İflas eden fotoğrafçı manken oldu

Güncelleme Tarihi:

İflas eden fotoğrafçı manken oldu
Oluşturulma Tarihi: Ocak 23, 2010 00:00

Louis Vuitton’un “Temel Değerler” reklam kampanyasını biliyorsunuzdur. Daha önce; Mikhail Gorbachev, Keith Richards, Catherine Deneuve, Francis Ford Copolla gibi isimler bu kampanya için kamera karşısına geçti. 2010’un yüzleri yine sıradışı isimlerden seçildi.

Haberin Devamı

Geçtiğimiz günlerde iflas eden dünyanın en ünlü kadın fotoğrafçılarından Annie Leibovitz, yakın arkadaşı efsanevi dansçı Mikhail Baryshnikov ile birlikte poz verdi. Bu kampanya diğerlerinden biraz farklı. Louis Vuitton bu kampanya ile yıllardır çalıştığı fotoğrafçısına maddi manevi destek oluyor, vefa borcunu ödüyor.

Asker bir babanın ve dans öğretmeni bir annenin kızı Annie Leibovitz... 1949 yılında Connecticut’da doğdu. Vietnam Savaşı sırasında, Filipinler’de ilk fotoğraflarını çekmeye başladı. San Francisco Sanat Enstitüsü’nde eğitimini tamamladıktan sonra New York’a döndüğü sırada yakın bir arkadaşı, Annie’nin fotoğraflarını o zamanlar genç bir dergi olan Rolling Stone’a yolladı. Rolling Stone’da çalışmaya başlayan Leibovitz, 3 yıl içinde kendi stilini oluşturup dergiye taklit edilemez bir imza taşıdı. Rock starların portrelerinin yanı sıra, 1980 yılında şarkıcının öldürülmesinden birkaç saat önce gerçekleştirdiği John Lennon ve Yoko Ono fotoğraf çekimi Leibovitz’in ününe ün kattı.
140’ın üzerinde kapağın çekimini gerçekleştirdiği Rolling Stone’dan 1983 yılında Vanity Fair’a geçen Leibovitz, hamile ve çıplak Demi Moore, Johnny Depp’in apartmanında soyunan Kate Moss ve süt banyosundaki Whoopi Goldberg’e kadar birçok unutulmaz eserin sahibi. Sylvester Stallone’den Mikhail Gorbatchev’a, Nicole Kidman’dan Brad Pitt’e ve hatta İngiltere Kraliçesi’ne kadar birçok tanınmış isim kendilerini ölümsüzleştirmesi için Leibovitz’i tercih etti. Ünlülerin kendisiyle çalışmak için can attığı bir fotoğrafçıya dönüşürken, aynı zamanda Vogue dergisi için çekimler yaptı. Kısa sürede çoğalan kontratlar ve yüklü kazançlar Leibovitz’e sonsuz bir harcama gücü vermiş oldu. İşte bu illüzyon onun iflasını hazırladı.
KIZ ARKADAŞI KANSER OLUNCA ÇOK HARCADI
Cömert, eli açık hatta savruk bir insan olarak bilinen Leibovitz hayranlarına pahalı hediyeler göndermesiyle ve hesapsızca harcamasıyla tanınıyor. Tarihi binalara olan tutkusu para kaynaklarının tükenmesinin en önemli nedeni. Dünyanın dört bir yanından satın aldığı mülkleri renove edeceğim derken acayip paralar harcadı. Son noktayı ise kanser hastası sevgilisi Susan Sontag’ın tedavi masrafları koydu. Hepsi birleşince yüklü bir borca girdi. 2004 yılında Susan Sontag’ın ölümünün ardından fotoğraf çekimlerini artırmasına rağmen vergilerini ödeyemeyecek duruma geldi. 2008 yılında eserlerini ipotekleterek, kredi kuruluşu olan Art Capital Group’dan 24 milyon dolarlık bir borç aldı. Greenwich ve Rhinebeck’teki evleriyle, tüm fotoğraflarının haklarını teminat olarak gösterdi. Borç aldı almasına ama hiçbirini ödeyemedi. 8 Eylül 2009 tarihine kadar ödenmesi gereken borçlarını ödemediği gerekçesiyle Art Capital Group tarafından dava açıldı. Annie’ye dava açan yalnızca Art Capital değil eski iç mimarı ve çalıştığı stilist de ödemediği binlerce dolarlık faturalar nedeniyle fotoğrafçıyı mahkemeye verdi.
Kısacası Leibovitz, geçen kıştan bu yana borçlarıyla gündemde... Borcun Art Capital Group tarafından taksitlendirilmiş olmasına rağmen fotoğrafçının 1 milyon dolarlık taksidini bile ödeyemeyeceği kulislerde konuşulanlar arasında.
TEK ŞARTI BARYSHNIKOV
Hal böyle olunca yıllardır birlikte pek çok kampanya çektiği Louis Vuitton kolları sıvadı. Ünlü fotoğrafçıya maddi ve manevi destek olmak için Temel Değerler reklam kampanyasının yüzü olmasını teklif etti. Bugüne kadar hiçbir kampanya için kendi portresini çekmeyen Leibovitz teklifi bir şartla kabul etti. En yakın arkadayı, dünyaca ünlü dansçı Mikhail Baryshnikov da onunla birlikte kampanyanın yüzü olacaktı.
Soğuk Savaş döneminde Sovyetler Birliği’nden iltica eden, 20. yüzyılın en önemli dansçılarından Mikhail Baryshnikov, artistik direktör ve koreograf olmadan önce dünyanın en muhteşem sahnelerini dansıyla onurlandırdı. Louis Vuitton için Annie Leibovitz’in New York’taki stüdyosunda siyah tişört ve pantolondan oluşan dans giysileriyle, çıplak ayaklı şekilde bir kutunun üzerinde dururken görüntülendi. Annie Leibovitz de hemen yanında yer aldı. Fotoğraf karesini içi dans kitaplarıyla dolu Louis Vuitton’un Monogram kanvastan tasarlanan Neverfull çantası tamamladı.
Louis Vuitton İletişim Bölümü Başkanı Antoine Arnault, “Annie Leibovitz’in hem kişiliğine hem de iş yaşamına büyük bir saygı ve hayranlık duyuyoruz. Onun zor günlerinde vermek istediğimiz desteği mükemmel bir sanatçı bakış açısıyla cevaplandırarak, son kampanya görsellerinin dans ve fotoğraf birlikteliğini yansıtmasını istediğini belirtti. Böylece “Temel Değerler” kampanyamızın kapsamını bir kez daha genişletmiş oldu” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!