Juju’nun mutfağı imdadınıza yetişir

Güncelleme Tarihi:

Juju’nun mutfağı imdadınıza yetişir
Oluşturulma Tarihi: Ocak 07, 2006 00:00

Jülide Ulucan, yakınlarının deyişiyle Juju, 20 yıldır bilişim ve telekomünikasyon sektöründe çalışıyor. 16 yaşından beri yemek pişirmeye meraklıydı ama yoğun çalışma temposu nedeniyle bu merakı hep hobi olarak kaldı. Altı ay önce profesyonel olarak yemek yapmaya karar verdi.

Juju 10-15 kişilik davet sofraları kurmaya karar verdi ve altı ay önce işe mönü oluşturmakla başladı. Özel ve lezzetli olmalıydı. Yakın çevresinin çok beğendiklerini, mahallesinde birlikte büyüdüğü Yahudi ve Rumlardan öğrendiklerini de ekledi mönüye.

"Altı ayın iki ayı, mönüye yeni tatlar katmak için deneme süreci oldu. Pişirip hazırlarken eksiklerimi tespit ettim. Ayrıntıların, püf noktalarının sırrına erdim."

Juju araştırma döneminde çok önemsediği annesinin tariflerini de yemek kitapları ve dergilerindekilerle karşılaştırmış. Sonuç; et yemeklerinde mutlaka şarap kullanmak gerektiğine karar vermiş. "Rostoysa mutlaka kırmızı, tavukta beyaz şarap sosu" diyor. Baharatların sihirli gücüne de inanmış. "Tarhun bunlardan biri. Tarhun, tavuk yemeklerindeki sosa çok farklı tat ve koku veriyor."

ÇALIŞANLARIN EV DAVETLERİ

Juju, dört aydır işten eve gelir gelmez doğru mutfağa giriyor. Özel davetler için iki gün önceden sipariş kabul ediyor. Mevsimine göre taze, kaliteli ve marka malzemeler kullanıyor. Onun için hijyen, en az lezzet kadar önemli. Satın almadan, hazırlama aşamasına kadar hijyene çok özen gösteriyor.

"Yemek işine başlarken catering şirketlerini inceledim. 50 kişiden başlayan kokteyl, süsleme, sunum hizmetleri veriyorlardı. Ben ise çalışan insanların 6-15 kişilik ev davetlerinde akla gelecek adres olmayı amaçladım."

Çalışanların ev partileri için yemek hazırlama fikrini şöyle açıklıyor: "Kadın ya da erkek, çalışanların zamanları çok kısıtlı. Konuklarına ev yemeği lezzetleri sunmayı çok isteseler de gerçekleştiremiyorlar."

Juju, kurduğu www.jujununmutfagi.com adresli internet sitesine yemek fiyatlarını da eklemiş. "Mönüleri inceleyip fiyat sürprizi korkusu duymadan sipariş verebilmelerini istedim."

İlk siparişleri almaya başladığında çok heyecanlanmış. Şimdilik haftada iki sipariş alıyor. Haftada dördün üstüne çıkmayı düşünmüyor. Çünkü bu işi şimdilik keyif ve hobi olarak yapıyor. Ama günün birinde sadece yemek ile ilgilenebileceğini de saklamıyor.

Mutfaktan seçmeler

Zeytinyağlılar: Grek pilaki, portakallı kereviz, baklalı enginar.

Ana yemekler: Kremalı tarhunlu tavuk, levrek marine, sumorili patates salatası, pazı yatağında levrek, hünkar beğendi.

Tatlılar: Likörlü yeşil elma, Juju parfe.

Mönüler alternatifli

Davet yemeği için iki tip mönü var. Üstelik her biri kendi içinde alternatifli. Bir mönü balık, diğeri kırmızı et ya da tavuk. Mönüler başlangıç, ara soğuk, ara sıcak, soğuk mezeler, ana yemek ve tatlıdan oluşuyor. "Mönü değişmez" diye bir şart yok. İlave ya da eksiltme oluyor. Örneğin pastırmalı paçanga böreği yerine tavuklu krep sipariş edebilirsiniz. Özel soslu dana rosto yerine tas kebabı, somonlu krep yerine mayonezli levrek istenebilir. Tek çeşit, örneğin ıspanaklı gül böreği isteyenlere de servis yapılabiliyor. Juju’nun toledo (patlıcanlı) tartı ile zeytinyağlı patlıcan dolması en tutulan çeşitlerinden.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!