İnmemiş testisler kısırlığa yolaçıyor

Güncelleme Tarihi:

İnmemiş testisler kısırlığa yolaçıyor
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 12, 2000 00:00

Haberin Devamı

Erkek bebeklerde görülen inmemiş testis sorunu, zamanında tedavi edilmediğinde kısırlığa neden oluyor.

İnmemiş testisin her 100 sağlıklı bebekten birinde kalıcı bir hastalık olarak görüldüğünü belirten İ.Ü. Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Çocuk Cerrahisi Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Yunus Söylet, yeni doğan bir erkek bir erkek çocuğun yumurtalıklarının torba bölümünde olmamasının inmemiş testis sorununa işaret ettiğini söyledi.

Muayeneyle anlaşılıyor

Rahatsızlığın çoğu zaman erkek çocukların cinsel organlarının tek tarafında, bazen çift tarafında görüldüğünü belirten Prof. Dr. Söylet ’’Erkek çocukların cinsel organlarında en sık görülen rahatsızlıktır. Gerçek inmemiş testis, bir ya da iki testisin hiçbir zaman torbada olmamasıdır. Zaman zaman torbada görülüp zaman zaman görülmeyen testisler bir rahatsızlık değildir. İnmemiş testis rahatsızlığı erken doğan bebeklerde üç kat daha fazla görülür’’ dedi.

Testisin çeşitli nedenlerle torbasına inmemiş olabileceğini ifade eden Yunus Söylet ’’Hamilelik dönemindeyken anne karnında tamamen yok olabilir. Doğun sonrası, rahatsızlığın varlığı yüzde seksen oranında tecrübeli bir elin yapacağı muayene ile anlaşılır. Belli olmayan rahatsızlıklar ise özel tıbbi yöntemlerle tesbit edilir. Bu durumdaki çocukların altı ay ile bir yaş arasında tedaviye alınması gerekir. Tedavide iki yaş geçilmemelidir. Eğer farkında olunmadan geçikme olduysa tedavi derhal başlatılmalıdır’’ diye konuştu.

İnmemiş testis sorunun ileride çocuk sahibi olmayı önleyebildiğini belirten Prof. Söylet, tedavinin hızlı yapılmasıyla bu tehlikenin ortadan kaldırılabileceğini vurguladı. Bir başka tehlikenin ise kanser riski olduğuna dikkat çekti. Sorunun ameliyatla çözülebildiğini belirtti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!