İtalya’dan adım adım Japonya

Güncelleme Tarihi:

İtalya’dan adım adım Japonya
Oluşturulma Tarihi: Haziran 05, 2006 00:00

İtalyan gezgin Marino Curnis, yürüyerek İtalya’dan Japonya’ya, oradan da yeniden İtalya’ya gitmekte kararlı. Beş yıl sürecek olan bu uzun yolculuğunda, 25 ülkeyi adım adım geçmek için kolları sıvayan Curnis, 45 bin kilometre yürüyecek ve yaklaşık 50 milyon adım atacak. Curnis beş ayda İtalya’dan İstanbul’a geldi bile...

Kendisini "Gezegenin, insanların, mekanların, tatların, kokuların ve olayların keyfini çıkararak gezen bir çılgın ve hayalperest" olarak tanımlayan Curnis’le konuştuk.

Marino Curnis, 7 Mayıs 1973’te İtalya’da doğdu. Küçüklüğünden bu yana pek çok farklı ilgi alanına yöneldi. Mesela 12 yaşında şiir ve hikayeler yazmaya başladı, müzik besteledi. Henüz yayımlanmamış 300’den fazla şiiri ve birçok hikayesi, farklı tarzlarda yaklaşık 60 bestesi var. Resmi mesleği 0-3 yaş çocukların anaokulu eğitmeni. Ama o çok meslekli olmayı seviyor. 2003 yılında bir roman yazdı. Resim yaptı. Son yıllarda ise yürümeyi kafasına taktı. Hindistan, Nepal, Almanya, Fransa, Portekiz, İspanya ve Kanarya Adaları’nda kilometrelerce yürüdü. Şimdi de 45 bin kilometre yürüyeceğim diye tutturdu ve yola çıktı.

İnsanlarla tanışma ve seyahat etme arzusunun kendisini yürümeyi ittiğini anlatan Curnis, 9 Ocak 2006’da başladı İpek Yolu’nu izleyeceği bu uzun yürüyüşüne. İtalya’dan Japonya’ya gidip yine kendi ülkesine dönmeyi hayal ediyor. Bu süre içinde 25 ülkeyi gezecek, yolculuğunu 5 yılda tamamlayacak.

5 AYDA 2627 KİLOMETRE

Curnis yola çıkış öyküsünü şöyle anlatıyor: "Uzun yürümeleri seviyorum. Bu nedenle birçok ülkede birkaç bin kilometrelik yolculuklar yaptım. Ama hiç 45 bin kilometre yürümemiştim. 45 bin kilometre yaklaşık 50 milyon adımdan oluşuyor. Bunu gerçekleştirmek için önce planlar yaptım. Sonra Almanya’daki bir outdoor fuarına gittiğimde buradaki bazı firmalara projemi anlattım, bana sponsor olmalarını istedim. Üç şirket beni destekleme sözü verdi. Ben de ailemin İtalya’nın Bergamo kentindeki evinden 9 Ocak 2006’da ayrılarak 50 milyon adımlık yolculuğuma başladım. Seyahatin ilk beş ayında İtalya, Avusturya, Macaristan, Romanya, Bulgaristan’ı geçip Türkiye’ye geldim. Müthiş serüvenime çıkarken İtalya eski Cumhurbaşkanı Carlo Azeglio Ciampi tarafından madalyayla ödüllendirildim. Günde ortalama 30 kilometre yürüyorum. Eğer ki yokuş aşağı yollar olursa bu günde 50 kilometreyi buluyor.

EŞYALARINI ÇEKİYOR

Curnis, yürürken eşyalarını taşımak için, sırtına bir mekanizmayla bağlı bir taşıyıcı kullanıyor. Tek tekerlekli, 30 kilogram ağırlığındaki bu taşıyıcıyı yürürken çekiyor ve güç almak için de iki baston kullanıyor. Çektiği çantasında su, birkaç günlük yiyecek, uyku tulumu, fotoğraf makinesi, günlüğü, hard disk var. Günde beş Euro harcamayı planlayan Curnis, bazen uyku tulumunda, bazen de fiyatları ucuz otellerde yatıyor. Bu arada yolculuğuyla ilgili notlarını, ulaşabildiği bölgelerde http://www.eurasiapc.com adresinde yazıyor. Belli noktalarda SKY TV ekipleri yanına gelerek belgesel için çekimler yapıyorlar. Marino Curnis dokuz dil biliyor. Yollarda bu özelliği, çok işine yarıyor.

EŞEK ALDI, KAZIKLANDI

Curnis’in beş aylık yolcuğu sırasında en unutamadığı anısı, Romanya’dan satın aldığı eşekle ilgili olanı. İçinde eşyaları bulunan taşıyıcının tekerleğinin kırılması üzerine eşyasını taşımak için bir eşek arayan Curnis’e 300 Euro karşılığında Moşo adlı yaşlı bir eşek satmışlar. Moşo üç gün sonra yürümeyi reddetmiş ve bir adım dahi atmamış. Bunun üzerine eşeği satmak zorunda kalan Curnis, 50 Euro’ya zor satabilmiş. Tekerleği yaptırıp yeniden yoluna devam etmiş...

CURNIS’İN ROTASI

İstanbul’dan sonra Karadeniz’i boydan boya yürüyerek geçecek, yeniden İstanbul’a gelecek ve buradan Erzurum üzerinden Tahran, Tebriz, Buhara, Semerkant, Kaşmir, Pekin, Seul, Tokyo’ya varacak. Dönüş, Şangay, Katmandu, Taşkent, Moskova, Minsk, Prag, Nurnberg, Stutgart üzerinden İtalya.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!