İlk gümüş denim kumaş Türkiye’den çıktı

Güncelleme Tarihi:

İlk gümüş denim kumaş Türkiye’den çıktı
Oluşturulma Tarihi: Şubat 09, 2008 00:00

Tarih boyu çeşitli hastalıkların önlenmesinde ve tedavisinde kullanılan, antibakteriyel özelliği yüzünden hep el altında bulundurulan gümüş beş yıl önce iplik oldu. Amerikalıların ürettiği, içeriğinde yüzde 99,9 oranında gümüş barındıran X Static adlı ipliği 2005 yılından sonra birçok marka kullanmaya başladı. Tumi bu iplikten çanta, Versace tişört, Adidas, Fila ve Salomon spor malzemeleri, Victoria’s Secret iç çamaşırı, Marks & Spencer terlik ve pijama yaptı. Birden fazla firma çorap haline getirdi. X Static’i denim kumaşıyla harmanlamak ise bir Türk şirketinin aklına geldi. Dünyanın sayılı denim kumaşı üreticilerinden Orta Anadolu Grubu, 2007’de içeriğinde yüzde 3 gümüş bulunan bir kumaş yarattı. DenimAg adını verdikleri kumaş leke tutmuyor, bakteri barındırmıyor, yazın serin, kışın sıcak tutuyor. Geçtiğimiz ay Barcelona’daki Bread & Butter Fuarı’nda tanıtılan bu kumaş, dünyanın ilgisinin organik kumaştan gümüş kumaşa kaymasına yol açtı.

Binlerce yıl boyunca, gümüş Yunan, Roma, Fenike ve Makedonya’da bir şifa aracı olarak kullanıldı. Tıbbın babası Hipokrat gümüşün yaraları iyileştirdiğini düşünüyordu. MÖ 400 civarında ince toz haline getirilen gümüş, ülser tedavisinde kullanıldı. Tarihin babası Herodot kitaplarında, Pers İmparatoru’nun hastalıklardan korunmak için suyunu gümüş sürahilerde taşıdığını yazdı. Eski Roma ordusunda da askerlerin yaraları alçı ve gümüş karışımlarıyla tedavi ediliyordu.

Tıbbi gümüşün popülerliği milattan sonraki ilk bin yılda iyice arttı. Kan arındırılması, kalp rahatsızlıkları ve ağız kokusunun giderilmesinde kullanıldı. Ortadoğu’da frengi tedavisinde işe yaradı. Bazı uzmanlar gümüş formlarının aşırı kullanıldığında nadiren cildin mavileşmesine neden olduğunu yazdı. Ortaçağ’da gümüş sofra takımları ve kadehlerin üst sınıfın tenini maviye yakın bir tona çevirdiği düşünüldüğünden "asil mavi kan" deyimi ortaya çıktı. Mavi kanlılar, o yüzyıllarda Avrupa’da yaygın olan veba salgınlarına karşı bir miktar korunduklarına inanıyorlardı.

Batı Amerika’ya giden ilk beyazlar, bir kap sütü taze tutmak için genellikle içine gümüş bir dolar koyarlar, içme suyu varillerine gümüş veya bakır para atarlardı. 1950’lerde Johns Hopkins Üniversitesi’nden Charles E. Renn, harekete geçirilmiş bir karbona çok ince gümüş parçacıkları atıldığında içme suyunun dezenfekte edilebileceğini ortaya çıkardı. Gümüş aşılanmış aktif karbon, Amerikan su arıtma pazarının en önemli bileşeni oldu.

Amerikan Tıp ve Eczacılık Kimya Kurulu’nun belgelerine göre 1939’dan önce 96 çeşit gümüş tedavi edici madde kullanımdaydı. Sonraki yıllarda farmakoloji gelişti ve ilaç yapımında kullanılacak gümüşten daha ucuz hammaddeler bulundu. Özellikle antibiyotik tedavisinin gelmesiyle, tıbbi gümüş ürünlerinin kullanımı oldukça düştü.

Fakat sonraki yıllarda antibiyotiğe bağlı başka bakteriler ortaya çıktı ve insanoğlu gümüşe tekrar ihtiyaç duydu. 1990’dan bu yana birçok ülkede içeriğinde gümüş bulunan ilaçlar geliştiriliyor.

IRAK’TAKİ ASKERLERİN TÜM GİYSİLERİ GÜMÜŞTÜ
/images/100/0x0/55eb43c3f018fbb8f8b5f6c0


Gümüş tekstil sektörünün de dikkatini çekti. Sentetik iplik üreten Amerikalı Noble Industries firması, içeriğinde gümüş bulunan ipliği 2000 yılında üretti. Yüzde 99,9 oranında gümüş içeren bu ipliğe X Static adı verildi. Aynı yıl Fox River Mills markası bu iplikten çorap yaptı. Anti bakteriyel özelliğe sahip bu çoraplar, BackPacker Dergisi tarafından yılın ürünü seçildi.

X-Static ürünleri olimpiyat atletleri tarafından Salt Lake City ve Atina’da kullanıldı. 2003’de Amerikan askerleri Irak’a gittiğinde baştan ayağa X-Static’le üretilmiş ürünler giydi. 6 ay için her askere ikişer çift çorap, ikişer çift iç çamaşırı verilmişti. İplik o kadar başarılı olmuştu ki, bunu ilk geliştiren Noble Industries’in satışları 2004 Noble Industres’in yüzde 1658 arttı ve şirket, en hızlı büyüyen ilk 500 firma arasında girdi.

2006’dan sonra bir çok firma X Static’i keşfetti. Marks&Spencer terlik ve pijama yapımında, Victoria’s Secret iç çamaşırlarında, Tumi çantalarında kullandı. Bu iplikle üretilen ürünlerin en önemli özelliği antibakteriyel olması. Günlerce yıkanmasa bile kir, leke, ter tutmuyor.

DIŞARIDAN BAKILDIĞINDA GÜMÜŞ OLDUĞU ANLAŞILMIYOR

2007’de Türkiye’nin en önemli jean kumaşı üreticisi Orta Anadolu Grubu, ilk X-Static jean’i üretti. Ocak 2008’de Barcelona’daki Bread&Butter moda fuarında dünyaya tanıttı. Orta Anadolu’nun içeriğinde yüzde üç oranında gümüşlü iplik bulunan kumaşının adı DenimAg. Şirketin Satış ve Pazarlama Direktörü Ebru Karakoç kumaşı şöyle anlatıyor:

"Denim ve gümüşün simgesi Ag’yi birleştirdik. DeminAg antibakteriyel ve termal özelliklere sahip bir kumaş. Kışın daha sıcak, yazın daha serin tutuyor. Bu kumaşla üretilen pantolonların normal bir jean pantolona oranla 10 kat daha az yıkanması yeterli oluyor. Çünkü öyle kolay kolay kirlenmiyor."

Orta Anadolu denim üretiminde gümüş iplik kullanan ilk firma. Yaptığı anlaşma neticesinde tek olacak. Bu kumaşı kime pazarlayacaklarına gelince. Ebru Karakoç tek bir markayla özel bir anlaşma yapmak istediklerini, Levi’s’ın konuyla çok ilgilendiğini söylüyor. DeminAg’ın fiyatı hakkında da şunları söylüyor: "Standart bir jean kumaşının üç katı daha pahalı. Ama inanın fazlasıyla hak ediyor. Dışarıdan bakıldığında içeriğinde gümüş olduğu pek anlaşılmıyor. Kumaşın rengine hiç etki etmiyor."
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!