İstanbul’u Hürrem, Kösem, Teodora ve Zoe ile anlatacaklar

Güncelleme Tarihi:

İstanbul’u Hürrem, Kösem, Teodora ve Zoe ile anlatacaklar
Oluşturulma Tarihi: Şubat 20, 2010 00:00

İmparatorluk Kadınları koleksiyonu, moda tasarımcısı Özlem Süer, arkeolog editör Nezih Başgelen danışmanlığındaki ve Özgül Sokullu koordinatörlüğündeki Atasay tasarım ekibi tarafından yaratıldı.

Haberin Devamı

İstanbul’un 2010 Avrupa Kültür Başkenti olması, bu sefer de bir mücevher markasına ilham verdi. Atasay Myras markası, İstanbul’u bu şehirde yaşamış dört güçlü kadın üzerinden anlatıyor. Osmanlı İmparatorluğu’ndan Hürrem ve Kösem Sultan, Bizans İmparatorluğu’ndan Theodora ve Zoe...

Türkiye’de altın sektörünün tasarım macerası çok eski değil. Hareketlenme 10, bilemedin 12 yıl önceye dayanıyor. Atasay da şirket bünyesinde tasarımcı çalıştırmaya o zaman başlamış. Özlem Süer ise beş yıldır şirkete danışmanlık yapıyor. Her sezon yeni bir konsept yaratılıyor, bir hikaye kurgulanıyor.
2010 yılı için de böyle bir koleksiyon hazırladılar. Hürrem, Kösem, Theodora ve Zoe’den ilham alan İmparatorluk Kadınları’nın fikri Özlem Süer’e ait. Tasarımlar ortaya çıkarken, kadınların yaşadığı iki önemli mekan; Topkapı Sarayı ve Ayasofya tasarımcıları besledi. Özellikle Topkapı’nın Hazine ve Harem daireleri ile Ayasofya’nın mozaikleri üzerinde hassasiyetle duruldu.
Özlem Süer hazinedeki değerli taşlarla süslü mataralardan, beşiklerden ve tahtlardan çok etkilendiklerini söylüyor. Bizans ve Osmanlı sanatını besleyen İznik, Bursa gibi kentlerde Muradiye Külliyesi, Arkeoloji Müzesi gibi mekanları da didik didik incelemişler. Koleksiyon 70 parça. Son yılların popüler tonu, pembe altın ağırlıklı. Pırlanta ve altının bir arada kullanıldığı modeller de var, altın ve değerli taşların harmanlandığı modeller de... Tabii iki grup arasında epey bir fiyat farkı da var.
Kolye ve yüzükler ağırlıkta. Ama küpe ve broş da bulabiliyorsunuz. Mine çok sık kullanılmış. Her biri Kapalıçarşı’da yetişmiş işinin ehli Türk ve Ermeni ustalar tarafından üretilmişler. Bazı modeller üç boyut duygusunu öyle güzel veriyor ki, eviriyor çeviriyor nasıl böyle gözüktüğünü çözemiyorsunuz.
Özlem Süer vintage görünümlü bu takıların her geçen gün daha da makbul hale geldiğini anlatıyor: “En önemlisi, takıların bugünün kostümleri ile eşleşebilmesi. İmparatorluk Kadınları koleksiyonundan aldığınız bir parçayı takmak için özel bir geceyi beklemek zorunda kalmıyorsunuz. Günlük kıyafetinizle de kullanabilirsiniz” diyor.

Haberin Devamı

Koleksiyonun en dikkat çekici parçalarından biri, ok atarken başparmağa takılan zehgir yüzük formundan esinlenerek yapılan ve içerisinde Bizans imparatoriçesi Zoe ve Osmanlı Sultanı Hürrem’in resimleri bulunan yüzük.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!