İhsan Yılmaz: Mürekkebi Kurumadan

Güncelleme Tarihi:

İhsan Yılmaz: Mürekkebi Kurumadan
Oluşturulma Tarihi: Ekim 05, 2007 00:00

Veda

Ayşe Kulin

Esir Şehirde Bir Konak

Everest Yayınları

Bir dönem romanı Veda. Ayşe Kulin, büyük dedesi, Osmanlı’nın son Maliye Nazırı Ahmet Reşat’ın ve ailesinin yaşadığı konağın ekseninde işgal altındaki İstanbul’u anlatıyor.

Egemen havanın belirsizlik olduğu, bir ertesi gün neye uyanılabileceğinin kestirilemediği, insanların farklı görüşleri savunup farklı kurtuluş reçetelerine inandığı, kimin hain kimin vatansever olduğunu zamanın göstereceği bir dönem. İttihat ve Terakki’nin lider kadrosunun aldığı yanlış kararlar sonucu Osmanlı İmparatorluğu felakete sürüklenmiş, binlere askerini şehit vermiş, ülke çaresiz kalmış.

İşgal altındaki İstanbul’da Türkler başı dik dolaşamaz halde kurtuluş çaresi arıyor.

Ahmet Reşat durumun vahametini görse de padişahına sadık bir bürokrat. Sarıkamış’tan sağ kurtulmuş yeğeninin Milli Mücadele’ye destek vermesini padişaha ihanet olarak yorumlasa da içten içe kurtuluşun belki de bu şekilde olacağına da inanıyor. Gizli gizli Anadolu’ya geçmeye çalışanlar, İstanbul’da kalıp mücadeleye devam edenler...

Ve Milli Mücadele’nin kazanılması sonucu önce Sultan’ın bir İngiliz muhribine binerek kaçamasını ayıplayan Ahmet Reşat’ın aynı kaderi paylaşmak zorunda olması. Hayatı boyunca namusuna halel getirmeyecek şekilde devletine, milletine bağlı olarak çalışmış bir vatan evladı, hain damgasını yiyerek yabancılardan alınmış bir pasaportla yurtdışına giderken ne düşünebilir ki.

İntiharı mı?

Ayşe Kulin’in atmosfer yaratmadaki başarısı malumunuz. Gerçekten insanı o döneme götürüyor ve olayın merkezindeki Ahmet Reşat’ın konağının sakinlerinden biri yapıveriyor. Saraylı Hanım’ın himayesine girip keyfinize mi bakarsınız, Kemal’in iyileşmesini bekleyip onunla Ankara’ya geçmek için mücadele mi edersiniz, yoksa Ahmet Reşat’ın yüküne ortak mı olursunuz artık orası size kalmış.

Selim İleri Kitabı

Şimdi Seni Konuşuyorduk

Haz. Handan İnci

Doğan Kitap

Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi oditoryumunda, 2 Nisan 2007 tarihinde yapılan ’Bir Cumartesi Yalnızı/Edebiyat Hayatının 40. Yılında Selim İleri’ başlıklı sempozyumda sunulan bildirilerin söz uçar yazı kalır düşüncesiyle bir araya getirilmesinden oluşuyor Şimdi Seni Konuşuyorduk. Sempozyumu düzenleyen ve kitabı hazırlayan Doç. Dr. Handan İnci’nin de belirttiği gibi Türk edebiyatında bir Selim İleri Edebiyatı kulvarı açmış usta bir yazar o. Kitapta sempozyumda sunulan bildiriler dışında 40 yılın dost duraklarından farklı metinlere de yer verilmiş. Selim İleri için fazla söze gerek yok sanırım, yazıyla dolu nice 40 yıllar dilemekten başka.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!