Kadınların çile dönemi: Adet günleri

Güncelleme Tarihi:

Kadınların çile dönemi: Adet günleri
Oluşturulma Tarihi: Mart 05, 1998 00:00

Haberin Devamı

Günümüzde cinsel sorunlar açıkça tartışılırken adet dönemi hep ihmal ediliyor. Oysa her kadının yaşamında adet kanamaları önemli bir yer tutuyor. Yaşamımızın 30-40 yılını adet kanamalarıyla geçiriyoruz. Bu sorun hakkında ne kadar fazla bilgiye sahip olursak, o kadar sağlıklı ve huzur içinde oluruz.

Aslında adet kanamalarında akıntı sadece kandan ibaret olmaz. Sümük ve endometrik hücreler de dışarı atılır. Her kanamanın adet kanaması olmadığını bilmek çok önemli. Kadınlar, iki üç haftada bir kanamayla karşılaştıkları zaman bunun normal adet kanaması olduğunu düşünebilirler. Oysa bu kanamalar, kadınlık organlarındaki sağlık sorunlarının bir habercisi olabilir. Kadının yumurtlama dönemi, adet dönemidir. Yolculuk, stres, egzersiz, hastalıklar hatta kilo almak ve kilo kaybetmek de adet döneminin düzenini bozabilir. Kanamaların başlaması birkaç gün gecikebilir, hatta bir ay aksayabilir. Kanama süresi iki gün ile sekiz gün arasında değişir. Kanamanın başlaması son kanama gününden 21-35 gün sonra olabilir. Bazı kadınların adet görmeleri çok düzenlidir. Her ay, sadece bir iki günlük bir fark olabilir. Bazı kadınlarda ise adet başlama günleri çok düzensizdir. sürekli düzensizlikten yakınan kadınlar bir doktora baş vurmalıdırlar.

Tehlike işaretleri

Kanama çok fazla olur da bir günden daha uzun bir süre saatte bir tampon değiştirmeniz gerekirse doktora başvurmalısınız. Adet döneminde çok fazla kan kaybı ciddi bir sağlık sorununun habercisi olabilir. Ayrıca kanda demir eksikliği ve kansızlık gibi sorunlar da karşınıza dikilebilir.

Fibroid adı verilen tümörler rahim boşluğunda oluşabilir ve bunlar, şiddetli kanamalara neden olurlar. Adet kanamalarında akıtılan kanın büyük parçalar halinde pıhtılaşması normal bir durum değildir.

Adet dönemine zaman varken kanamaların başlaması da bir sorunun habercisidir. Hiç vakit kaybedilmeden doktora başvurulmalı.

Ne zaman kesilir?

Adet kanamaları birdenbire kesilirse bir doktora başvurulmalı. Hamilelik dışındaki kesilmesinin nedenleri ise şunlar: Vücudunuzda yeterli miktarda yağ bulunmuyorsa, kanamalar kesilebilir. Yağ hücreleri, dişilik hormonu miktarını artırır. Normal olarak vücut ağırlığının yüzde 22'sini yağlar oluşturmalı. Bu miktar düşünce, kanamalar aksamalar görülebilir.

Kontrol edilemeyen stres de kadının yumurtlamasını engeller. Çok fazla seyahat, aşırı yorucu bir çalışma düzeni, beslenme bozuklukları vücudun hormon dengesini bozar ve sonuçta adet kanamaları aksar.

Tiroid bezlerinin çok fazla ya da çok az çalışması da adet kanamalarında etkili olabilir. Tiroid bezlerinin normal bir faaliyet içinde olmaması önce kilolarda etkisini gösterir. Daha sonra ise adet dönemleri aksamaya başlar. Kırk yaşını geçen her kadın basit bir kan testi yaptırarak tiroid bezlerinin durumunu öğrenebilir. Hamile olmamanıza rağmen adet kanamaları kesilmişse, doktorunuz hormon araştırması yapmak isteyecektir.

Kanama çok az olursa

Bazı kadınlarda adet kanamaları çok hafif geçer. Kaybedilen kanın miktarı çok az olur. Aslında her kadın hayatında böyle bir dönem yaşar. Normal olarak yumurta üretemediğini, kısır olabileceğini düşünür. Bu doğru değildir. Kanamaların az olması doğrudan doğruya hormon orantısıyla ilgilidir. Kısırlık söz konusu değildir.

Günlük tutun

Kanama günlerinin tarihlerini kapsayan bir günce sizin için önem taşır. Bir sorunla karşılaştığınız zaman, daha önceki adet dönemlerinin durumunu bilmeniz ve doktora açıklamanız gerekecektir. Günlüğünüze ya da bir takvimin kenarına adet günlerini not edin. Sancı durumunuzu ve kaybettiğiniz kanın miktarını yazmayı da unutmayın.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!