İş hayatının püf noktaları

Güncelleme Tarihi:

İş hayatının püf noktaları
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 15, 1998 00:00

Haberin Devamı

Günümüz koşullarında iş hayatının rekabet ortamında yükselmek ve kariyer sahibi olmak hiç de kolay değil.

İş yerinde nasıl davranacağınızı bilemezseniz, yükselmek yerine başarısız bir eleman olarak kalırsınız. Böyle bir olasılıktan uzak durmanız gerekiyor. İş yerinde huzur içinde çalışıp başarıdan başarıya koşmak için alışılmış yöntemlere uymaktan kaçınmalısınız. Bu yöntemleri sizlere hatırlatmak istiyoruz:

Eleştiriye açık olun:

Patronunuz çalışmalarınızı sorguladığı zaman içgüdüsel olarak kendinizi savunmak istersiniz. Fakat böyle bir davranış, sizin problem çözmekte usta olduğunuzu göstermez, sadece kendinizi savunabildiğinizi kanıtlarsınız. İş yerinde eleştirilere açık olmak gerekir. Eleştiriyi kaldıramayan kişilerin mesleklerinde yükselmeleri olanaksızdır. Eleştiriler bir yanlış anlaşmadan kaynaklanmadığı takdirde, susup eleştiriyi dinlemek doğru olur.

Sabah sohbetleri:

Pazartesi sabahı iş yerine gelince, arkadaşlarınızla sohbet etmek istersiniz. Hafta sonunda neler yaptığınızı anlatmak için sabırsızlanıyorsunuzdur. Ama unutmayın patronlar, mesai saatlerinin sohbetle geçmesinden hoşlanmazlar. Özellikle sabah saatleri, en verimli çalışma saatleridir. Siz bu saatlerin bir bölümünü, tatil anılarınızı anlatarak geçirirseniz, göze batarsınız. Biraz sabırlı olun. Serüvenlerinizi anlatmak için öğle tatilini bekleyin.

Sorunları paylaşın:

Kendinize güveniniz tamdır. Bu güzel bir özellik. Fakat iş yerinde her şeyi kendi kendinize yapabileceğinizi düşünmeniz yanlış olur. Sorunları kendi yöntemlerinizle çözmeye çalışırken, istemeden hatalar yapabilirsiniz. Bu hatalar iş yeri için önemli

sorunlar yaratabilir. Kendinize ne kadar güvenirseniz güvenin, iş yerinde sorunların tek başınıza çözümlemeye çalışmayın. Her konunun

uzmanları olduğunu unutmayın. Sizden daha kıdemli kişiler mutlaka vardır. Bu kişilere danışarak, onlarla iş birliği yaparak sorunların üstesinden gelebilirsiniz. inanın patronlar da soru soran, yardım isteyen elemanlarını daha çok benimserler.

Zaman sorunu:

Her işi son dakikada yapmaya alışan bir kişinin iş hayatında başarı sağlaması çok zordur. Toplantılara zamanında yetişmek, verilen işleri, zamanında teslim etmek, önemli özelliklerdir. Bir toplantıya son dakikada yetişmek yerine, on beş dakika önceden toplantı salonunda hazır bulunmak çok daha doğru olur. Zamanınızı boşa harcamak istemediğinizi, beklemekle geçireceğiniz zaman içinde bir işi bitirebileceğinizi söyleyerek kendinizi savunursunuz. Ama inanın bu savunmaları kimse ciddiye almaz.

Amirlik taslamak:

İş yerinde çalışanlar değişik kategorilerde olur. Sizden daha düşük mevkide çalışanlara yukardan bakmak, onlara amirlik taslamak yanlıştır. Sizden küçük olanları ezmekle bir yere varamazsınız. İnsanları mevkilerine göre değerlendirmek yanlıştır. İş yerinde çalışan herkese sevgi ve saygı göstermelisiniz.

Giyimde rahatlık:

İş yerine giderken rahat giyebileceğiniz kıyafetlere öncelik tanırsınız. Bol bir kazak, kalın bir etek, kış günleri için size uygun gelebilir. Mini etekten hoşlanıyorsanız, hiç çekinmeden böyle bir etekle iş yerine gidersiniz. Ama iş hayatının bazı kuralları vardır. Bunlardan biri de ortama uygun giyinmektir. İş yerine giderken rahatınızı düşünmeyeceksiniz. İş yerinde derli toplu, uygun bir kıyafet aranır. Siz de buna uymak zorundasınız. Giyeceklerinizin abartılı olmaması gerekir

Bilgisayar oyunları:

Karşıdan bakıldığında çalışıyor izlenimini uyandırabilirsiniz. Fakat yakınınıza gelen kişi sizin bilgisayarda oyun oynadığınızı ya da dostlarınıza mesaj gönderdiğinizi farkedebilir. Bu tür çocukça uygulamalardan kaçınmalısınız. Çalışma saatlerinde oyun oynamak, mesaj göndermek hiç de hoş bir hareket değil. Arada sırada, boş kaldığınız zamanlar bu merakınızı giderebilirsiniz. Fakat zamanınızı bu tür işlerle geçirmeniz sizin çalışma hayatının gereklerini yerine getirmediğiniz izlenimini uyandırır. Lütfen daha dikkatli olun.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!