İstanbul’dan Paris’e ‘Kıyıda’ yaşayanlar

Güncelleme Tarihi:

İstanbul’dan Paris’e ‘Kıyıda’ yaşayanlar
Oluşturulma Tarihi: Mart 17, 2014 01:38

TÜRK oyuncu Sedef Ecer’in İstanbul ve Paris’in tehlikeli ve yoksul banliyölerinden esinlenerek yazdığı ‘Kıyıda/ A la Peripherie’ adlı eseri Paris’te büyük başarı topladı.

Haberin Devamı

Dev bir Fransız oyuncu kadrosuyla çalışan ve kendisi de ‘Sultan’ adında bir Türk sabah programı sunucusunu canlandıran Sedef Ecer’e medyanın da ilgisi büyük. Ecer, sosyologlarla görüşüp araştırmalar yaparak iki yılda yazdığı oyunda, İstanbul ile Paris’i, doğu ile batıyı, varoş ile kenti bir araya getiriyor. Suresnes Tiyatrosu’nda sergilenen oyunda, Roman havalarından Anadolu türkülerine, Fransız şansonlarından Macar geleneksel şarkılarına uzanan geniş bir müzik yelpazesi de kullanılıyor. Oyun, ülkede Romanlara karşı yükselen ırkçı bakışa da ‘insani bir hançer’ saplıyor.

DEV KADRO

Fransız tiyatrosunun yükselen ikiz kardeşleri Thomas-Jean Bellorini’nin yönettiği ve sahneye koyduğu oyunda, Figaro gazetesinin ‘Fransa’nın Scarlett Johanson’u olarak tanımladığı, Fransız sinemasının yükselen yıldızı Lou de Laage, Fransız televizyon dizilerinin yıldızı Julien Bouanich, şarkıcılık kariyeriyle de tanınan Macar asıllı yıldız Zsuzsanna Varkonyi gibi bilinen isimler rol alıyor. Oyunda Zülfü Livaneli’nin özel izniyle Fransız sanatçılar ‘Yiğidim Aslanım’ı da Türkçe olarak seslendiriyor. Yine tanınan yapımcı Olivier Meyer, oyunu tiyatrosunda sahneleyip programa koymakla kalmadı, aynı zamanda da tüm haklarını üç yıllığına satın aldı. Fransa’nın en prestijli sahnelerinden Théâtre de Suresnes Jean Vilar sahnesinde başlayan ‘Kıyıda’, 2014 yılı boyunca turnelerle tüm Fransa’da devam edecek.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!