Kadeh rakıya engel olmayız yönetmelikle netleştiririz

Güncelleme Tarihi:

Kadeh rakıya engel olmayız yönetmelikle netleştiririz
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 14, 2008 00:00

TAPDK Başkanı Kazım Çalışkan, "Kimse yanılgıya düşmesin, yanlış anlamasın. Yetki belgesi olanlar kadeh rakı yada kadehle şarap servisi yapabilir. İsteyen sahnedeki sanatçıya şampanya gönderebilir. Bu konudaki kafa karışıklığını yönetmelikle gideririz" dedi.

Haberin Devamı

YAZGAN Şarapçılık’ın patronu Nurtekin Yazgan’ın mektubuyla gündeme gelen, dünkü Hürriyet’e de manşet olan "Bir duble rakı artık yasak" tartışması, Tütün, Tütün Mamulleri ve Alkollü İçkiler Piyasası Düzenleme Kurumu’nun (TAPDK) telefonlarını kilitledi. TAPDK Başkanı Kazım Çalışkan, "5752 sayılı yasayla amaçlanan bu değil. İlgili maddeyi sektörde yanlış yorumlayanlar var. Bu durumda hazırlıkları süren yönetmeliklerimizle konuyu netleştiririz. Yetkisi ve belgesi olanların bir duble rakı yada bir kadeh şarap servisi yapmasının önüne engel koymadığımızı gösteririz" dedi.

Yetkili olmadıkları halde

Çalışkan, tartışma yaratan maddenin başında "yetkili olmayan" ifadesinin yer aldığına dikkat çekerek, şunları söyledi: "Baştaki ifade maddenin tümünü kapsıyor. En azından düzenlemeyi yapanların düşündüğü bu. Aradaki ’ile’nin kafa karıştırdığını Hürriyet’in haberinden anladık. Alkollü içki satış ve servis belgesi almış olanların bile bir kadeh şarap veya bir duble rakı satamayacağı gibi anlam çıkarılmış. Oysa TAPDK’nin böyle bir amacı olamaz. Maddenin getirdiği yasaklar tümüyle yetki belgesi olmayanları kapsıyor."

Yönetmelikle açarız

Yasanın yürürlüğe girmesiyle birlikte uygulama yönetmeliklerini yayınlayacaklarını ifade eden Çalışkan, şöyle konuştu: "Aslında uygulama yönetmeliklerine ’duble rakı’, ’kadehle şarap’, ’hediye içki’ gibi konuları koymayı düşünmüyorduk. Ancak, gündeme gelen tartışma, ortada bir yanlış algılama ve kafa karışıklığı olduğunu gösteriyor. Öyleyse biz de hazırlıkları süren yönetmeliklerimizde bu konuya daha açıklık kazandırır, yetki belgesi olanların bugünkü gibi normal işlerini sürdürebileceklerini ortaya koyarız. Bundan sonra yetki belgesi alanlar da aynı şekilde bir duble rakı yada bir kadeh şarap servisi yapabilir."

Şampanya patlatılabilir

Çalışkan, şöyle devam etti: "Sahnedeki sanatçıya şampanya göndermek isteyen 15 Mayıs’tan sonra da gönderebilir. Balayı çiftlerine hediye şampanya veya şarap gönderilebilir. Tatil köyleri şampanya ödüllü yarışma düzenleyebilir. Çünkü, tatil köyünün zaten bizden alınmış yetki belgesi vardır."

Korkmayın bakkaldan telefonla yine içkinizi isteyin

KAZIM Çalışkan, telefon, internet ve faks yoluyla içki-sigara siparişi konusundaki yasaklarla ilgili noktayı şöyle özetledi: "İsteyen yine mahalle bakkalına telefon edip, içkisini, sigarasını alabilecek. Burada bir sıkıntı yok. İnternetten alkollü içki satışını ise TAPDK olarak yeniden düzenleyeceğiz. Bu tür satışlar belirleyeceğimiz esaslar kapsamında gerçekleşecek. Bu konu çağdaş ülkelerin hepsindekine benzer bir faaliyet alanı şekline dönüşecek."

Yasaklarımız daha çok bakkal ve büfeciye dönük

TAPDK Başkanı Kazım Çalışkan, "bir duble rakı yada bir kadeh şarap" diye tanımlanan orijinal ambalajı bozularak, yapılan satışa koymaya çalıştıkları yasağın daha çok bakkal ve büfeleri hedef aldığını belirterek, şöyle konuştu: "Bazı bakkal ve büfeler, alkollü içki satışı için ellerindeki perakende belgesine dayanıp, birkaç tabure atarak, içki servisi yapmaya yelteniyor. Bizim hedef aldığımız yerler buralar. Onların yetki belgesi, söz konusu alkollü içkileri orijinal ambalajında satmayı içerir. Servis yapmayı içermez. Aslında böyle yapanların ruhsatını iptal ediyorduk ama şimdi bir de para cezası getirmiş oluyoruz. Restoran, bar, otel gibi işletmeler açık içki satış belgesine sahip olmak durumunda."

Dünyanın tersine iş yapmaya kalkmayız

KAZIM Çalışkan, dünyada bar, restoran ve tatil köylerinde, yani buna dönük yetki belgesi olan her yerde kadehle içki satışının, servisinin gerçekleştiğini hatırlatarak, "Biz burada dünyanın tersine bir iş yapmayız" dedi.

Tombala çekip içki sigara satmak yasak

KAZIM Çalışkan, içki ve sigarayı içeren çekilişlerdeki hedefledikleri yasağı şöyle anlattı: "Özellikle Anadolu’da tombala çekerek sigara ve içki pazarlamaya çalışanlar vardır. Normalde de bu işlem yasaktır. Yeni yasayla devreye girecek para cezalarıyla bu işin önüne tümüyle set çekmeyi hedefliyoruz."

GİSDER: Sorunları diyalogla çözüyoruz

GELENEKSEL Alkollü İçki Üreticileri Derneği (GİSDER) Başkanı Galip Yorgancıoğlu, 5752 sayılı yasanın ilgili maddesinin bazı sektör temsilcilerini yanıltmış olabileceğini ifade ederek, şöyle konuştu: "TAPDK ve sektörümüzle ilgili diğer birimlerle tüm sorunlarımızı diyalogla çözme çabasındayız. TAPDK’nın yetki belgesi olanların dubleyle rakı, kadehle şarap satışını engelleme gibi bir düşüncesi olmadığını biliyoruz. Burada internetten pazarlama konusunda bir sorun var. Aslında yasa daha teklif halindeyken daha sert bir düzenleme öngörülmüştü. Meclis’te yumuşadı, keyfiyet TAPDK’ya bırakıldı. PAPDK da sanırım bu konuda ideal olan düzenlemeyi yönetmeliklerle ortaya koyacaktır."

Ruhsatı olan otellerde sorun olmaz

TURİSTİK Otelciler, İşletmeciler ve Yatırımcılar Birliği (TUROB) Başkanı Timur Bayındır, "Kadehte açık içki satma ruhsatı-satış belgesi olan üyelerimizin tesislerinde mevcut düzen aynen devam edecek. Açık içki ruhsatı olanlarda sorun yok" dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!