Sanatçıların favori yemekleri

Güncelleme Tarihi:

Sanatçıların favori yemekleri
Oluşturulma Tarihi: Ocak 16, 2016 10:54

Picasso’nun sardalyeleri ya da Renoir’ın ‘Tekne Gezisinde Öğle Yemeği’. Bu eserlerin ilham kaynağını mutfakta arayın. Sevim Gökyıldız ‘Sanatçı Sofraları’nda sanatçıların favori yemeklerini anlattı.

Haberin Devamı

1- PABLO PICASSO:
ZEYTİNYAĞSIZ HAYAT OLMAZ

Sanatçıların favori yemekleri

 

İspanyol ressam Picasso, bileği bükülmez bir gurmedir. Zeytinyağı mutfağının başköşesinden eksik olmaz. Av mevsiminde, erik ve çamfıstığı soslu güvercinleri ve dağ keçisi pirzolasını arkadaşlarıyla paylaşmayı sever. Bohem lokantaları en sevdiği sığınaklardır. Başyemeği de paella’dır.

 

ESKABEŞ USULÜ SARDALYE

Sanatçıların favori yemekleri

Malzemeler: Bir kilo sardalye, 20 cl. zeytinyağı, 2 soğan, 2 havuç, yarım acı sivribiber, 2 defne yaprağı, 1 bardak şarap sirkesi, 2 bardak tatlı beyaz şarap, 2 diş sarmısak, 2 sap kekik, bir tatlı kaşığı domates püresi, tuz ve karabiber.

Haberin Devamı

Yapılışı: Sardalyelerin kılçıklarını çıkarın. 5 çorba kaşığı zeytinyağında kızartıp, kâğıt üstünde soğumaya bırakın. Soğanları doğrayın, havuçları rendeleyin, acı biberi kıyın, defne yapraklarını küçük parçalara ayırın. Kalan zeytinyağına soğanları, havucu, şarap sirkesini, beyaz şarabı, sarmısak ve acı biberi, defne yapraklarını, kekik ve domates püresini ekleyin. Tuz ve karabiberi ilave edip, 10 dakika pişirin. Üçte birini servis tabağının altına yayın, üzerine sardalyelerin yarısını yerleştirin. Tekrar karışımı dökün, sardalyeleri dizin. Daha sonra bunu alüminyum folyoyla kapatıp, buzdolabında 3 gün bekletin.

 

2- PIERRE-AUGUSTE RENOIR:
BİR YEMEĞE BİR RESİM...

Sanatçıların favori yemekleri

Gençlik yıllarında zor günler geçiren ünlü ressam Renoir, olgunluk döneminde resmiyle birlikte damağını da geliştirdi. Bir zamanlar karnını doyurmak için yediklerinin ücretini resimle ödeyen Renoir, sonraları seçici bir damağa sahip oldu. Mutfağına sadece en kaliteli malzemeler girerdi. Balık çorbası için Marsilya’dan küçük ıstakozlar gelir, kayabalıkları ve taze rezeneler Lyon’dan alınırdı.

 

BAHÇE TÜRLÜSÜ

Haberin Devamı

Sanatçıların favori yemekleri

Malzemeler: 1.5 kilo taze iç bakla, iki demet yeşil kuşkonmaz, bir orta boy havuç, bir iri soğan, 18 küçük enginar, kalın dilim jambon, üç yemek kaşığı zeytinyağı, bir kadeh beyaz şarap, bir limon, bir demet taze soğan, dört diş sarmısak, bir tatlı kaşığı rezene tohumu, karabiber, tuz.
Yapılışı: Baklaları 20 dakika kaynar suda bekletin, kabuklarını çıkarın. Havuç ve soğanı kıyın. Enginarları dörde bölün. Jambonu ince şeritler halinde zeytinyağında kızartın. Soğan ve havuçları pembeleştirin. Enginarı, şarabı ve limon suyunu koyup 10 dakika pişirin. Yeşil soğanı, sarmısakları ve kuşkonmazları ilave edin. 6-7 dakika karıştırın. Bakla içini ve rezene tohumlarını ekleyin. Kısık ateşte 5 dakika daha pişirin. En son kızarmış jambonları koyup 2 dakika daha pişirin.

 

Haberin Devamı

3- MARCEL PROUST:
EKMEK YEMEYEN GURME

Sanatçıların favori yemekleri



Yaşamının büyük bir bölümünü ‘Kayıp Zamanın İzinde’ geçiren Marcel Proust, hakiki bir gurmeydi. Ama sofrasında hiç ekmek olmazdı. Büyük yazar, kitapları kadar verdiği ziyafetlerle de ünlüydü. Asker arkadaşlarına verdiği akşam yemeğinin mönüsünü şöyle oluşturmuştu: Başlangıç olarak Cancale istiridyeleri. İlk sıcak, şampanya soslu keklik. Ana yemek, yabanmersini soslu yabanördeği, garnitür olarak kestane püresi ve külde pişmiş patates. Tabii ki bu yemekte ülkenin en kıymetli şarapları sunulmuştu. Tatlı olarak çok sevdiği elmalı turtayı ikram etmişti.

 

ELMALI TURTA

Haberin Devamı

Sanatçıların favori yemekleri

Malzemeler: 200 gr. milföy hamuru, yarım kilo elma, 50 gr. tereyağı, 50 gr. pudraşekeri.
Yapılışı: Hamuru turta kalıbına düzgünce yerleştirin. Elmaları soyup, dilimleyin ve hamurun üstüne düzgünce sıralayın. Tereyağını eritip, yarısını elmaların üstünde gezdirin, pudraşekerinin de yarısını ekin. Daha sonra tepsiyi  önceden ısıtılmış (200 derece) fırına atın. Yarım saat pişirin. Kalan tereyağını ve pudraşekerini de elmaların üstüne ilave edin. Fırından çıkarıp, ılık servis edin.

 

4- AGATHA CHRISTIE:
MUTLULUK YİYECEKTE

Sanatçıların favori yemekleri



Polisiye romanların kraliçesi Agatha Christie, sekseninci doğum günü kutlamasıyla ilgili olarak defterine şu notu düşmüştü: “Vinegret soslu avokado, kremalı ıstakoz, karadutlu dondurma. Üstelik kreması bol. Nasıl bir lezzet!..” Ünlü yazar romanlarını, tereyağlı ekmek dilimleri ve çay eşliğinde yazardı. Badem kokan yumuşacık bir muffin’i dünyada hiçbir lezzete değişmezdi.

 

 

SOMONLU BÖREK

Haberin Devamı

Sanatçıların favori yemekleri

Malzemeler: 300 gr. somon, 3-4 taze soğan, 4 dal maydanoz, 20 gr. ekmek içi, 20 gr. sosis, tuz, karabiber, 1 tane milföy hamuru, bir yumurta sarısı, et suyu.
Yapılışı: Somonu bol tuzlu suda 10 dakika haşlayın. Soğan ve maydanozu mikserde öğütün. Ekmek içi, sosis, tuz ve karabiberi ekleyin, karıştırın. Somonu küçük parçalara ayırıp bekletin. Milföy hamurunu iki parçaya bölün. Bir parçanın üstüne hazırladığınız harcı sürün, üstüne de somon parçalarını dizin. İkinci parça hamuru üstüne kapatın. Yumurta sarısını hamura sürün. Tepsiyi önceden 220 derece ısıtılmış fırına koyun. 20 dakika sonra ısıyı 180 dereceye düşürün. 10 dakika kadar daha pişirip servis edin.

 

 

5- SEÇKİN SOFRALARIN YAZARI:
HONORÉ DE BALZAC

Sanatçıların favori yemekleri

Fransız yazınının en üretken yazarlarından biri olan Balzac, boğazına pek düşkündü. İstiridyeleri mutlaka Oostende’den, dilbalığı Normandiya’dan gelmeliydi. Kaz ciğerini, ıstakozu, beyaz kuşkonmazı, kızarmış kekliği, mersinbalığı filetosunu, ananas kızartmasını sofrasından eksik etmezdi. Ev yemekleri yapan kadınlara bayılırdı.

 

 

CHİNON USULÜ KUZU KAPAMA

Sanatçıların favori yemekleri

Malzemeler: Yarım kilo kuşbaşı doğranmış kuzu budu, zeytinyağı, 12 tane ikiye bölünmüş beyaz soğan, tülbent torba içinde kekik, lavanta, fesleğen ve biberiye sapı, un, bir kilo taze bezelye, bir kilo dörde bölünmüş patates, 400 gram yuvarlak doğranmış havuç, karabiber, tuz.
Yapılışı: Kalın tabanlı bir tencerede kızdırdığınız yağda etleri iki-üç dakika çevirip bir tabağa alın. Aynı tencereye soğanları ve ot torbasını atın. Soğanlar pembeleşince etleri ilave edin. Su, tuz-karabiber ve az un ekleyerek kısık ateşte pişmeye bırakın. 15 dakika sonra sebzeleri ekleyin. Gerekirse su ilave edin. Et ve sebzeler yumuşayınca ateşten alın.

BAKMADAN GEÇME!