‘Ismarlama bebek’ kardeşini kurtardı

Güncelleme Tarihi:

‘Ismarlama bebek’ kardeşini kurtardı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 09, 2011 00:00

İngiltere’de, vücudun alyuvar üretmesini engelleyen Diamond-Blackfan anemisi hastalığına yakalanan Charlie Whitaker isimli 12 yaşındaki çocuk, “ısmarlama doğan” kardeşi sayesinde ölümden döndü.

Michelle-Jayson Whitaker çifti, 12 haftalık bebekleri Charlie’nin ölümcül kan hastalığına yakalandığını öğrenince büyük üzüntü yaşamışlardı. Tek tedavi, Charlie’ye kök hücre nakliydi. Ancak ne çiftin ne de 9 yaşındaki kızları Emily’nin dokuları Charlie’yle uyuşmadı. Kök hücre naklinin gerçekleşmesi için çift, ısmarlama bir bebek dünyaya getirmeye karar verdi.

Yine, ‘anne fedakârlığı’

İngiltere’de yasak olduğu için, ABD’ye gidip Charlie’nin genetik yapısına en yakın embriyoyu seçtiler. Anne Michelle tüp bebek tedavisi gördü, 2003 yılında Jamie sezaryenle dünyaya geldi. Tahlillerde küçük Jamie’nin kök hücrelerinin Charlie’ninkiyle uyuştuğu görülünce nakil ameliyatı yapıldı. Jamie’nin göbek bağında alınan kök hücrelere sayesinde Charlie sapasağlam oldu. Şimdi 12 yaşında olan Charlie tamamen iyileşti. Yedi yaşında olan Jamie ise ağabeyini kurtardığı için mutlu. Anne Whitaker, “Charlie tamamen sağlıklı. Küçük kardeşi onun hayatını kurtardı. Jamie’in kardeşi için yaptığı çok özel. İkisiyle de gurur duyuyorum. Her zaman özel bir bağa sahip olacaklar” dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!