İpek bluz rehberi

Güncelleme Tarihi:

İpek bluz rehberi
Oluşturulma Tarihi: Şubat 08, 1998 00:00

Haberin Devamı

İpek deyince aklınıza tek bir kumaş gelmemeli. Çünkü çok çeşitli dokular mevcut. Habotaı, crep de chin, crincle, douppion, ottoman, ipek saten, fuji, jakardlı ipek, brocard, twill, ipek jorjette, ipek kaşmir, ipek likra, ipek keten, ipek pamuklu bunlardan bazıları.

Eğer ağır, yünlü bir tayyörün içine şık bir bluz arıyorsanız, en kalın ipek satenlere, crep de chinlere, önü işli mümkün olduğunca structure adı verilen kendinden doku desenleri olan bluzlara bakın. İnce ve spor görünümlülere yönelmeyin. 30 mm. kadar olan kalınlıktaki bluzlara gözatabilirsiniz.

Çalışıyorsunuz ve ceket içine giymek için bluza ihtiyacınız var. Ama ceketiniz hafif. İnce dokudaki ipeklere yönelin. İpek saten, ince crep de chin ideal.

Blue Jean ile giyebilirsiniz

Blue jean ya da kanvas pantolonla ipek bluz giymek istiyorsunuz. Üstünden dikişli spor bluzlar mevcut. Zengin renk seçeneği de var. Ayrıca bu bluzların içine takacağınız ipek bir eşarpla çok şık olabilirsiniz. Dört ayrı renkte bluz sizi bütün yıl kurtarabilir.

İpek bluzla kesinlikle ipek eşarp takmalısınız. Eğer yapay veya karışımlı eşarp takarsanız, doğal ipek olan bluzunuz bunu hemen ortaya çıkaracak ve sakil bir görüntü verecektir.

İpek bluzla eşarp takacaksanız, bluzun rengi, eşarbın ana rengiyle uyum sağlamak zorunda değil. Aksine eşarp deseninde yer alan ama dikkati çeken bir renk, bluzun ana rengiyle uyumlu olursa, daha iyi. Aynı renk ayakkabı ve kemer şıklığınızı bütünleyecek.

İpek atletleri kullanın. İpek bluzların içine giydiğiniz takdirde, bir iki düğme açık bırakıp, atlete uygun renkte küçük bir fuların yardımıyla şık olabilirsiniz. İpeğin içine giyilecek atlet ya da body mutlaka ipek olmalı. Eğer yapay olursa, mutlaka göze batacaktır. İpek, kaşmir, gerçek yün ve ketenle çok uyumludur.

Kilolulara ipek triko

Kilosu fazla olanlar bol giyiyorlar ve hata yapıyorlar. Dar olmasada normal bedende alınan bluz, içine giyilecek kolsuz bir bluz ve düğmelerin açılmasıyla daha spor ve zayıf bir hava verecektir. İpeği üst üste giymek sağlık açısından zararlı değil. Fazla kilosu olan kadınlara ipek triko tavsiye ediliyor. Vücudu sarmadan dökülen trikolar kiloları gizliyor.

Dünyanın en ünlü markaları bile kırmızı, siyah, lacivert ipeklerde renk akmasının önüne geçemiyor. Telaşlanmayın. İsterseniz, kuru temizlemeye verebilirsiniz. Eğer sprey deodorant sıktıysanız, bluzunuzu hemen giymeyin, leke olabilir.

Jakarlı ipekler 35 yaş üzerindeki kadınlar için uygun. Siyah, ekru, kahve, bej, gri gibi klasik renkleri tercih edilmeli. Sade ve klasik takımlarla kullanılmalı. Normal iş günleri için çok uygun bir seçim değil. Toplantı veya özel tanıtım gibi işle ilgili daha ağırbaşlı giyinmenizi gerektirecek durumlar için ideal.

Eğer çok hareketli bir işte çalışıyorsanız, sık sık gidip gelmeniz gerekiyorsa, size yakışan bir renkte kendinden çizgili, cepli, spor havalı bir gömlek çok uygun. İyi fakat kalın olmayan kumaştan hazırlanmış bir ceket, pantolon ve ipek fularla kullanabilirsiniz.

Yine pek çok rengini bulabileceğiniz crep de chin uzun kollu, zarif düğmeli klasik bir bluz, lacivert veya bej olabilir, kahverengi veya kemik rengi kaşmir hırkayla birlikte kullanılabilir. İnci kolye takılabilir. Düz kesimli, diz üstü yünlü bir etekle birleştirilebilir. İpek giydiğinizde botlardan, altı kalın ayakkabılardan uzak durmalısınız.

İnci kolye yakışır

İnci kolye ve ipek bluz birbirine çok yakışır. Kolye ya da küpe takacaksanız, çok göze batan ipek bluzlardan kaçınmalısınız. Çünkü ikisinin de güzelliği tam olarak görünmeyecektir. Özellikle düğmeleri çok şıksa, kolye, küpe takmayın.

Manşetli bluzlarda kol düğmesi kullanın.

İpek bluzunuz çok parlak, desenli ve çok özel dokudaysa, kuru temizlemeyi tercih edin. Diğerlerini ılık suda özel şampuanla dikkatlice yıkayın, hafif sıkın, asmadan, ışık ve ısıya maruz kalmadan kurutun. Ütünün ipek ayarında ütüleyin. Nemli olarak dolaba kaldırılan ipek bluzlarda leke olabilir. Taş yıkama ipeklerde yumuşatıcı kullanmak çok iyi sonuç veriyor. İnce dokulu ipekleri kalın ve yüzeyi sert ürünlerle kullanmayın, aşınabilir.

İpek bluzlarda çok fazla renk seçeneğiniz var. Ancak farklı bir kumaştaki rengin görünümüyle aynı olmayacak. Bu nedenle ipek olmayan bir giysiyle aynı renkte olsa bile uyum sağlamazsa şaşırmayın. Örneğin ipek siyahı ile hepimizin tanıdığı siyah aynı değil.

Brocad ipekten üretilen kabartmalı bluzlar çok moda. Eğer onları giymek istiyorsanız, modelinin sade olmasına özen gösterin. Uzun kollu, klasik yakalı brocard bluz, gündüz ve gece rahatlıkla giyilebiliyor. Altına seçeceğiniz etek ya da pantolon da tamamen düz ve abartısız kumaşlardan seçilmeli. Brocard bluz, ceket içine giyilecekse, yakasız tercih edilmeli.

Şantug ipeklere meraklıysanız, öğleden sonra toplantıları için ideal olduğu söylenebilir. İş yaşamında ise douppion ipeği tercih etmemelisiniz.

İpek trikolar da özellikle bahar aylarında her türlü ceket içine giyilebilecek bir alternatif.

İpek, çok şık ve elegan

Doğal iplikler içinde en güçlüsü. Yazın serin, kışın da sıcak tutma özelliği var. En rahat kumaşlardan biri. Kumaşlar arasında en emici olan. Dikişte en güzel dökümü ipek veriyor. Farklı renkler çalışılabilir. Çok parlak bir dokudur ama tamamen mat hale de getirilebilir. Leke tutmaz. Güveye ve küfe karşı çok dayanıklıdır. Hafiftir ve bu nedenle az yer kaplar. Sık seyahate çıkanlar için bu özelliği çok önemli. İyi bakıldığı takdirde uzun yıllar güzelliğini korur.

Farklı modeller

İpek bluzların farklı kalınlıkta, farklı parlaklıkta, kabartmalı veya düz gibi farklı dokularda, farklı renklerde, farklı model ve karışımlarda olduğunu biliyor musunuz? Zevkinize en uygun olanı bulabilirsiniz. Çünkü klasik tarzdaki ipek bluzlar çoktan tarihe karıştı.

Dolabınızda bulunsun

Eğer sofistike giyimden hoşlanıyorsanız, dolabınızda ekru ya da beyaz renkte bir ipek bluz bulunmalı. Düğmeleri tamamen iliklenmiş kemik ya da beyaz renkte ipek bluz, üzerine takacağınız inci bir kolyeyle çok şık olacaktır. Kaşmir bir hırkayla tamamlayabilirsiniz. Özellikle ‘‘ağır’’ giyinmeniz gerektiğini düşündüğünüzde ideal bir bileşim.

Eskiden çok özeldi

Geçmişte ipek sadece özel günlerde giyilirdi. Düğün, bayram, kutlama giysisiydi. Zamanla ekonominin düzelmesi ve avantajlarının anlaşılmasıyla, ipeğin kullanım alanı genişledi. Türkiye'de ipeğin gardıroplarda önemli bir yeri var. Ancak bu değerli, pahalı giysileri doğru seçebiliyor muyuz, onlara iyi bakabiliyor muyuz? İpek konusunda merak edilen herşeyi Türkiye'de sadece ipek ve kaşmir üzerine çalışan Silk & Cashmere mağazalarının sahibi Ayşen Zamanpur anlattı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!