İlle de günde 8 bardak

Güncelleme Tarihi:

İlle de günde 8 bardak
Oluşturulma Tarihi: Eylül 15, 1998 00:00

Haberin Devamı

Vücut ısısını düzenleyen, organlarımızdaki işe yaramaz maddelerin vücuttan atılmasını, yiyeceklerin enerjiye dönüşmesini sağlayıp eklemlerimize güç veren suyun yaşamımızdaki önemi çok büyük.

Dünyaca ünlü beslenme uzmanları suyun yararlarından söz ederken bütün bu noktaların altını çiziyorlar. Bu arada güzellik uzmanları da cilt sorunlarının giderilmesinde suyun oynadığı önemli role değiniyorlar. Tıp uzmanları, güzellik uzmanlarının bu iddialarını kısmen doğruluyorlar. ‘‘İçtiğiniz bir sıvının doğrudan doğruya cilde yarar sağlaması olanaksızdır‘‘ diyorlar, ama hemen ekliyorlar; ‘‘Fakat vücuttaki su dengesinin bozulmaması, güzellik açısından önem taşır. Vücudu su kaybeden bir kadının çeşitli sorunlarla karşılaşması kaçınılmazdır.’’ Uzmanların görüşlerine göre vücutta normal oranda su bulunması güzellik açısından yarar sağlar. Vücudu susuz kalan biri çeşitli sorunlarla karşılaşabilir.

Suyla ilgili o kadar çok iddia ortaya atılıyor ki insan bazen bunların hangisine inanacağını şaşırıyor. Suyla ilgili en yaygın iddiaların hangisi doğru hangisi yanlış? Uzmanların görüşlerine bir göz atalım:

Su cildi aknelerden korur

Genellikle su içmenin kronik akneden kurtulmayı sağladığı söylenemez. Akne, genetik ve hormonlarla ilgili bir sorundur. Gözeneklerin kapanması sonucu ortaya çıkar. Ancak su, stresten kaynaklanan sivilcelerin çıkmasını önleyebilir. Su, vücuttaki hormon dengesinin normale dönmesini sağlar. Hormon dengesizliği nedeniyle ortaya çıkan cilt sorunları vardır. Yaşamınızın zor bir döneminde vücudunuz belirgin bir şekilde susuz kalmışsa vücudunuzun stres hormonu üretimi hızlanır. Bu da akneler için zararlıdır.

2 Bol su içmek kuru cildi nemlendirir.

Normal koşullarda içilen suyun cildi nemlendirmesi söz konusu olamaz. Cildin sudan doğrudan doğruya yararlanması için banyodan sonra cilt ıslakken nemlendirici uygulamak gerekir. Ancak vücut iyice susuz kaldığı zamanlar, cilt de kurur ve çatlamaya başlar.

3 Su, kan dolaşımını hızlandırır.

Doktorlar, mor halkalara alerjilerin, soğuk algınlıklarının ve genetik sorunların neden olduğunu belirtiyorlar. Onlara göre mor halkalarla kan dolaşımının bir ilgisi yok. Ayrıca fazla su içmek de kan dolaşımını hızlandırmıyor. Fakat vücudun susuz kalması var olan halkaların daha da belirginleşmelerine neden olabilir. Derinin alt kısmındaki hücreler susuz kalınca büzülürler ve gözler çukura kaçmış gibi görünür.

4Su, selülite karşı etkilidir.

Tıp dünyası bu iddiayı doğrulamıyor. Selilüt, yağ tabakalarından oluşur. Su içmek, selülite hiçbir şekilde etkili olmuyor. Su, vücudun düzenli çalışmasını sağlar ve sağlıklı kişilerin ciltleri de düzgün olur. Eğer yeterli miktarda su içiyorsanız, sağlıklı görünüşünüzle dikkat çekersiniz.

Ne kadar su içmeli?

Herkes günde 8 bardak su içmek gerektiğini tekrarlayıp duruyor. Peki ama bu sayı nereden çıktı? Beslenme uzmanları, ‘‘Normal koşullarda günde 2000 kalori harcıyoruz. Yaktığımız her 15 kaloriye karşılık sindirim yoluyla ve metabolizma kanalıyla bir yemek kaşığı su kaybederiz. Bu da ortalama olarak günde 8 bardak suyun yerini tutar. Günlük normal faaliyetimiz yüzünden kaybettiğimiz suyu böylece geri almış oluruz’’ diyorlar.

Eğer vücut egzersizleri yapıyorsanız ya da herhangi bir spor dalında faaliyet gösteriyorsanız, her gün daha fazla su içmelisiniz. Çay ve kafeinli içeceklerle su gereksiniminizi giderdiğinizi düşünmeyin. Bu içecekler idrar söktürücüdür, vücutta su kaybına neden olurlar.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!