Kafkas kültürleri Kars'ta buluşuyor

Güncelleme Tarihi:

Kafkas kültürleri Karsta buluşuyor
Oluşturulma Tarihi: Eylül 19, 2005 15:37

Türkiye’nin Kafkaslara açılan kapısı Kars, ikinci kez ait olduğu coğrafyanın insanlarını, Türkleri, Gürcüleri, Ermenileri, Azerileri bir araya getiriyor. Kent 30 Eylül ile 2 Ekim tarihleri arasında Kafkas Kültürleri Festivali'nin ikincisine ev sahipliği yapıyor. Festival'in en önemli etkinliklerinden biri ilk gün başlayıp festivalin sonuna kadar sürecek olan ve ileride uluslararası bir nitelik kazandırılması planlanan Kafkas Film Günleri.

Haberin Devamı

Programı Ankara Sinema Derneği tarafından hazırlanan Film Günleri kapsamında, Türkiye, Gürcistan, Azerbaycan, İran, Ermenistan ve Rusya’dan altı film gösterilecek.

Iraklı Kürt yönetmen Hiner Saleem’in geçen yıl büyük yankı uyandıran filmi "Vodka Limon" Azerbeycan sinemasının önemli yönetmenlerinden Huseyin Mehdiyev’in "Özge Vakit", Bahman Ghobadi’nin geçen yıl katıldığı festivallerden ödüllerle dönen filmi "Kaplumbağalar da Uçar", Gürcü sinemasının Sovyet döneminde yönetimle ciddi sorunlar yaşayan efsane ismi Sergei Paradjanov’un "Aşık Garib", Moskova, Chicago, Selanik, Trieste ve Jeonju Festivallerinden ödülle dönen Moskovalı yönetmen Marina Razbezhkina’nın ilk kurmacası "Hasat Zamanı" festival kapsamında seyirciyle buluşacak filmler.

Ümit Ünal, Kudret Sabancı, Selim Demirdelen, Yücel Yolcu ve Ömür Atay’ın birlikte yönettikleri Anlat İstanbul da programda yer alıyor.

Haberin Devamı

Üç güne yayılacak festivalde sinemadan, folklore, kadınların ekonomik hayata katılmasından, mimariye, fotoğraf projelerine kadar pek çok farklı etkinlik Karslılarla birlikte gerçekleştirilecek.

BİR ÇOK ETKİNLİK VAR

30 Eylül Cuma günü, fotoğraf sanatçısı Özcan Yurdalan ile gerçekleştirilecek atölye çalışması, gelecek sene “Kafkaslar; Gençlik,Gelecek ve Beklentiler” projesinin ilk adımını atmak için bir araya gelecek olan genç fotoğrafçıların Kars Sanat Merkezi galerisinde açacakları karma sergiyle somutlaşacak.

II.Kars Kafkas Kütürleri festivalinde, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı tarafından hayata geçirilecek “Az gelişmiş bölgelerde kadının sosyo-ekonomik durumu” başlıklı bir toplantı ile beraber Kafkas Kadınları El Ürünleri Pazarı açılacak.

Festival kapsamında tüm dünyada kültürel miras koruma projeleri gerçekleştiren Global Heritage Fund (GHF) tarafından, Osmanlı Mahallesi koruma adı altında restore edilen Mazlumağa hamamında Kars Kaleiçi Mahallesi tanıtım sergisi açılacak. Aynı mekan, Anadolu Kültür tarafından Kars'a getirilen ve tarihi Gürcistan evlerini konu alan “Gürcü Evi” başlıklı bir fotoğraf sergisine de ev sahipliği yapacak.

Haberin Devamı

Festival süresince geceler ise Kars Kalesi’nde gerçekleşecek Anadolu Ateşi ve Kardeş Türküler konserleriyle geçecek. Festivalin ikinci gecesi ise katılımcıları hoş bir tesadüf bekliyor. Turkcell’in Kardelenler kampanyası kapsamında konserlerine devam eden Türk müziğinin divası Sezen Aksu da 1 Ekim akşamı Kars Kalesi’nde Karslılara ve festival konuklarına bir konser verecek.

Ülke kültür ve sanat hayatına katkısı olanları sadece ölümlerinden sonra değil, yaşarken de hatırlamayı ilke edinen Kars Belediyesi festival kapsamında Anadolu’ya katkıları nedeniyle Çekül Vakfı Başkanı Metin Sözen’in ve Türkiye’deki mimari kültürel mirasa sahip çıkması nedeniyle de TMMOB Mimarlar Odası Başkanı Oktay Ekinci’nin isimlerini Kars’ta birer caddeye verecek.

Haberin Devamı

Kars, II. Kafkas Kültürleri Festivali ile bir kez daha hem Kafkasların hem de Türkiye’nin buluşma noktası olacak, Kars’tan bir kez daha dostluk ve barış çağrıları yükselecek.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!