebek Camii ile Bebek Ä°skelesi'nin yanındaki denize nazır bu kahvede kahvaltıda poÄŸaça, börek, tost ve kurabiyelerden baÅŸka bir ÅŸey yok. Börekler 1-1,5 milyon lira arasında. En geç bir aya kadar normal kahvaltı da vermeye baÅŸlayacaklar. 07.00-21.00 saatleri arasında açık. Sahipleri iki kuzen, Affan ve Selahattin Atakan. Müdavimleri Sertab Erener, Åžebnem Dönmez, Mustafa Altıoklar, Arif Keskiner. Adres: Bebek Camii Yanı. Telefonları yok.YENÄ°KÖY SPOR KULÃœBÃœHerkese açık kulüpYeniköy sahilindeki, Yeniköy Spor Kulübü'ne ait mekána herkes girebiliyor. Kahvaltı tabağında beyaz ve kaÅŸar peynir, yumurta, zeytin, domates, salatalık, tereyağı, bal ve reçel çeÅŸitleri var. Fiyatı 3 milyon lira. Her çeÅŸit yumurta, sigara ve paçanga böreÄŸi seçenekleri mevcut. Sabah 08.00'den gece 01.00'e kadar açık mekána büyük kulüplerin baÅŸkanları da geliyor. Yalı Sokak. No.3 Yeniköy/Ä°STANBUL Tel: (0212) 262 61 10 CAFEHANEPeynir kızartmaları parmak ısırtırıyorDenizin üzerindeki konumuyla dikkat çeken 150-200 kiÅŸilik mekanda zeytin, beyaz peynir, bal, tereyağı, reçel, söğüş ve demlik çaydan oluÅŸan kahvaltı tabağının fiyatı 6.5 milyon lira. Ayrıca peynir kızartmaları 4, sucuk ve sosis kızartma 4.5, fırında kaÅŸarlı gevrek 2.5 milyon lira. Sıcak ve soÄŸuk içeceklerin her çeÅŸidini bulmak mümkün. Omlet çeÅŸitleri de zengin. Mantarlı, karışık, sütlü, sebzeli ve Ä°talyan (makarna, salam, biber, domates) omletlerin fiyatı 5.5-7.5 milyon lira arasında deÄŸiÅŸiyor. Ä°zmir'e giden tüm sanatçıların ve milletvekillerinin uÄŸrağı. MithatpaÅŸa Cad. No: 172 Güzelbahçe/Ä°zmir Tel: (0232) 234 61 24QUEEN ADASekiz ilden zeytin geliyorDenize sıfır Queen Ada'da açık büfe kahvaltı var. Türkiye'nin zeytin yetiÅŸtiren 8 ilinden gelen zeytinler, ev yapımı reçeller, özel üretilen keçi peynirleri, yine çeÅŸitli yörelerden seçilmiÅŸ peynir, omlet ve yumurta çeÅŸitleri, ev yapımı ekmekler, kekler, ev yapımı poÄŸaçalar hepsi Queen Ada'da. Her çeÅŸit taze meyve suyu ve özel limonata var. Yeni sezon fiks fiyatları henüz belirlenmedi ama geçen yıl KDV dahil 18 milyon liraydı. Türkbükü/Bodrum. Tel: (0252) 367 15 98GURMELER VE YEMEK YAZARLARINDAN OLUÅžAN JÃœRÄ° SEÇTÄ°Ä°ÅŸadamı kimliÄŸi, gurmeliÄŸini gölgelemeyen Mustafa OÄŸuzYemek kitabı yazarı Engin AkınYemek kültürü yazarı gazeteciTuÄŸrul ÅžavkayDamak tadının en sayılan kılavuzlarından gazeteciAli SirmenMimar-gurmeAli Esad GökselAnkaralı gurme OÄŸul TürkkanÄ°zmirli gurme, aileden peynir üreticisiAhmet GüzelyaÄŸdökenGazeteci, yazar Donatella PiattiYemek kültürü programı yapımcısıHülya EkÅŸigilGazeteci, yazar, gurmeGüngör UrasÂ
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!