İran’dan geldi Atatürk resimleri yapıyor

Güncelleme Tarihi:

İran’dan geldi Atatürk resimleri yapıyor
Oluşturulma Tarihi: Ekim 01, 2005 01:07

Asıl adı Florans Ahmadpoor Ghalami. Ama herkes onu Florans Ahmet olarak tanıyor. İran Tebriz doğumlu ressam 1998’den beri İstanbul’da yaşıyor. 2001’den bu yana Atatürk’ün hayatını araştırıp, fotoğraflarını toplayıp resimlerini yapıyor. Çalışma ve oturma iznini alırsa, Atatürk çizmeyi sürdürecek.

Duvarda bir çift mavi göz, yukarı kalkık kaşlar. Çok tanıdık. Atatürk’ün gözleri bunlar. Ama hiç bu kadar büyük ve sadece gözlerin çizildiği Atatürk resmi görmemiştik. Ressamı İranlı Florans Ahmet. Uzun olan ismi Türkiye’de kimsenin aklında kalmayınca kısaltıvermiş. 33 yaşında. İran’da Tebriz Mirak Güzel Sanatlar Akademisi’ni bitirdikten sonra Türkiye’ye gelmiş. Bir süre Mimar Sinan Üniversitesi’nde resim eğitimini sürdürdükten sonra, okulu bırakmış. Ama şimdi MSÜ, onun eserlerini satın alanlar arasında.

Florans Ahmet, Türk tarihi ve Atatürk hayranı. Türk tarihinin her sayfasının ayrı bir ilham kaynağı olduğunu düşünüyor. Atatürk’ü İran’da da biliyormuş. Hatta Tebriz’deyken, bir Türk’ün siparişiyle Atatürk portresi yapmış. İstanbul’a yerleştikten sonra ise Atatürk’ün hayatı üzerine bulduğu her şeyi okumaya, resim toplamaya başlamış. Birçok dernek ve vakıftan da yardım alarak, araştırmalarını genişletmiş. Çünkü ona göre resim yapacaksan, felsefesi olacak. Gördüğünü hiçbir şey katmadan yansıtmak anlamsız, çünkü bu işi fotoğraf makinesi çok daha iyi yapıyor. O, şimdi elindeki fotoğraflardan ilham alarak, okuduklarıyla tanıdığı Atatürk’ü çiziyor. Hatta önümüzdeki yıllarda bir Atatürk kitabı yazmak da planları arasında.

İlk Atatürk sergisini Cumhuriyet’in 80. yılında, 29 Ekim 2003’te açtığında birçok rakibi olacağını düşünüp, heyecanlanmış. ‘Ama Türkiye’de o gün Atatürk sergisi açan bir tek ben vardım’ diyor. Atatürk ve Türkiye’nin tanıtımında zaaf olduğuna inanıyor.

ARA VERMEK İSTİYORUM, OLMUYOR

Florans Ahmet, ara sıra İstanbul manzaraları çizse de gönlündeki tüm Atatürk resimlerini bitirmek istiyor. Bazılarını satmaya bile kıyamıyor. Atatürk portrelerini evine asanlar olduğunu anlatıyor. Florans Ahmet’e göre Che Guevara nasıl tüm dünyada tanınıyorsa, Atatürk de öyle tanınmalı. Resimleri daha insani olmalı, evlere asılmalı. O resmi dairelerdeki asık suratlı Atatürk resimlerini pek sevmiyor.

Yaptığı resimler, Türkiye Ermenleri Patrikhanesi, Mimar Sinan Üniversitesi, bazı kaymakamlıklar ve çok sayıda özel koleksiyoner tarafından satın alınmış. Çeşitli boyutlardaki resimlerin fiyatları 1500-8000 YTL arasında değişiyor.

GÖZLERİ ÇOK KARİZMATİK

Florans Ahmet, Atatürk’ün gözlerini çok karizmatik buluyor. Kendi çizdiğine benzeyen Atatürk gözlerini bir başka ressamın da çizdiğini görünce çok sevinmiş. Hele bu resmi Hulki Cevizoğlu’nun Ey Türk İstikbalinin Evladı adlı kitabında görünce daha da sevinmiş: ‘Artık Türk ressamlar da Atatürk’ü farklı çizmeye başladılar.’

İran’da 11-26 yaşları arasında tiyatroda rol alan Florans Ahmet kardeşleriyle kısa metrajlı filmler çekmiş. Gelecekte de Türk tarihine yönelik bir filme imza atmak istiyor. Şimdilerde, kamerayla tek ilişkisi, Show TV’de yayınlanan Sessiz Gece adlı dizide. Bir ressamı oynuyor.

ÇALIŞMA İZNİNİ BEKLİYOR

Florans Ahmet, atölyesini yasalar çerçevesinde açmış. Türkiye’de bir vergi mükellefi. Söylediğine göre bugüne kadar ödemelerinde aksama yok. Ama Türkiye’de oturma ve çalışma izni de yok. Bu nedenle üç ayda bir İran’a gidip gelmek zorunda. ‘Beni atmazlarsa, İran’a dönmem’ diye espri yapıyor. İran’da hiçbir problemi olmadığını söylüyor. Ama resim sanatını Türkiye’den ilham alarak sürdürdüğü için İran’a dönmek ona çok zarar verecek.

Atatürk ve Rıza Pehlevi

AİLECE SANATÇILAR

Ahmet’in ailesinde çok sayıda sanatçı var. Sefeviye döneminde minyatür sanatını Uzakdoğu’dan Ortadoğu’ya getiren Kemaleddin Behzad’ın soyundan geliyor. Annesinin babası ressam. Dayıları arasında ressamlar ve hattatlar var. İran ve ABD’de yaşayan kardeşleri arasında kameraman, müzisyen olanlar da var.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!