Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi'nde yeşilin açık, kahverenginin 4 tonunda pamuk üretildigi bildirildi

Güncelleme Tarihi:

Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesinde yeşilin açık, kahverenginin 4 tonunda pamuk üretildigi bildirildi
Oluşturulma Tarihi: Ekim 12, 1999 00:00

Haberin Devamı

Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Osman Tekinel, 3 yıllık çalışma sonucunda yeşilin açık, kahverenginin 4 tonunda pamuk ürettiklerini bildirdi.
ABD’nin bu yönde çalışmaları olduğunu belirten Prof. Dr. Tekinel, "KSÜ olarak çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Kahverenginin 4 tonu ile üretilen iplikten, özel sektördeki bir firma çorap dokudu. Çorap tamamen doğal rengi ile dokunduğu için bizim açımızdan farklı bir önem taşıyor" dedi.
Kahramanmaraş’ta üretilen beyaz pamuğun çok kaliteli olduğunu ifade eden Prof. Dr. Tekinel, "Genellikle beyaz pamuktan üretilen iplik boyanır ve tekstil ürünlerine dönüştürülür. Ancak, boya maddeleri, bazı hassas bünyeli insanlarda alerjiye yol açar. Bu sorunun ortadan kaldırılması düşüncesi, renkli pamuk üretimini gündeme getirdi" diye konuştu.
Renkli pamuk üretimine ilişkin çalışmaların, KSÜ’de sözleşmeli olarak görev yapan Azerbaycan Bilimler Akademisi’nden Prof. Dr. Sefer Mustafayev tarafından yürütüldüğünü vurgulayan Prof. Dr. Tekinel, şöyle devam etti:
"Renkli pamuk üretimi ile boya giderleri ve boyaların çevreye verdiği zararlar ortadan kalkacak. Projenin başarıya ulaşabilmesi için mavi, siyah ve kırmızı renkli pamukların üretilmesi gerekiyor. Şu anda seleksiyon dönemindeyiz. Ekim yapılan tarlaları gözden geçiriyoruz. İstenilen renkteki pamukları toplayıp, yeniden ekiyoruz. Zor, zahmetli ve sabır isteyen bir iş. Eğer, renkli pamuk üretimi hedeflendiği gibi olursa tekstil sektörü gerçekten çağ atlar. Mavi, siyah ve kırmızı renkleri üretmek asıl hedeftir. Çünkü, bu renkler olmazsa olmaz. Azerbaycan’da da renkli pamuk üretimi yapan Prof. Dr. Mustafayev başkanlığındaki ekip, bu konudaki çalışmaların yanı sıra, şoklama yöntemi üzerinde de projeler geliştiriyor."
Prof. Dr. Tekinel, tohumun 30 bin voltluk enerji ile şoklanması sayesinde hasatın erken yapıldığını, verimin arttığına dikkati çekti.
Pamuk tohumlarının şoklanması sonucu hasatın 15 gün önceye alındığını, bunun ise üretilen pamuğun yağmurdan etkilenmesi riskini azalttığını ifade eden Prof. Dr. Tekinel, buğday, arpa ve soya fasulyesinde, erken hasatın yanı sıra, birim alandan sağlanan ürünün yüzde 10-12 oranında arttığını belirtti.
Tohumların 20-50 saniye arasında 30 bin volt elektrik enerjisine tabi tutulduğunu, ancak en başarılı sonucun 30 saniye süreli olanda alındığını anlatan Prof. Dr. Tekinel, şoklama yönteminin ekonomiye getirisinin çok fazla olduğunu ve olacağını kaydetti.
Prof. Dr. Tekinel, köylülerin getirdikleri tohumluğu da şokladıklarını ve üreticinin birim alandan daha fazla gelir sağlamasına azımsanamayacak katkıda bulunduklarını sözlerine ekledi.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!