'İncelme ile kilo kaybı aynı şey değil'

Güncelleme Tarihi:

İncelme ile kilo kaybı aynı şey değil
OluÅŸturulma Tarihi: Ekim 17, 2011 17:31

Gün geçmiyor ki estetikte teknolojide de olduğu gibi yeni trendler çıkmasın. Liposuction, Botoks, Mezolift, Zeltiq ve son olarak da Thermaj… İşte tüm bu güzellik yöntemlerini konuştuk Mustafa Karataş’la.

Haberin Devamı

Türkiye’de en çok botoks ve dolgu yapan ilk 5 doktordan biri ve ünlülerin estetisyeni olarak bilinen Karataş’a göre maliyeti en düşük olan güzelleşme şekli… Buyurun okuyun ve güzelleşin diyoruz.

 

Estetik deyince akla gelen isimlerden biri olarak daha çok, cerrahisiz yöntemler uyguluyorsunuz. Estetiğe yeni yöntemler, yeni bir bakış açısı getirenlerdensiniz.

 

Aslında evet estetikte artık yeni bir dönem baÅŸladı, yeni bir bakış açısı var. Bu bakış açısı da, artık insanların estetikle gözünü rahatsız etmemeyi yani yüzünüze ve vücudunuza ne yaptırdığınızın anlaşılamaması gerekliliÄŸi ortaya çıktı. Yani doÄŸaldan yana olma ortaya çıktı ve bunun üzerine gidiliyor. Çünkü bundan 15 yıl önce teknikler, yöntemler ve ameliyatlar çok sınırlıydı. Estetik, belli bir zümrenin faydalanabileceÄŸi bir sektördü. Fakat artık medya, internet dolayısıyla ulaÅŸabilirlik çok arttı. Bundan 15 yıl önce kimse karın germeyi anlamazdı. Ama artık adına ‘Abdominoplasty’ yaptırmış diyecek kadar insanlar bu iÅŸin bilincinde. Yani bırakın ‘Karın gerdirmiş’ demeyi ‘Haa bunda Abdominoplasty varmış’ diyor görür görmez. Dolayısıyla estetikte farkındalık arttı.ÂFarkındalık artınca da artık yeni dönem ve yeni trend tamamen estetiÄŸin belli olmaması trendi üzerine kurulmaya baÅŸladı.

 

Haberin Devamı

ESTETİĞİN BELLİ OLMAMASI DEMEK KİŞİNİN DE ÇABASININ OLMASI DEMEKTİR

 

Peki ya estetiği belli olanlar…

 

Estetiği çok belli olanlar daha alaturka alt sınıftan görünmeyi, estetiği belli olmayanlar ise daha üst düzeyden görünmeye, daha Avrupalı görünmeye başladılar. Çünkü estetiğin belli olmaması demek kişinin de çabasının olması demektir. Yani siz ince bir siluet düşündüğünüzde, bir karın germe operasyonu düşündüğünüzde eğer ki 80 kilolara çıktıysanız vücudunuz zaten deforme olmuştur. Ama ufacık bir karın germe veya bir Thermaj uygulamasıyla cilt toparlama uygulandığında o bölgeniz daha iyi ve güzel görünecektir.

 

Haberin Devamı

Monica Belluci ve Catherine Deneuve gibi starların tercih ettiği yöntemlerden biri Thermaj… Yani ütüleme diye bilinen…

 

Bu yönteme; radyo frekans dalgaları ile cildin ısıtılması işlemi diyebiliriz. Işık yerine radyo frekans dalgaları kullanılıyor. Bu sistemle öncelikle üst deriyi yakmadan, alt deriyi ısıtarak uykudaki kolajenler harekete geçiriliyor. Acı yok, iğneler yok. Cildinizde deformasyon yok ve henüz bu işlemin ortaya çıkmış bir yan etkisi de yok. Ayrıca her şey cildinizin doğal dokusuyla gerçekleşiyor. Derinin 6 milimetre altına uygulanan radyo frekanslarıyla derinin alt katmanları ısıtılıyor. İşlem en fazla iki buçuk saat sürüyor. 6 ay içinde de büyük değişim başlıyor. Sarkmış deri toparlanıyor, cilt gençleşiyor! Bunu yapan ise; ısıyla harekete geçen, cildin kendi kolajenleri! Bu uygulama Avrupa’da şu an botokstan ve her türlü enjeksiyondan daha revaçta. Cildinizdeki çizgi, gözenek ya da leke tedavi edilmiyor. Cildinizin aşağı doğru sarkıp kaybettiği elastikiyeti tekrar kazandırılması sağlanıyor. Yani saçınızı arkadan sıkı sıkıya bağladığınızda nasıl bütün konturlarınızda bir düzleşme oluyorsa ya da oturur pozisyondan yatar pozisyona geçip aynaya baktığınızda oturur pozisyonda daha mutsuz ve üzgün ama yatar pozisyona geçtiğinize hatlarınızın nasıl daha düzgün olduğunu görebiliyorsanız bunu ciltte Thermajla yapıyoruz. Ve bunu tek seansta uyguluyoruz. İşlem sırasında hastalar bir miktar ağrı çekiyor ama işlemden sonra normal hayatlarına geri dönüyorlar. Tüm yüz, karın, bel, kol, iç bacak, sırt, kalça, göz kapağı olmak üzere tüm bölgelerde uygulanılıyor. Etkisi söylediğim gibi yaşa göre değişiyor, 2 ila 5 yıl arasında…

 

Haberin Devamı

BOTOKS BİR MASKELEME YÖNTEMİDİR! CİLDİNİZİ İYİLEŞTİRMEZ

 

Botoksu geride bırakacak diyebilir misiniz bu uygulama için?

 

Botoks dünyada en çok uygulanan estetik girişim. Botoksun tahtını hiçbir şeyin uzun bir süre alabileceğini sanmıyorum. Çünkü alın ve göz kenarındaki çizgileri giderebilen en iyi yöntemlerden birisidir. Fakat botoks bir maskeleme yöntemidir, anti - aging yöntemi değildir. Cildinizi iyileştirmez. Botoks bir estetik müdahaledir. Alın ve göz çevresindeki çizgileri azaltmakta kullanılır.

 

Botoks sadece kırışıklıkları yok etmede değil başka amaçlar için de uygulanıyor. Nedir onlar?

 

Boyun botoksu… Nefertiti lifti dediğimiz yeni bir uygulamadır. Boynu daha sıkı ve daha ince yapmak ve yanak düşüklüğünü almak için kullandığımız özel bir yöntemdir. Şu an ikinci sıklık boyundan sonra terleme tedavisinde de botoks kullanılıyor; koltukaltı, el ve ayakta…

 

Haberin Devamı

Sonuçları kötü olan botoks örneklerini nasıl değerlendiriyorsunuz?

 

Bir kere bilinçsiz uygulamalardan, kullanılan maddenin ne olduÄŸundan emin olunmayan ve doktor dışı uygulamalar en çok problem yaratan sorunlar. Burada kesinlikle iyi bir doktor uygulaması gerekiyor. Doktorların uygulamadığı botokslar da görüyoruz. Ve orda verilen molekülün ve ilacın kalitesi çok önemlidir. Çünkü bu, yayılımıyla da ilgilidir. Botoks yaparsınız, 6 ay boyunca göz kapağınızı kaldıramazsınız.Â6 ay boyunca öyle gezersiniz bunun geri dönüşü de yoktur.

 

Artık erkeklerde estetik yaptırıyor. Onların tercihleri neler oluyor daha çok?

 

Evet erkeklerde de estetik yapılıyor artık. En çok Thermajı tercih ediyorlar. Çünkü Thermaj uygulamasından sonrası herhangi bir kızarıklık, şişlik, morluk hiçbir şey olmuyor. İşine tekrar dönebiliyor. Onun dışında bölgesel fazlalık için en çok Zeltiq dediğimiz dondurma yöntemiyle bölgesel yağlardan kurtulmayı erkekler tercih ediyor.

 

Haberin Devamı

CV’LERDEN YAŞ ÇIKARTILDI, NASIL GÖRÜNDÜĞÜNÜZ ÖNEMLİ

 

Eskiden estetik operasyon geçiren erkeklerin oranı %5 iken şimdilerde %40 lara yükseldi. Sizce ne değişti de; erkekler, botoks, saç ekimi, yağ aldırma, göbek eritme gibi estetik operasyonlara hızla yöneliyorlar?

 

Saç ekimi, botoks çok arttı. İnsanlar yaşsız daha güzel görünmeye başladılar. Kimse artık 40 yaşındayım, 45 yaşındayım imajı yaratmıyor. Dinamik görünmeye çabalıyor. Kimse kimseye artık yaşını sormuyor. Birçok ülkede CV’lerden yaş çıkartıldı, nasıl göründüğünüz önemli! Dolayısıyla da önemli bir ayrıntı erkeler de estetiğe giriyor. Çünkü iletişimde görsellik çok daha fazla önem kazanmaya başladı.

 

Estetik konusunda bu yılın trendleri neler?

Zeltiq dediğimiz dondurma yöntemi, Thermaj sıkılaştırma yöntemi ve tabii Botoks ve dolgu yöntemleri revaçta.

İNCELMEYLE KİLO KAYBI AYNI ŞEY DEĞİLDİR

Tek seansta ameliyatsız ve Liposuction kadar etkili diye bilinen Zeltiq’in Liposuction’dan farkı ?

Zeltiq'in tıpkı Liposuction gibi işlediğini, ama incelmeyle kilo kaybının aynı şey olmadığını net olarak belirtmekte yarar var. Zeltiq yani CoolSculpting’ten yola çıkarak; 3 ila 5 yaş arası çok buzlu dondurma yiyen çocukların yanaklarında çökme saptanmıştır. Aynı şey jokeylerin meslek yaşamlarını bıraktığında iç bacak ve dış bacaklarından kilo almadığı saptanmıştır. Sürekli soğuğa maruz kalan ve tayttan geçen soğuk rüzgar etkisiyle bacaklarındaki yağ hücrelerinin öldüğü saptanmıştır. Harvard Üniversitesi’nde bir grup soğukla bir yağ hücresini nasıl öldürebiliriz diye Zeltiq CoolSculpting denilen dondurma yöntemini ortaya çıkarmıştır. Uygulanan bölgede %20 ila %40 oranında yağ kaybı sağlar, o bölgeyi inceltir ve o bölgede çevre hiçbir dokuya zarar vermez.

 

Kadınların baş düşmanlarından ikisi de kilo ve selülitler. Selülitleri oluşturanlar etkenler neler?

 

Selüliti arttıran etmenler çok çok fazla. Selülit tedavisi en zor olan estetik girişimlerden birisidir. Bir kere genetik yatkınlık çok önemlidir. Beslenme alışkanlıkları, hormon içerikli yiyecekler çok önemlidir. Ki artık yediğimiz her şeyde hormon var. Dolayısıyla bir önceki nesilde selülit yokken şimdi 19’lu 20’li yaşlarda var. Kişi zayıf olsa da selülit var. Çünkü yenilen gıdalar hormonlu. Rafine gıdalardan uzak durulması gerekiyor. Alkol selülit nedenlerinden biridir. Doğum kontrol hapları, su içmemek, spor yapmamak, aşırı kilo alıp vermek, hamilelik, başlıca nedenlerdir.

 

Selülitlerden kurtulmamız için neler yapmalıyız peki?

 

Bir kere çok fazla oluşmadan bir doktora başvurmak gerek. Birçok tedavi yöntemi var ama bunlar hangisi uygun, iyi belirlenmesi gerekiyor. Çünkü oradaki yağ dokusunda sorun var, ciltte sorun var. Cilt ve cilt altı bağlarında sorun var. İyi bir muayene ve birçok sistem ve aleti barındıran bir klinikte ancak tedavi olabilirsiniz. Yani herkese bir alet iyi gelmez. Gerçekten A plus denilebilecek kliniklerde bunlar yapılabilir. Selülit kolay tedavi edilen bir şey değildir. Kilo fazlası olan insanların bundan şikayet etme şansı yoktur. Önce fazla kiloları verecektir, arkasından selülitten şikayet edebilir.

 

İÇTEN GELEN TATLI BİR TEBESSÜM EN GÜÇLÜ SİLAH VE EN BÜYÜK GÜZELLİKTİR

 

Güzellik göreceli bir kavram. Sizin için güzelliğin tanımı nedir peki?

 

Birçok felsefe ve kitaba konu olmuş güzelliğin tanımı yoktur. Ama göze hoş gelen, ruhu dinlendiren her şey güzel diye adlandırılabilir. Tabii ki belli kalıpları vardır ama ne olursa olsun içten gelen tatlı bir tebessüm en güçlü silah ve en büyük güzelliktir. En doğal güzellik içten bir gülümsemedir. Huzur veren ve neşeli bir tebessüm, iç dünyanızın aynası olan en güçlü estetiktir.

 

ESTETİK, PSİKOLOJİK VEYA SOSYOLOJİK SORUNLARINIZA ÇÖZÜM DEĞİLDİR!

 

Kadınların güzelleşmek uğruna en çok yaptıkları yanlışlar nelerdir?

 

Yanlış estetiklerdir, yanlış saç kesimlerdir. Daha sonradan pişman olunan şeylerdir. Sorununuz ne olursa olsun estetik, psikolojik veya sosyolojik sorununuza çözüm değildir. Bize bazı hastalar gelip ‘Estetik yaptırdım çok güzel oldum ama kimse bana iltifat etmedi.’ Diyor. Birinin iltifat etmesi için estetik yaptırdıysanız yanlış yoldasınız demektir. Hiç kimse size iltifat etmeyebilir ya da birçok kişi iltifat edebilir. Bu, tamamen bulunduğunuz ortamla ilgilidir. Onun için sosyolojik ve psikolojik olarak hastaların bizim tarafımızdan da değerlendirilmesi, anlaşılması gerekiyor. Söylediğim gibi sosyolojik ve psikolojik açıdan daha iyi bir yere getireceğimizi düşünüyorsa bunun olmayacağını ona net olarak söylüyorum. Bir kadın, kendi için istiyorsa estetik yaptırmalı!

 

GÃœZELLÄ°K YANSITTIÄžINIZ ENERJÄ°YLE Ä°LGÄ°LÄ°

 

Kadınlar depresyona girince veya partnerlerinden ilgi göremediklerinde saçlarını değiştirirler ya da estetiğe… Kadınlar güzelleşince daha mutlu oluyorlar ve kendilerini daha güvenli hissediyorlar. Bir bakıma mutluluk güzellikte gizli diyebilir miyiz?

 

Aslında bu konuyla ilgili çok acımasız araştırmalar var. Yüzünde daha fazla çizgi olan ya da çökük görüntülü ya da yüzünde çok fazla akne olan insanların işe alımda iş başarıları aynı olsa da çok fazla çizgi olmayan sivilce olmayan insana göre şanslarının düşük olduğu gerçek ve bu araştırmalarla kesinlik kazanmış.

 

ESTETİK EŞİTTİR MUTLULUK DEMEK DEĞİLDİR

 

Yani güzel olan daha avantajlı.

 

Aynen… Güzel olan daha avantajlı. Tabii ki güzellik yansıttığınız enerjiyle de ilgili. İnsanlar artık her şeyin farkındalar. Dolayısıyla yaydığınız enerji de çok önemli. Tabii ki güzellik, temizlikle başlayan bir olgudur. Temiz ve iyi görünüyorsanız bazı kusurlarınızı gizleyebilecek beyine sahipseniz çok fazla şartlandırma altında beyniniz yönetilmiyorsa güzel durabilirsiniz. Etkili, vurgulu konuşan, iş hayatında başarılı, mutlu evliliği olan, iyi sevgilisi olan üretken ama orantıları tutmayan çok kadın tanıdım ve tanımaya devam ediyorum. Estetikle mutluluğu bağdaştırmamak gerekiyor.

 

Halbuki ‘Estetik mutlulukla doğru orantılı’ diye düşünülüyor çoğu kişi tarafından. getirdiği sanılarak…

 

Öyle düşünenler çok evet. Ama estetik eşittir mutluluk demek değildir. İngiltere’de ve New York da araştırmalar yapıldı psikiyatrlar ve estetikçiler tarafından. Üniversitelerle yapılan bir araştırma iki grup hasta oluşturuldu. Bunlardan birisine sadece dolgu yapıldı, bir gruba da sadece botoks yapıldı. Bu hastalara uygulamalar yapıldıktan sonra üzücü klipler izlettirildi. Botoks yaptıran hastalar daha az tepki verdiler. Botoks mutlululğu tetkliyor mu? Kaşınızı çatıp hüzünlü bir ifade yapamayacağınız için tetikliyor olabilir. Hatta depresyon ilacı olarak mı kullanılıyor diye düşünüldü. Çoğu ciddi psikiyatr tabii buna ‘Yok’ dedi ama Amerika’da ciddi patent alan plastik cerrah arkadaşlarımız var. Yani ‘Botoks anti depresandır’ diye bunun patent hakkını alanlar – almak isteyenler var. Belki 10 sene sonra depresyon tedavisinde kullanılabilecek.

 

ÜNLÜ İSİMLERLE ÇALIŞMAK BİRAZ TEHLİKELİ SULARDA YÜZMEK GİBİ

 

Gülben Ergen, Seda Sayan, Bülent Ersoy… Hastalarınız arasında birçok ünlü isim de var. Onlarla çalışmanın, ünlü olmayan hastalarınıza göre avantajları ve dezavantajları neler?

 

Aslında avantajları yok, sadece dezavantajları var. Riskli gruplar. Sürekli göz önündeler. normal hastanın kabul edebileceği, mesela Peeling sonunda bir haftalık kızarmayı kabul demez. Botoksta göz kapağının düşmesini kabul edemez. Dolguda yan tesir olduğunda kabul edilemez bir şey olur yıpranırsınız. Dolayısıyla ünlü isimlerle çalışmak biraz tehlikeli sularda yüzmek gibi.

 

15 YAŞINDAKİ BİR GENÇ KIZ DUDAĞINI YAPTIRIYORSA 25 YAŞINDA NE YAPTIRACAK

 

Medyada ve görsel basında yer alan haberlere göre ergenliğini henüz tamamlamamış çocuk denecek yaştaki hastalara estetik operasyonların uygulandığını görüyoruz. Sizin hastalarınızda yaş sınırınız var mı?

 

Benim hastalarımda yaş sınırım var. 15 yaşındaki bir genç kız dudağını yaptırıyorsa 25 yaşında ne yaptıracak? Bunlara olabildiğince geç başlanılmalıdır. 25’lerde ufak ufak cilt bakımları, peelingler, vitaminler olabilir. Ama burnunuz çok sorunluysa 18’inde yapılabilir. Ya da çok küçük göğüsleriniz varsa yapılabilir ama dudağınız değil.

 

KADINLAR ZOR AMA GÜZEL VE BEYİNLERİ ÇOK GÜÇLÜ OLAN YARATIKLAR!

 

Son olarak kadınlar, güzellik ve genel olarak neler söylemek istersiniz?

 

Kadınlar zor ama güzel ve beyinleri çok güçlü olan yaratıklar aslında, erkeklere göre.ÂDüşünceleriyle, sezgileriyle hareket ediyorlar. Dolayısıyla estetikte de sömürülmemelerini istiyorum. Bu kadar güçlü beyinlerini, zekalarını araÅŸtırmaya yöneltmelerini istiyorum. Yüzlerine yapılacak iÅŸlemleri internetten kek tarifinden daha kolay bulunur. Bunların hepsi araÅŸtırmalı, düşünülmeli, doktorunuzla iyi görüşülmeli. Çünkü yaptırdığınız estetik giriÅŸimi saçınızın rengini deÄŸiÅŸtirmek deÄŸildir. Sonucunu hayatınız boyunca taşırsınız.                                Â

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!