Kadınlara argoda çirkin benzetmeler

Güncelleme Tarihi:

Kadınlara argoda çirkin benzetmeler
Oluşturulma Tarihi: Haziran 15, 2000 00:00

Haberin Devamı

Çağlar boyunca, ne adlar takılmadı ki kadınlara... Çoğu zaman aşağılayıcı göndermelerle anıldı kadınlar. Artık 2000'li yıllarda olsak da ‘kaşık düşmanı’, ‘saçı uzun, aklı kısa’, ‘eksik etek’ tanımlamaları hálá kullanılıyor kadınlar için.

Para karşılığı cinsel ilişkiye giren kadınlara ‘andon’, ‘bilezik’, ‘kova’ deniyor. Yahudi fahişeler ‘Boliçe’, Rus fahişeler ‘Haraşo’ ve Alman fahişeler ‘Helga’ adlarıyla anılıyorlar eski zamanlarda. Genelevlerde, fahişelerle ilgilenen deneyimli kadın ise ‘abla’.

Şoförlerin argosunda ise deyimler, otomobil, otobüs üzerine ‘Tam dizel’, ‘motor’, ‘tanker’ fahişeleri anlatıyor, ‘dalga motor’ ise yatılan kadını.

Kadınların fiziki durumları da argoda yerini bulmuş. Genç kadınlara ‘ceviz, çatlak’, toy kızlara ‘çay-çingenece genç kız’ ya da ‘çıtır’ deniyor. Kısa boylu ve dolgun kadınlar ‘bıldırcın’, çirkin kadınlar ‘kakanoz’ diye anılıyorlar. Şişmanlara verilen bir ad ise ‘meflaket’.

Pletirna balığının küçüğü ‘paçoz’, köpek yavrusu ‘kancık’, ispermeçet balinası ‘kaşalot’ da kadını tanımlayan ve neredeyse günlük konuşmamıza girmiş argo sözcükler.

Evli kadınlara ‘jandarma’, otel fahişelerine ise ‘battaniye’ deniyor argoda. Yunanca'da rahip anlamına gelen ‘kaloger’ argoda, evde kalmış kız anlamına bürünüyor. Lezbiyen ise argomuza ‘les’, ‘lezzo’, ‘lesboş’ diye girmiş. Bir tür Venedik kumaşı olan ‘İskarlet’ de lezbiyeni tanımlıyor, her ne ilgisi varsa... Kadına yönelik argonun ideolojisi de var. Faşist kadınlar ‘faşige’ diye anılıyor.

Motor, bacı, cariye

Kadınlara yönelik argo sözcükleri araştıran Aylin Koç, bu tanımlamaların en yakın örneğini geçtiğimiz günlerde tutuklanan ve beraberindekilerle yaşamı gazetelere konu olan Adnan Hoca'yı gösteriyor. Bir alt-kültür oluşturan Adnan Hoca'cılar da kadınları ‘motor’, ‘bacı’, ‘cariye’ diye adlandırıyorlar, cinsel çekicilik ve başarılarına göre.

Araşırmacı Aylin Koç, kadına yönelik argonun cinsel ve kaba olduğunu belirterek, ‘‘İlk argo sözlüğümüz Lugat-it Garibe'de sadece 3 kelime kadınla ilgili. Hulki Aktunç'un yazdığı son sözlükte ise kelimelerin yüzde 80'i kadına yönelik. Çünkü ilk sözlük, çirkin ve kaba olanları dağarcığına almamış’’ diyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!