İstanbul’un engelsiz müzeleri ziyaretçilerini bekliyor

Güncelleme Tarihi:

İstanbul’un engelsiz müzeleri ziyaretçilerini bekliyor
Oluşturulma Tarihi: Eylül 03, 2013 13:41

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, “Erişilebilir Turizm, Engelsiz İstanbul” projesi kapsamında hazırladığı engellilerin kullanımına uygun web sitesini hizmete sundu. Braille alfabesi, seslendirme ve işaret dili uygulamalarının yer aldığı sitede, gezilerin düzenlendiği İstanbul müzelerinin tanıtım filmleri de yer alıyor.

Haberin Devamı

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), İstanbul Kalkınma Ajansı (İSKA) “Küresel Turizm Merkezi İstanbul Mali Destek Programı” kapsamında hazırlanan “Erişilebilir Turizm, Engelsiz İstanbul” projesi meyvelerini vermeye başladı. İBB Halkla İlişkiler Müdürlüğü, proje kapsamında bugüne kadar 5 bin engelli vatandaşa İstanbul’un 8 ayrı müzesini gezdirdi.

Müdürlük, engellilere yönelik gezilerle İstanbul genelindeki tüm engelli vatandaşları müzelerle buluşturmayı hedefliyor. “Erişilebilir Turizm, Engelsiz İstanbul” projesi kapsamında, İstanbul’un müzeleri erişilebilir hale getiriliyor ve engelli bireylerin İstanbul’un tarihi ve önemli müzelerinde turistik bir gezi yapmalarına olanak sağlanıyor.

Haberin Devamı

Engelli vatandaşlar, sunulan destekleyici çözümlerle müzeleri bireysel olarak da ziyaret edebiliyor. Türkçe ve İngilizce dil seçenekleriyle oluşturulan müze tanıtım filmleri, işaret diline çevrilerek görme engelli vatandaşlara uygun hale getirildi. Müzeleri tanıtıcı dokümanlar da seslendirildi ve işaret diliyle anlatıldı. Bütün bu tanıtıcı içerikler ve projeyle ilgili bilgiler erisilebilirturizm.ibb.gov.tr adresinde vatandaşların hizmetine sunuldu. Bunun yanı sıra, engelli vatandaşlara etkin bir hizmet sunabilmek için Atatürk Havalimanı İletişim Noktası ve Beyazıt İletişim Noktası faaliyete geçirildi. İletişim Noktaları’nda görev alan personeller ile proje kapsamındaki müzelerde görev yapan bir grup personele engelli iletişimiyle ilgili İşaret dili eğitimi verildi.

İstanbul’un engelsiz müzeleri ziyaretçilerini bekliyor

Proje tanıtım broşürleri ile müzelerin kısa tarihçesini ve eserlerini içeren kataloglar da engelli bireylerin erişimine uygun olarak tasarlanarak Braille alfabesiyle Türkçe, İngilizce ve Arapça olarak basıldı. Ayrıca, proje kapsamında, engelli bireylerin müzelere erişimini kolaylaştırmak için bütün müzelere engelli sandalyeleri verildi.

Haberin Devamı

Projede Yer Alan 8 Müze; İstanbul Arkeoloji Müzesi, Topkapı Sarayı, Rahmi M. Koç Müzesi, Kariye Müzesi, Büyük Saray Mozaikleri Müzesi, Ayasofya Müzesi, Miniatürk ve Panoroma 1453 Müzesi.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!