Kadın bankacıları aşk ve lüks hayat yaktı

Güncelleme Tarihi:

Kadın bankacıları aşk ve lüks hayat yaktı
Oluşturulma Tarihi: Nisan 13, 2004 01:24

Kamuoyunda ‘hortum’ kelimesiyle özdeşleşen banka soygunlarının bir diğer ayağını aşk ve para tutkusuna yenilen kadın bankacılar oluşturuyor. Hikayeleri basına sık sık yansıyan kadın bankacıların büyük bölümü kalplerini kaptırdıkları sevgililerinin ya da eşlerinin kurbanı oluyor. Adviye Tepecikli, Behiye Ebru Onar, Sibel Buluş, Billur Fenerci kamuoyunda sıkça telaffuz edilen isimlerden sadece birkaçı.

Sibel Buluş, Emlak Bankası’nın Beyoğlu şubesinde mevduat hesapları şefi olarak çalışıyordu. 1997 yılında 2 trilyon liraya yakın parayı zimmetine geçirmekten yargılanan 39 yaşındaki Buluş’un bu dönemde iki sevgilisi olduğu öne sürüldü. Buluş’un sevgilisi oldukları iddia edilen 20 yaşındaki kuaför kalfası ile servis şoförünü hediyelere boğduğu haberleri basına yansıdı. Sevgililerinden birine otobüs, diğerine ev ve araba hediye ettiği öne sürülen Buluş’un, ‘Daha iyi yaşamak, giyinmek ve gezmek için çaldım’ ifadesi de basında yer aldı. Buluş’un vurgunu mudilerin hesabına giriş yaparak çektiği paraları sanki müşteriye ödeme yapıyormuş gibi belge düzenleyip imzalarını taklit suretiyle yaptığı iddia edildi. 12 yıl ağır hapis ve suça konu paranın üç katı ağır para cezasına çarptırıldı.

SEVGİLİ ABD’YE KAÇTI

Denizbank Etiler Şube Müdürü Adviye Tepecikli, müşteri hesaplarından borsa simsarı sevgilisi için 1,5 milyon dolar almakla suçlandı. 4,5 yıl önce tanıştığı Fatih Deveci’nin kendisini İskender Yılmaz olarak tanıttığı Tepecikli’nin müşterilerin hesabından sevgilisinin hesabına para aktardığı öne sürüldü. İddiaya göre iki sevgili kazancı paylaşıyorlardı. Bu arada asıl sevgilisi hostesle evlenen Deveci, bundan haberi olmayan Tepecikli’den, ‘Önemli bir iş bitireceğim’ diyerek 1,5 milyon doları geri vermek kaydıyla istedi. Deveci, ABD’ye hostes eşinin yanına giderken Tepecikli demir parmaklıkların ardına gönderildi.

FİRARİ SEKRETER

Alfa Menkul Değerler A.Ş.’de genel müdür asistanı olarak çalışan Billur Fenerci hakkında, müşteri hesaplarından trilyonlarca lirayı sahte talimat yazılarıyla hesabına aktardığı iddiasıyla gıyabı tutuklama kararı çıkarıldı. Eşi, annesi ve babası da aynı davanın sanığı olan Fenerci’nin eşiyle birlikte ABD’ye kaçtığı anlaşıldı. Fenerci de Etiler’deki lüks yaşamıyla dikkat çekti.

EŞİNİN KORKUSUNA

Esbank Tekirdağ Şubesi müdür yardımcısı Selma Handırı, müşterilerin hesaplarından zimmetine 53 milyar lira geçirmekle suçlandı. Handırı’nın, 2000 yılında Kıbrıs’ta binbaşı olan eşinin gönderdiği paraları borsada değerlendirirken zarar etmesi üzerine durumu korkusundan eşine söyleyemediği, çareyi yolsuzluk yapmakta bulduğu ortaya çıktı. Handırı, işini, kariyerini ve eşini kaybetti. Eşi boşanma davası açtı.

4 YIL BOYUNCA

Dilek Dizdaroğlu
, Caddebostan Ziraat Bankası Şubesi’nde müdür yardımcısıydı. Aralarında Kemal Sunal’ın eşi Gül Sunal, Genel Kurmay eski Başkanı Necdet Üruğ, Kara Kuvvetleri Komutanı Muhittin Füsunoğlu’nun da bulunduğu 97 mevduat sahibinin hesabından 5,6 trilyon lirayı zimmetine geçirmekten yargılanıyor. Dizdaroğlu’nun sahte belgelerle müşteri hesaplarından para çekme olayının dört yıl sürdüğü ortaya çıktı.

PARALAR EŞİN HESABINDA

Müşterilerin hesaplarından yaklaşık 2 trilyon lirayı eşi Mehmet Nezih Şahlıoğlu’nun da aralarında bulunduğu yakınlarının hesaplarına aktardığı öne sürülen Sanem Tuygun Şahlıoğlu, 10 yıl hapis ve 4 trilyon lira ağır para cezası istemiyle yargılanmıştı. Şahlıoğlu, dolandırıcılık suçuna iştirak ve azmettirmekten yargılanan banka müdiresi Berrin Karakoçoğlu’nu suçlamıştı. Mehmet Nezih Şahlıoğlu, hesabındaki paralardan şüphelenmediğini iddia etti. Banka müdiresi Berrin Karakoç, Şahlıoğlu’nun kendisine suç ortağı aradığını öne sürdü. Toprakbank Şişli Şubesi müdürü Billur Güzide Balyemez, 26 yıllık mesleki tecrübesinin sonunda yönetim kurulu üyeliğine kadar yükseldi. 2 milyon doları zimmetine geçirmekle suçlandı, bir süre arandıktan sonra yakalandı. ‘Sarı Avni’ lakaplı Avni Musullulu ile Ali Yasak’ın da aralarında bulunduğu kişilere usulsüz kredi verdiği iddialarını reddetti, yargılaması sürüyor.

DİĞERLERİ

-Hatice Zerrin Aydoğan, Bakırköy Türk Ticaret Bankası müdiresiyken mudilerden para yatırırken otomatik virman yapılabilmesi amacıyla imzalı kağıt almak ve onların bilgileri olmadan hesaplarındaki 1,5 trilyon lirayı kendi hesabına geçirmekle suçlandı.

-Elif Omuzluoğlu, Bahçelievler Yayla Yapıkredi Bankası Şubesi bölüm şefiyken zimmetine 500 bin dolar geçirmekle suçlandı.

Kumarbaz sevgili için 12 yıl hapis

Sevgilileri yüzünden hapishaneye düşen kadın bankacılara son örnek Behiye Ebru Onar oldu. Bir bankada portföy yöneticisi olarak çalışan 33 yaşındaki Behiye Ebru Onar, müşteri hesabından 470 bin doları kumarbaz sevgilisi Cüneyt Aktürkler’in hesabına havale ettiği için tutuklandı.

12 yıla kadar hapsi istenen bankacıyı, ‘Sen benim evleneceğim kadınsın, biz bir daldan elma çaldık, artık bunun dönüşü yok’ diyerek suça teşvik eden Cüneyt Aktürkler için gıyabi tutuklama kararı çıktı.

Funda Arı, 1998 tarihinde Toprakbank Taksim Şubesi müdür yardımcısı iken 180 milyar lirayı zimmetine geçirmekle suçlandı. Müşterilerin repodaki paralarını çekerek sevgilisine verdiği öne sürüldü, 4 ay cezaevinde yattı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!