İpek Yolu'nun kesişme noktası

Güncelleme Tarihi:

İpek Yolunun kesişme noktası
Oluşturulma Tarihi: Ekim 04, 2006 11:41

Bursa 13 Aralık'tan başlayarak uluslararası bir sinema festivaline evsahipliği yapacak. Dünya sinemasının seçkin örneklerinin bir araya getirildiği ve çoğu Türkiye’de ilk kez izleyiciyle buluşacak olan 40 filmden oluşan programıyla 1. Uluslararası Bursa İpek Yolu Film Festivali, 17 Aralık'a kadar sürecek.

Haberin Devamı

Tarihi İpek Yolu’nun önemli bir durağı olan Türkiye’nin hem Avrupa hem de Asya ile olan bağlarının, bu iki kıtanın kültürel değerlerinin buluşmasına ev sahipliği yapmak için önemli bir fırsat olduğu düşüncesinden yola çıkan Uluslararası Bursa İpek Yolu Film Festivali’nin başkanlığını usta sinema yazarı ve tarihçisi Burçak Evren üstleniyor.

İspanya, Fransa, İtalya, Rusya, İsviçre, Çin, Irak, İsveç, Lübnan, Filistin, Sırbistan-Karadağ, Romanya, Bulgaristan, Kırgızistan, Kazakistan, Litvanya, Letonya, Estonya, Gürcistan, Slovenya, Bosna-Hersek ve Türkiye’den filmlerin izleyiciyle buluşacağı 1. Uluslararası Bursa İpek Yolu Film Festivali, bu ülkelerden çok sayıda yönetmen, oyuncu ve festival yöneticisini de Bursa’da ağırlayacak.

BELGESELCİLERİN GÖZÜYLE 10 KADIN 10 BAKIŞ

Haberin Devamı

Kadınlar bir yandan iş hayatında, bilimde ve sanatta büyük başarıların altına imza atıp ataerkil toplum anlayışı içerisinde kendi duruşlarını güçlendirirken öte yandan hala töre cinayetleri, aile içi şiddet ve cinsiyet ayrımcılığının kıskacında varoluş mücadelelerini sürdürmeye çalışıyorlar. Uluslararası Bursa İpek Yolu Film Festivali, kadınların dünyasındaki bu iki farklı gerçekliğin irdelendiği belgesel filmlerden oluşan seçkisiyle Bursalı sinemaseverleri kadınların dünyasına yönelik belgesel bir yolculuğa çıkarıyor.

Ümit Kıvanç’ın Naze, Eylem Kaftan’ın İsmi Güzide, Sezgin Türk’ün Kaf Dağı Düşü, Zeynep Özkaya’nın Hilal’in Saçları, Yeşim Ustaoğlu’nun Sırtlarındaki Hayat, Melek Taylan Ulagay’ın Karanlıkta Diyaloglar, Feza Sınar’ın Kameranın Ardındaki Kadın: Bilge Olgaç, Emel Çelebi’nin Gündelikçi, Berrin Balay ve Önder Özdem’in, Kadın’a Ağıt  ve  Mithat Alam Film Merkezi’nin Sezer Sezin isimli belgesellerinin gösterileceği 10 Kadın 10 Bakış bölümü kapsamında, yönetmenlerin katılımıyla Kadın Hakları ve Belgesel Sinema konulu bir panel gerçekleştirilecek.

ÇAĞAN IRMAK’IN “KABUSLAR EVİ” BURSA’DA

İpek Yolunun kesişme noktası

 
Babam ve Oğlum filmiyle Türk Sineması’nda kendine önemli bir yer edinen genç yönetmen Çağan Irmak’ın, altı korku hikayesinden oluşan ve kalabalık bir oyuncu kadrosuna sahip olan Kabuslar Evi isimli serisinin yapımı tamamlanan ilk üç filmi, Uluslararası Bursa İpek Yolu Film Festivali’nin Geceyarısı Seansı bölümüne konuk oluyor.

Haberin Devamı

Yönetmenin ve oyuncularının katılımıyla gerçekleştirilecek olan Kabuslar Evi korku serisinin gösterimleri öncesinde üç adet kısa korku filmi de izleyiciyle buluşacak.

ÜCRETSİZ SİNEMA KURSLARI

Bu yıl ilki gerçekleştirilen Uluslararası Bursa İpek Yolu Film Festivali kapsamında düzenlenecek olan ve alanlarında yetkin isimlerin vereceği dersler sonunda katılımcıların sinema sanatına ilişkin temel bilgilerle donatılmasının amaçlandığı Ücretsiz Sinema Kursları, sinemanın profesyonellerini Bursalı sinemaseverlerle buluşturuyor.

Öte yandan katılımcıların edindikleri birikim aracılığıyla, yaşadıkları kentin yerel tarihine ve kültürel dokusuna yönelik belgesel ve dramatik çalışmalarda rahatlıkla görev almaları ve bu tür projeleri geliştirmeleri de seminerin hedefleri arasında yer almakta.

Haberin Devamı

Bir hafta boyunca devam edecek dersler sonunda semineri başarıyla tamamlayan katılımcılar sertifika almaya hak kazanacaklar. Dört gün boyunca, toplam 24 ders saatinden oluşan yoğun bir programa sahip olan Sinema Kursları’nda verilecek olan dersler 12 başlık altında toplanıyor.

İPEK YOLU BELGESEL FİLM ATÖLYESİ

M.Ö. 4000 yılından beri sayısız yerleşime ev sahipliği yapmış olan, Homeros’un Mysia olarak andığı Bursa, Bizans’tan Osmanlı’ya uzanan tarihsel dokusu, doğal güzellikleri ve folklorik özellikleri ile belgesel sinemacılara her zaman önemli bir esin kaynağı olmuştur.

Festivalin geleneksel bölümleri arasında yer alması ve Uluslararası Bursa İpek Yolu Film Festivali’ne ev sahipliği yapan Bursa’nın tarihsel ve kültürel değerlerinin belgelenmesi hedefiyle düzenlenen İpek Yolu Belgesel Film Atölyesi Türkiye’nin çeşitli üniversitelerinin Sinema-Televizyon bölümlerinde okuyan yetenekli ve belgesel sinemaya ilgi duyan öğrencilerini bir araya getirecek.

Haberin Devamı

Festival süresince beş kişilik bir ekip tarafından çekimleri ve kurgusunun yapılacağı belgesel, festivalin kapanış gecesinde izleyicilerin beğenisine sunulacak.

İstanbul Bilgi Üniversitesi İletişim Fakültesi öğretim üyelerinden, ödüllü belgeselci Ethem Özgüven ve Petra Holzer Özgüven’in gözetmenliğinde sürdürülecek olan İpek Yolu Belgesel Film Atölyesi katılımcılarının gerçekleştireceği belgesel filmin, ulusal ve uluslararası film festivallerine katılması ve ulusal televizyonlarda yayınlanması da hedeflenmektedir.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!