İstanbul'da Temmuz ayı zam şampiyonu biber

Güncelleme Tarihi:

İstanbulda Temmuz ayı zam şampiyonu biber
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 02, 2007 13:37

İstanbul'da temmuz ayında, bir önceki aya göre fiyatı en çok artan madde yüzde 12.03 ile biber olurken, yıllık bazda ise elma yüzde 72.97 artışla fiyatı en çok artan madde oldu.

Haberin Devamı

İstanbul Ticaret Odası (İTO), İstanbul Ücretliler Geçinme İndeksine göre Temmuz ayında fiyatları en fazla artan ve azalan ürün ve hizmetleri. Buna göre, mevsimsel özelliklere bağlı olarak ürün azlığının yaşandığı biber, Temmuz ayında bir önceki aya göre yüzde 12.03 artış oranı ile fiyatı en fazla artan madde oldu. Biberi yüzde 10.53 ile elma, yüzde 5.39 ile badana boya işçiliği ve yüzde 495 ile erik izledi.

Yıllık bazda ise, elma yüzde 72.97 artış oranı ile fiyatı en çok artış gösteren madde oldu. elmayı, yüzde 39.97 ile tavuk, yüzde 35.19 ile şeftali ve yüzde 35.11 ile erkek berberi fiyatları izledi.

İTO'nun belirlemelerine göre Temmuz ayında bir önceki aya göre ortalama perakende fiyatı en fazla artış gösteren diğer bazı maddeler arasında "buğday unu, bulgur, balık, yoğurt, erik, maydonoz, fındık, limon, mercimek, yeşil soğan, taze fasulye, kapıcı maaşları, fuel-oil, gazyağı, şehirlerarası otobüs ücretleri, bilimsel-edebi kitap."

FİYATI AZALAN MADDELER

Temmuz ayında, giyim sektöründe sezon indirimlerinin uygulanması ile kadın giyim grubunda yer alan bluz, bir önceki aya göre yüzde 33.75 azalış oranı ile fiyatı en fazla azalan ürün oldu. Aylık bazda fiyatı en fazla azalan diğer maddeler, yüzde 32.38 ile kavun, yüzde 30.76 ile kadın giyiminde tayyör, yüzde 30.54 ile erkek giyiminde ceket olarak gerçekleşti.

Yıllık bazda ise, Temmuz ayı itibariyle hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi nedeniyle oluşan talep azlığı, balık fiyatlarının yüzde 37.25 azalmasına neden oldu. Bu oranla balık fiyatları geçen ay fiyatları en fazla gerileyen ürün oldu. Balığı yüzde 15.83 ile fındık, yüzde 15.37 ile domates ve yüzde 12.27 ile yatak odası takımı izledi. İTO'nun belirlemelerine göre Temmuz ayında bir önceki aya göre ortalama perakende fiyatı en fazla azalış gösteren diğer bazı maddeler ise şöyle sıralandı: "Patlıcın, Kiraz, Patates, Domates, Soğan, Salatalık, Kabak, Bamya, Armut, Akide Şekeri, Pijama, Terlik, Ayakkabı, Pantolon, Çanta, Pardesü, Telefon Ücreti."

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!