IQ ve EQ’den sonra şimdi de haz testi PQ icat edildi

Güncelleme Tarihi:

IQ ve EQ’den sonra şimdi de haz testi PQ icat edildi
OluÅŸturulma Tarihi: Nisan 05, 2009 00:00

Bob Hurling zeka ölçümü IQ gibi, duygusal zeka ölçümü EQ gibi, insanın haz eşiğinin de ölçülebileceğini söyleyen bir bilim adamı. Bu sebeple de PQ’yü, yani Pleasure Quotient’ı geliştirmiş.

Haberin Devamı

20 yıldır pozitif psikoloji alanında çalışıyor, insanları mutlu eden ÅŸeyleri araÅŸtırıyor. Bugüne kadar sayısız araÅŸtırma yöneten Hurling, Magnum’un Haz Zirvesi için Ä°stanbul’daydı. Gelirken beraberinde PQ’yu ölçerken kullandığı testi de getirdi. Test bugün Magnum’un internet sitesinden (www.magnum.com.tr) Türkçe olarak yayınlanmaya baÅŸlıyor. Ä°ÅŸte hazzın profesöründen hayattan zevk almanın püf noktaları.Â

ON TANE HAZ ODAÄžI VAR

Haz kendini iyi hissetmektir. Yani son derece sübjektif bir konu. Benim haz aldığım şeylerle sizinkiler birbirinden çok farklı. Bu sebeple litaratürde çok farklı haz türleri var. Tat almaktan bir hedefi gerçekleştirmeye kadar... On tane haz odağı belirledik. Bunların bazıları fiziksel, bazıları ruhsal. İlk beşi beş temel duyu organımız: Görme, duyma, koku, tat ve dokunma. Diğer beş ise: başarı, heyecan, sosyalleşme, uyarılma ve rahatlama hazzı.

Haberin Devamı

MAKSİMUM HAZ İÇİN 4 İPUCU

IQ çok uzun zamandır var. PQ çok yeni, daha bu maceranın başındayız. Ama potansiyelin çok yüksek olduğunu düşünüyorum. İnsanlar hayattan aldıkları hazların önemini anladıkça PQ, IQ’dan daha önemli bir hale gelecek. Aldığınız hazzı dört katına çıkarmak için dört önemli ipucu vermek istiyorum. Size haz veren aktiviteyi yapmadan önce mutlaka hayalini kurun. Aktiviteyi yaparken asla acele etmeyin, tadını çıkarın. Sona erdikten sonra geriye dönün ve hatırlayın. Dördüncüsü mutlaka sevdiklerinizle paylaşın.

DÃœNYANIN HAZ BANKASI

Çok uzun zamandır bu test üstünde çalışıyorum. İnsanların nasıl mutlu olduğunu araştırmak benim işim. Ama sekiz ay önce Magnum’la ortak bir çalışma yapmaya karar verince her şey daha bir netlik kazandı. Global bir araştırmayı başlatmış olduk. Hazırladığımız haz testini dünyanın dört bir yanından binlerce insan çözecek, hem kendi PQ’larını ölçecekler, yorumları okuyacaklar, hem de bize çok sağlam bir veri tabanı oluşturacaklar.

İÇ SESİNİZİ DİNLEYİN

Hayatta denge çok önemli bir unsur. Bir aktiviteyi yaparken acaba haz alıyor muyum diye sorgulamak çok yanlış olur. Rahatlamak da çok önemli. Her zaman iç sesinizi dinleyin. Unutmayın ki bazen sadece arkanıza yaslanıp, gözlerinizi havaya dikerek bile rahatlayabilirsiniz. Rahatlamak bir hazdır.

Haberin Devamı

HAZLARI AYIRMAK KOLAY DEĞİL

Hayatta birçok haz iç içe. Başarı hazzı, heyecan hazzından kolay kolay ayrılamaz mesela. Ama biz bu testte haz noktalarımızı keskin çizgilerle ayırıyoruz. Diyelim ki iki konuda birbirine çok yakınsınız, başabaş gidiyorsunuz. Ona göre daha ayırt edici sorular sorarak hangi alandan daha çok zevk aldığınızı belirliyoruz. Bu kişiden kişiye değişeceği için ipucu veremem ama bir haz noktasına odaklanmamalarını öneririm. Hayata alıştığınızın dışında yaklaşmak size başlı başına bir haz getirecektir.

DÜŞÜK HAZ EŞİĞİ DAHA AVANTAJLI

Eğer haz eşiği düşükse aslında bu daha avantajlı. Çünkü haz eşiğinizi genişletecek çok potansiyeliniz var demek. Tam tersi durumda ise iki şey yapılmalı. Kendinizi tebrik etmeli ve farklı alanlarda yeni tatminler bulmalısınız. Aynı şeyi tekrar tekrar yaptığınızda daha az haz vermeye başlıyor, çünkü alışıyoruz. Buradaki asıl ipucu farklı şeyler yapmak. Ya da aynı şeyi yapsanız bile olaya farklı yaklaşmak. Sapkın bir şey yapmanıza gerek yok. Hayatın her dakikasının yeni ve farklı tecrübelere gebe olduğunu unutmayın yeter.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!