İşte Türk zekası

Güncelleme Tarihi:

İşte Türk zekası
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 17, 2011 00:00

Yale Üniversitesi’nden Prof. Dr. Murat Günel ve Türkiye’den bilim insanları, beyne şekil vererek zekâya zemin hazırlayan yeni bir gen keşfettiler.

Haberin Devamı

İNSAN beyninin oluşumundaki en büyük gizemlerden biri, Yale Üniversitesi’nde genetik üzerine çığır açıcı çalışmalara imza atan Prof. Dr. Murat Günel’in Türkiye’deki araştırmacılarla yaptığı işbirliği sonucu çözüldü.Nature Genetics Dergisi’nde yayınlanan çalışma sonunda, insanı diğer türlerden ayıran ve beyne şekil vererek zekanın oluşmasına zemin hazırlayan yeni bir gen keşfedildi.

10 buluştan biri

/images/100/0x0/55ea56bbf018fbb8f879769a

Beynin oluşumunda önemli rol oynayan ‘laminin-gamma3’ isimli gen, beyinsel hastalıkların engellenmesi için kritik rol oynuyor. Bu tür genlerin, beyni geç yaşlarda etkileyen Alzheimer ve Parkinson gibi hastalıkların tedavilerinin bulunmasına zemin hazırlayabileceği düşünülüyor.

Haberin Devamı

Yale Üniversitesi Beyin Cerrahisi Bilim Dalı Başkanı ve Beyin Genetiği Programı Direktörü Prof. Dr. Murat Günel, en bariz ve önemli özelliklerinden olan kıvrımların, beynin yüzey alanını arttırarak insan zekasının gelişmesinin ardında yatan sır olduğunun gösterildiğini anlattı. Günel, bu kıvrımların oluşmasında rol oynayan genlerin şimdiye kadar bulunamadığını belirtti.

Buluş, “Science” dergisi tarafından “2010’un en büyük 10 buluşundan biri” seçildi.

İlk hasta Cerrahpaşa’dan


PROF. Dr. Murat Günel, çalışmalarına katılan ilk hastanın, İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’nde olduğunu belirtti. Erken yaşta sara nöbeti geçirmeye  başlayan hastanın Prof. Dr. Beyhan Tüysüz, Prof. Dr. Veysi Demirbilek ve Prof. Dr. Cengiz Yalçınkaya aracılığı ile ekibine haber edildiğini anlattı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!