İran Edebiyatı Öykü Antolojisi

Güncelleme Tarihi:

İran Edebiyatı Öykü Antolojisi
Oluşturulma Tarihi: Eylül 22, 2005 17:32

Haşim Hüsrevşahi
Dünya Kitap

İran Edebiyatı Öykü Antolojisi
Haberin Devamı

İran ve Türkiye, tarihin çok eski çağlarından bu yana ortak kültürel paydalar üzerinden ortak deneyim ve edinimleri olan iki ülke... Coğrafi ve kültürel olarak bize çok yakın olmasına rağmen edebiyatını, sinemasını kısacası son derece zenrgin olan sanatsal yaşamını çok az tanıyoruz bu ülkenin.

Türkçeye çevrilmiş Sadık Hidayet, Rıza Beraheni gibi birkaç isim dışında pek de tanıdığımız söylenemez çağdaş İran edebiyatını. Oysa yaşadığımız modernleşme sorunlarının birbirleriyle koşutluğu göz önüne alınırsa, İran’ın edebiyatını tanımanın aynı zamanda kendimizi tanımak için de ne kadar önemli olduğu ortaya çıkar.

Celal AlAhmed, Sadık Hidayet, Rıza Beraheni gibi ülkemizde tanınmış yazarlarla, daha önce okuma fırsatı bulamadığımız, İran’ın önde gelen yazarlarının öykülerinin yer aldığı İran Edebiyatı Öykü Antolojisi, İran’ın 20. yüzyılına bakarken, toplumsal ve tarihsel tablolar çizerek bir ülkenin yakın geçmişinin tanıklığını yapıyor. 1900’lü yılların başından günümüze İran’da öykücülüğün gelişimini, devrim öncesi ve sonrası edebiyatını toplumdan yansımalarla işleyen bu öyküler İran’ı ve İran edebiyatını tanımak isteyenler için...

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!