Leyleği havada görme zamanı

Güncelleme Tarihi:

Leyleği havada görme zamanı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 18, 2018 13:15

Baharda Çamlıca-Sarıyer hattından Avrupa’ya giden leylekler Büyükçekmece tarafından Afrika’ya doğru yol alıyor. Üstelik yavruları da yanlarında ve geldiklerinden çok daha kalabalıklar. Biz de bu göçü fırsat bilip, hayatını onlara adadığı için ‘Leylek Dede’ olarak anılan Fikret Can ile sayımlara katıldık.

Haberin Devamı

Kuş gözlem camiası ona ‘Leylek Dede’ diyor. Çok fazla kuş gözlemcisinde ve fotoğrafçısında emeği var. Ama en çok da leyleklerde... O ömrünü leyleklere adamış biri. Avukatlıktan kendini emekliye ayırdığından beri, yani 12 yıldır gece gündüz demeden onlar için çalışıyor.

Leyleği havada görme zamanı


Leyleklerin üzerimizden geçtiği sonbahar ve ilkbahar göçleri sırasında her 05.00’te uyanıyor ve akşam saat 5’e kadar leylekleri sayıyor. 5’ten sonra ise konmuş olabileceği yerleri kontrol ediyor. Bir diğer amacı ise yaralı kuşlara yardım etmek. Zamanının geri kalanını onların yaralarını iyileştirip yeniden uçmaları için çabalayarak geçiriyor. Kendi sonumuzu hazırlıyoruz Leylek deyip geçmeyin. Onların tarlalarda yedikleri böceklerden yediğimiz yemeğe kadar hayatımızda önemli bir yeri var. Fikret Can’ın leyleklere olan tutkusu çocukluğunun geçtiği Samsun’un Canik ilçesinde başlamış. “Çocukluğum bu hayvanlarla iç içe geçti. Hayrandım onlara” diyor. Fikret Can’ın, yani Leylek Dede’nin en büyük hayaliyse yaban hayvanlar için tedavi ve rehabilitasyon merkezlerinin açılması, çoğalması ve yaygınlaşması. “Dünyada tür, koruma gibi kavramlar henüz yokken burada, Bursa’da Gurabahane-i Laklakan diye bir hastane vardı. Şimdi ise durumumuz içler acısı. Bu konuda Avrupa’nın fersah fersah gerisindeyiz. İstanbul Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi bünyesinde bir yaban hayvanı hastanesi var ancak o da olanaksızlıklar nedeniyle çok yetersiz kalıyor. Dün elektrik direğinin dibinde iki yaralı leylek bulduk. Her yıl ortalama yüzde 40’ı telef oluyor” diye anlatıyor çekilen sıkıntıları. Kuşların sağlıklı bir doğanın habercisi olduğunu ve onların sayısının insanların yaşam kalitesiyle orantılı olduğunu anlatan Can, kuşları düzenli olarak saymanın hayatın gidişine dair önemli veriler sağladığını ifade ediyor. Kendisinin yaptığı sayımların dünya leylek nüfusuna dair bilinenleri değiştirdiğini aktaran Fikret Can, “Tüm Avrupa’da nüfusunun 500 bin civarında olduğu düşünülüyordu. Bu yanlış. Ben 2015 yılında 970 bin saydım. Nüfusları bilinenden çok daha fazla olabilir. Bu da güzel bir haber” diyor.

Haberin Devamı

Leyleği havada görme zamanı

Haberin Devamı

Leyleklerin göç yollarının nerelerden geçtiğini, hangi havanın ne kadar leylek getireceğini, en iyi nereden izleneceğini çok iyi bilen Fikret Can, 50 kişilik gönüllü ekibiyle hem leylek sayımı yapıyor hem de yaralı leylekleri toplayarak yardım ediyor.

Siz de katılabilirsiniz
Fikret Can ve Doğa Derneği Büyükçekmece taraflarında göç boyunca leylek sayımı yapacak. Birçok uzmanın bulunacağı sayımlarda gönüllü olarak yer alabilir, leylekleri daha yakından görme ve tanıma fırsatı yakalayabilirsiniz. (Katılmak ve bilgi almak için: Saner Erdoğan, 0534 878 90 82)
Sonbahar göçünü izleyebileceğiniz en güzel yerler ·
İstanbul Büyükçekmece, Boğaz, Adalar · Artvin Çoruh Vadisi, Borçka · Antakya Belen · Adana Yumurtalık Deltası · Kapıdağ Yarımadası, Narlı Köy-Turan Köy arası · Kayseri Sultansazlığı · Meriç Deltası

BAKMADAN GEÇME!