İki ayrı kardeş grubu birleşti bir pop rock grubu doğdu

Güncelleme Tarihi:

İki ayrı kardeş grubu birleşti bir pop rock grubu doğdu
Oluşturulma Tarihi: Mart 05, 2005 01:38

Hikaye ilginç: İki ayrı kardeş grubu var. Berke ve İlke Hatipoğlu bir tarafta, Doğan ve Güneş Duru bir tarafta. Herkes kardeşiyle gül gibi geçinirken bir gün tanışıyorlar ve birlikte çalmaya başlıyorlar.

Rıza Erekli onları ilk dinlediğinde ‘Şarkılarınız kötü ama çok iyi çalıyorsunuz. Devam edin ama daha iyi şarkılar yapıp gelin’ demiş. ‘Hamur şimdi tam kıvamına geldi’ diyorlar. Grubun adı Redd. Albümleri 50/50 yeni bir müzik şirketi olan Stardium tarafından yayınlandı. Kapak ve her bir şarkı için İsmail Acar karakalem resimler çizmiş. Mete Özgencil ‘Mutlu Olmak İçin’ adlı ilk kliplerini çekmiş.

Nasıl kuruldu bu Kardeşler Birliği, ya da sizin deyişinizle Müzik Kardeşliği ve İkiz Kuleler?

Berke
Biz, ayrı ayrı kardeşlerimizle müzik yapıyorduk. Sonra beni bir gece Duman grubundan Batuhan aradı. Hayal Kahvesi’nde müzik yapılacak, gidemiyorum, sen gider misin dedi. Çalan grup Doğan’ların grubuymuş. Orada tanıştık, beraber çaldık.

Peki nasıl bir şey yapmak üzere bir araya geldiniz?

Berke
Aslında bilmiyorduk. Ama baktık ki hep aynı müzikleri dinlemişiz. Hayata bakışımız da çok benziyordu.

Sizi bir arada tutan şey, grubun yakaladığı kimyaydı diyebilir miyiz?

Doğan
Arada kırık saç yoktu hiç diyelim. Malzeme iyiydi, birliktelik ve kimya gayet uyumluydu. Bir de müzik dışında da bir arada olmaktan çok keyif alıyorduk. Bu şeye benziyor, birlikte dolaşmaktan çok hoşlanmadığınız kız arkadaşınızla yatakta da iyi sevişemezsiniz.

Yatakta uyumlu çiftler gibiydiniz yani..

(Toplu bir kahkaha...) Öyle de denebilir.

İsim olarak Redd’i nasıl seçtiniz?

Güneş
Hiçbir zaman hiçbir şeyi çok kolay kabul eden insanlar olmadık. Politikayla birebir alakalı değiliz ama şunu da söylemek lazım: Türkiye’de hiçbir noktada muhalefet mekanizması işlemiyor.

Siz de genel gidişata muhalefet yapıyorsunuz?

Güneş
Ama sadece o değil. Aşktan da bahsediyoruz, kızlardan da...

Albümün sözlerinde gidişattan duyduğunuz rahatsızlık öne çıkıyor...

Güneş
Rahatsız olmadan yaşamak mümkün değil ki.

Berke Bizim ve muhtemelen bütün sanatçıların üretebilme sebebi, genel bir adaptasyon güçlüğü. O akıntıya uyamıyoruz, çırpınıyoruz, şarkılar da onların bir sonucu.

Doğan Tabii bazen de o akıntıya atlamak gerekiyor. Bir şarkıda ‘Dünyadan düzgün gözükmüyor, A’ya gidip bakmak lazım’ diyoruz. Çünkü bir binayı içeriden başka, dışarıdan başka görürsünüz.

Peki Redd, farklı olarak ne sunuyor dinleyicisine?

Berke
İnsanların daha önce böyle bir şey dinlemediğine çok eminim. Ama belli formlarda müzik yapan gruplarla da ortak bir nokta bulacaklar. Grup formatı olarak pop rock’a yakın diyebiliriz. Ama sözlere bakarsak dünyadaki pop rock’tan çok ayrıldığı noktalar da var.

Nasıl farklılılar?

Berke
: Bir kere ister istemez müziğimize bulaşan bir doğululuk var. Bir de olduğumuz gibi olmaya gayret ediyoruz. Mesela politik bir grup olsaydık kızlardan bahsedemezdik ama onlar da hayatımızın bir parçası. Neden bahsetmeyelim ki?

‘Öperler’ şarkısı ilişkilerin anlatıldığı şarkıların en eğlenceli örneklerinden biri olsa gerek. Nasıl ortaya çıktı o şarkı?

-
O şarkı Anadolu yakasından Beyoğlu’na bakışımız. Beyoğlu acaip bir yer. Neden bu hikayeleri film yapmıyorlar anlamıyorum. Öperler, Beyoğlu’nu ironik bir şekilde anlatan bir şarkı.

Bu arada bazı şarkılarda Duman vokalinin izleri var. Başka böyle eleştiriler aldınız mı?

Doğan:
Meleksin Güzel şarkısı için öyle dendi. Bence, bu tamamen melodilerin Türkleşmesi ile alakalı. Bir de sesin müzik tarzına göre bir kullanım şekli var. Kaan’ın vokalini de sevmem bu arada.

İlke: Duman, böyle bir müziği ilk defa yaptı ve şimdi yapılan benzeri şeyler hemen ona benzetiliyor. Yeteri kadar alternatif olmadığı için böyle bir şey söyleniyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!