İki işe birden yarayan mobilyalar

Güncelleme Tarihi:

İki işe birden yarayan mobilyalar
Oluşturulma Tarihi: Aralık 19, 2008 00:00

Evler küçüldükçe mobilya tasarımı da bu yeni eğilime ayak uydurmaya çalışıyor. Markalar hızla çok bölmeli, gizli kapakları olan, her yere taşınabilen, az yer işgal eden, çok fonksiyona sahip çalışma üniteleri geliştiriyor. Lambalar aynı zamanda saksı, koltuklar aynı zamanda sehpa, sehpalar aynı zamanda şemsiyelik olarak işimize yarıyor.

KOLTUK KOLLARI SEHPA OLUYOR

Birçok fonksiyona sahip mobilyalar evlerin her odasında yer buluyor. Salonlardaki koltukların sadece rahat olmaları artık yetmiyor. Kanepelerin, koltukların ek bölümleri bardak, kase taşıyan sehpalar gibi kullanılabiliyor. Gizli ayakları istenildiğinde ortaya çıkarak sizi dinlendiriyor. Depolama bölümüne fazla eşyalar konuluyor.

Örneğin Koleksiyon Mobilya’da Koray Malhan’ın tasarladığı "Ikaros" isimli koltuğunun sırt kısmından çıkan kanat şeklindeki uzantılara kahve fincanı ve bir tabak kurabiye koyabilmek mümkün.

888 Design’da satılan Defne Koz tasarımı Wall oturma grubu, istenildiğinde minderlerinden biri kaldırılarak boşalan alana konan servis aparatı sayesinde hem koltuk hem sehpa görevi görüyor. Film izlerken koltuğa monte edilen bu aparata çerez koymak mümkün.

Nurus’un U TOO pufu büyüklüğüyle dikkat çekiyor. Bir bölümüne isterseniz tahta bir aparat konuyor ve burası aynı zamanda sehpaya dönüşüyor. Bir boşluğuna tavla yerleştiriliyor ve pufun bir parçası tavla masasına dönüşüyor.

Nuxx mağazalarında satılan "Fluid" isimli ürün hem kitaplık hem oturma ünitesi özelliğine sahip. Çok fonksiyonlu modüllerle, kendi zevkinize göre bir kitaplık oluşturabilirken deri minderiyle oturma olanağı sağlıyor.

SEHPALAR KOMODİNE DÖNÜŞÜYOR

Sehpalarda da artık sınır yok. Bir sehpanın sadece dekorasyonu tamamlaması yetmiyor. Dar alanlarda sehpa aynı zamanda bir aydınlatma elemanı, süs objelerini koyduğunuz bir mobilya, dergi ve gazetelik olarak karşımıza çıkıyor.

Viteo marka ürün bir sehpa olmanın yanı sıra aynı zamanda bir tabure ve dış mekan aydınlatması işlevi görüyor.

Luceplan marka "Chicibio" lamba aynı zamanda şemsiyelik, sehpa ve okuma lambası olarak kullanılıyor.

Nurus’un Alper Böler ve Ömer Ünal imzalı Sema isimli sehpası, adını dervişlerin uyum ve dengeyi simgeleyen dansından alıyor. Ürünün fonksiyonel ünitesi dergi, kitap ve gazeteleri düzenlemeye yarıyor.

Nuxx mağazlarında bulunan Desalto marka Dadi sehpalar da hem puf hem de gazetelik görevini görüyor. Danese Milano marka Kada sehpa aynı zamanda bir tabure. Serralunga marka Meteor sehpa da hem bahçelerde bank, hem evlerde sehpa olarak kullanılıyor.

Habitat’ın Glowbox isimli ışıklı kutuları da sehpa, aydınlatma elemanı ve oturma ünitesi oluyor. Yine Habitat’ta bulunan Mond isimli lake kutu serisi, salonda hem sehpa, hem de saklama ünitesi işlevi görüyor. Farklı boyutlardaki modellerin içinde dergilik olanları da var.

İkea Liatorp orta sehpalarının masa tablasının altında pratik yerleştirme alanları mevcut. Alparda’da satılan Aziz Sarıyer tasarımı Moon sehpa altındaki çift yöne hareket edebilen çekmecesi sayesinde saklama ihtiyacını karşılıyor.

TELEVİZYON ÜNİTELERİ CD DEPOLUYOR

Artık evlerde tüplü ve yer kaplayan televizyonlar yerlerini hızla duvara monte edilen LCD ve plazmalara bırakıyor. Mobilya firmaları da bu yeni teknoloji için çalışıyor. Yapılan yeni ünitelerin sadece televizyonu taşıması artık yeterli değil. Taşıyıcılar duvarla bütünleşiyor ve birçok işi birarada görüyor.

Nuxx’ta satılan Desalto marka Sail isimli raflı televizyon ünitesi, arka rafı sayesinde gizli bir depolama alanına dönüşüyor. Müzik CD’lerini ve DVD’lerinizi rahatlıkla alıyor. 888’deki Aykut Erol tasarımı "Hide" isimli televizyon ünitesi de dört büyük parçadan oluşuyor. Bu birimin kapaklarına dijital baskı tekniğiyle istenilen fotoğraf yapıştırılıyor. Böylece kapalıyken duvarda bir tabloyu anımsatıyor ve içindeki her şeyi saklıyor. Açıldığında da hem televizyon seyrediliyor hem yanlarındaki bölümler CD, DVD ve kitaplık olarak kullanılıyor.

HEM AYDINLATIYOR

HEM EŞYA SAKLIYOR

Aydınlatma elemanları da artık sıklıkla karşımıza depolama ünitesi olarak çıkıyor. Öyle ki artık saksılar bile evi aydınlatabiliyor. Nuxx’ta satılan Serralunga marka Vas One ışıklı saksı 120 santim yüksekliğinde. Hem dış mekanları aydınlatıyor, hem de bir saksı. 888’de satılan Aykut Erol tasarımı Port bir evin her köşesinde aydınlatma elemanı olarak kullanabiliyor ama aslında kendi aksı etrafında dönen geniş depolama alanına sahip bir portmanto. Aynı zamanda bir yanıyla da ayna.

UYKUSU KAÇANLARA MÜZİK ÇALAN YATAK

Rahat bir yatak sağlıklı uyku için çok önemli. Geniş bir yatak bazası ise eşya saklamanız için ideal bir depolama alanı. Fakat artık yataktan beklediklerimiz bunun da ötesine geçti. Defne Koz’un 888 için tasarladığı Loop yatak, hem dinlenme hem de eğlence alanı. Yatak başlığının üzerinde bulunan ve monte edilip sökülebilen aydınlatma sistemi kitap okumadan uyuyamayanlar için düşünülmüş. Müzik tutkunları da yatağın üst kısmına iPod bağlayabiliyor. Ses sistemi gövdesinin içinde saklı, yan taraflarında da hoparlörler var. Yatak odalarındaki bir diğer mobilya da Habitat’ın Mews ürünü. Hem boy aynası, hem dolap. İstenen sayıda çekmece ekleniyor.

ÇALIŞMA ALANLARI İÇİN DE ÇÖZÜMLER BİTMİYOR

Dizüstü (laptop) bilgisayarları son yıllarda çalışanlar yanlarından ayırmıyor. Ancak, masa başında laptop kullanılması ciddi sağlık sorunlarına yol açabiliyor. Boyun ve bileklerde meydana gelen bu rahatsızlıkların önüne geçmek için, laptop ekranını göz seviyesine yükseltmeniz, ergonomik açıdan doğru oturmanız, yani buna uygun sehpa, masa ve koltuk seçmeniz lazım. Habitat’ta bulunan Tiffany isimli ürün hem bir tepsi hem de laptop sehpası. Senna isimli ürün de kapalıyken konsol masa, açıkken çalışma masası oluyor. İkea’nın laptop için hazırladığı çalışma masası da aynı zamanda aksesuvarları saklıyor. Dolabın içindeki ve arkasındaki kablo çıkışları kabloları ihtiyacınıza göre düzenlemenizi sağlıyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!