İstiklal Marşı’nın 11 rakibi Cumhuriyet konserinde çalınacak

Güncelleme Tarihi:

İstiklal Marşı’nın 11 rakibi Cumhuriyet konserinde çalınacak
Oluşturulma Tarihi: Ekim 18, 2008 00:00

Tekfen Vakfı, Cumhuriyet’in kuruluşunun 85. yıldönümü için özel bir proje hazırladı. 87 yıl önce Mehmet Akif Ersoy’un Milli Mücadele Dönemi’nde yazdığı şiirin bestelenmesi için açılan yarışmaya başvuran 55 eser arasından seçilen 11 tanesini biraraya getirdi.

Tekfen Vakfı adına, araştırmacı-yazar Mehmet Altun’un ekibiyle resmi ve özel arşivlerde yürüttüğü uzun süreli çalışmalar sonucunda, orijinal notalara ulaşıldı. Kazım Karabekir Paşa’nın yine aynı dönemde, ancak yarışma dışı bestelediği, güftesi de kendisine ait "Türk Yılmaz" adlı eseri de 12. marş olarak diğer eserlerin yanına eklendi. Notaların orkestra aranjmanları, projenin sanat danışmanı ve aynı zamanda bestecilerinden biri olan Mimar Sinan Üniversitesi Konservatuvarı Kompozisyon ve Orkestra Şefliği Anasanat Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hasan Uçarsu önderliğinde hazırlandı. Ona, Çağdaş Türk Müziği’ni temsilen günümüz sanatçılarından Nevit Kodallı, Çetin Işıközlü, Emre Aracı, Hüseyin Sermet, Betin Güneş, Turgay Erdener, Özkan Manav, Ayşe Önder, Ertuğ Korkmaz yardım etti.

ÖNCE KONSER VERİLECEK SONRA KİTAPTA TOPLANACAK

Biraraya getirilen besteler, Tekfen Filarmoni Orkestrası tarafından 24 Ekim’de İstanbul Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı’nda yapılacak Cumhuriyet konserinde çalınacak. Şef Saim Akçıl yönetimindeki Tekfen Filarmoni Orkestrası ile birlikte, TRT İstanbul Gençlik Korosu, Şenol Talınlı (tenor), Sumru Ağıryürüyen (vokal) Hüseyin Sermet (piyano), Ercan Irmak (ney), Göksel Baktagir (kanun), ve Yurdal Tokçan (ud) gibi usta isimler konserde sahne alacak. Kapanışı resmi İstiklal Marşı’mız ile yapılacak gecede, o dönemin atmosferini seyirciye daha iyi hissettirmek amacıyla eserler arası geçişlerde, tiyatro yönetmeni Yücel Erten’in sahneye koyduğu seslendirme ve anekdotlara da yer verilecek. Böylece Milli Mücadele Dönemi’nin duyguları Arsen Gürzap ve Çetin Tekindor’un anlatımıyla yeniden yaşatılması amaçlanıyor. Tekfen Vakfı, konserden elde edeceği geliri, vakfın eğitim bursu fonuna aktaracak.

Bu unutulan notalar, daha sonra, hazırlanmakta olan kitapla da tüm meraklılarıyla paylaşılacak. Mehmet Altun’un kaleme aldığı kitapta, Milli Marş’ın seçilmesi öncesinde Millet Meclisi tutanaklarına geçmiş hararetli tartışmalardan gazetelere konu olmuş ilginç haberlere kadar pek çok şey olacak.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!