İsmail Acar obje tasarlamaya başladı

Güncelleme Tarihi:

İsmail Acar obje tasarlamaya başladı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 07, 2009 00:00

Bir sultan tahtına oturdunuz mu hiç? Veya yatan bir kadının kucağına? Ressam İsmail Acar’ın koltuk tasarımlarını görseniz, bu soruya vereceğiniz yanıtı birkez daha düşünürsünüz.

Sivas’ta yaşadığı yıllarda, bir gün eski Başbakanlardan Tansu Çiller için tasarım yapacağı aklına gelmemişti herhalde. Ralph Lauren’den Mercedes’e, Adler’den Coca-Cola’ya kadar birçok dünya markası ile iş yapacağı da. Kimler yok ki müşterileri arasında. Vitali Hakko yıllarca onun yaptığı panoları kullandı. Ayşegül Nadir’in salonuna boya tasarladı. Bir yandan ünlü camilerin halıları için renk belirlerken, diğer yandan otellere tabak tasarımı yaptı. En ilginç teklif ise Ankara Büyükşehir Belediyesi’nden geldi. Başkent için bir logo tasarlar mıydı acaba?

İsmail Acar bugünlerde yeni bir heyecan yaşıyor. Türklük değerleri ve Osmanlı sanatının en belirgin izlerini çağdaş formlarla harmanlayarak tasarladığı objeleri, Tulipart adıyla markalaştırmaya hazırlanıyor. Hem Türkiye’de hem uluslararası pazarda kendine yer açacak markanın ilk objeleri “Hayal et! Fark et! Keşfet! Tanıklık et!” sloganıyla 11 Kasım’da görücüye çıkıyor.

Galata’daki atölyesinde gerçekleşecek tanıtımın davetiyesi de ilginç bir tasarım. Aynadan yapılmış paletin üzerinde sadece yukarıdaki slogan var. Acar, davetiyenin tasarım öyküsünü anlatırken çevre bilincine de vurgu yapıyor:

“Hem izleyiciyi sanatın içine katmak hem de davetiyeyi fonksiyonel kılmak istedik. Basit ve sade bir davetiye ama insanlar bunu çöpe atamayacaklar. Bir çöp de biz yaratmayacağız. ”

Tasarımlar üç ayda bir yeni bir temayla çıkacak alıcı karşısına. İlk tema, bugüne kadar yapılanların sergilendiği, biraz daha özel ve birkaç unsurlu olacak. Listede koltuklar da var, aynalar, paravanlar da. Türk motifleri ve Osmanlı geleneklerinden fazla şaşmayacağını söyleyen Acar, başta yurtdışı olmak üzere daha geniş çevreye hitap edeceklerini ifade ediyor. Ancak üretilenler seri değil, sınırlı ve özel koleksiyonlar olacak. Hepsi, İstanbul’dan izler taşıyacak.

En ucuzu bin dolar

Tulipart markalı objelere sahip olmak için en az bin doları gözden çıkarmanız gerekiyor. Her biri el emeği ürünlerin en pahalısı ise 30 bin dolara kadar ulaşan heykeller.

Saltanat keyfi: Tuval üzeri yağlıboya resim ve kadife koltuk. Fiyatı 15 bin dolar.
Emine: Yatan kadın resimli koltuk. 1993-1994 yıllarında Ralph Lauren için tasarlanmış. Markanın Los Angeles’taki en büyük vitrinlerinde sergilenmiş ve 25-30 adet satılmış. Acar, bu koltukları “dokunulmaz sanatı dokunulur hatta oturulur kılmak için” tasarladığını söylüyor. Fiyatı 15 bin dolar.
İstanbul siluetli aynalar: Ayna ve cam arkası boyama tekniği ile yapılmış İstanbul siluetli paravanlar. Fiyatları 7 bin dolar. Elyazması eski kitap cilt kapaklarından esinlenerek yapılmış kitap sırtı paravanlar ise 9 bin dolar.
Tel kırmalı kaplama: Polyester tel kırma ile yapılmış kaplama unsurları. Duvar kaplaması olarak kullanılıyor. Metrekaresi 2 bin dolar.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!