İspanya’da kırmızı beyaz bir karnaval

Güncelleme Tarihi:

İspanya’da kırmızı beyaz bir karnaval
Oluşturulma Tarihi: Şubat 15, 2006 00:00

İspanya’nın Alicante kentine 45 km. uzaklıktaki 10 bin nüfuslu Sax, her yıl şubat ayının ilk haftasında hıristiyanlar ve müslümanlar karnavalına ev sahipliği yapıyor. Baştan aşağı Türk bayrakları ile donatılan ilçede, Sax halkı ay yıldızlı fesler ve özel giysiler içinde sabaha kadar dans ediyor.

Şubat ayının ilk günü başlayan karnaval, yaklaşık bir hafta sürüyor. Bu süre içinde sokağa dökülen Saxlı İspanyollar, "Comparsa" adını verdikleri sekiz büyük gruba bölünerek; İtalyanlar, İspanyollar, Faslılar, Argonezler ve Türkler gibi giyinerek bando eşliğinde sokaklarda yürüyorlar. Çok renkli geçen karnavalda "Turcos" adı verilen grup, ilçenin en eski, en renkli ve en fazla üyesi olan "Comparsa"sını oluşturuyor.

Karnaval boyunca müzik eşliğinde özel bir ritmle dans eder gibi yürüyen Türkler, İspanyolllar, İtalyanlar, Faslılar ve Arganozler büyük bir renk cümbüşü sergiliyorlar. Bandoların çaldığı müzik eşliğinde, askeri düzende ama dans eder gibi adım atan tüm gruplar büyük alkış topluyorlar. Yaklaşık 10 bin kişinin yaşadığı Sax’ın, bu günlerde nüfusu neredeyse ikiye katlanıyor. Sax’ın birkaç kez Türkiye’yi ziyaret eden kadın Belediye Başkanı Ana Barcelo, "Saxlı Türklerin, burada veya İstanbul’da mehter takımı ile birlikte yürümesini çok arzu ederdik" diyor.

SEKİZ GRUBUN EN BÜYÜĞÜ

İspanya’da yedi asır birlikte yaşayan hıristiyan ve müslümanlar arasındaki ortak yaşam ile savaşların anısına düzenlenen bu karnavalda Türklerin temsil edilmeye başlanması 1920 yılına rastlıyor. Sax’ın ileri gelenlerinden Jose Maria Torreblanca ile Trinidad Gil Molina tarafından kurulan Türkler Grubu, kısa zamanda en beğenilen, sevilen ve ilgi çeken "Comparsa" haline geliyor ve bu gelenek halen eksiksiz olarak sürdürülüyor.

Türk Grubu, bugün yaklaşık bin kişiden oluşuyor. Mevcut sekiz grubun en büyüğü olan "Comparsa de Turcos"un Başkanı Francisco Sanchez Chico faaliyetlerini şöyle anlatıyor: "Bin kadar üyemiz var. Bütün bir yıl bu karnavala hazırlanıyoruz. Ayrıca Türk Evi’nde her ay toplanıp yemek yiyor, karnavalda ne yapacağımızı konuşuyoruz. Sax’da Türklerin ayrı bir yeri var."

Türk Evi’ne gelene ay yıldızlı rozet

Saxlı Türklerin yardımlarıyla inşa edilen ve Türk bayraklarıyla süslü Türk Evi’nde karnaval boyunca yemek ve içki veriliyor. Bu lokale gelen herkese üzeri ay yıldızlı rozetler, çakmaklar ve anahtarlıklar hediye ediliyor. Sax’ın en büyük lokali olan Türk Evi’nde ayrıca yıl boyunca çeşitli sosyal faaliyetler düzenleniyor. "Comparsa de Turcos"un 75. kuruluş yıldönümü nedeniyle 1995’te basılan özel bir kitapta, Türklerin ve Saxlı İspanyol Türklerin tarihi anlatılıyor; geçmiş karnavallardan fotoğraflara yer veriliyor.

Medeniyetler ittifakı

Başbakan Tayyip Erdoğan ile İspanya Başbakanı Zapatero’nun bir araya gelerek uluslararası platforma sunduğu Medeniyetler İttifakı çağrısı, daha küçük çapta İspanya’nın Sax ilçesinde asırlar önce hayata geçirilmiş. Belediye Başkanı Ana Barcelo; Sax karnavalında hıristiyan ve müslümanların asırlardır temsil edildiğini, ortak yaşamın yanı sıra iki din arasındaki savaşların da hatırlandığını, tolerans ve hoşgörünün öncülüğünde hep birlikte yiyip, içip eğlenildiğini söylüyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!