Futbol, iyi ki ‘VAR’sın...

Güncelleme Tarihi:

Futbol, iyi ki ‘VAR’sın...
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 11, 2018 17:35

Dünya Kupası sonrası bir nebze yaşanan susuzluk, öte yandan ekonomik zorluklar derken ‘hayat bağımız’ Spor Toto Süper Lig, cuma gecesi itibariyle başladı. Fenerbahçe’nin unutulmaz oyuncusu ‘Lefter Küçükandonyadis’in adını taşıyan yeni sezona, 19 maddeyle göz attık…

Haberin Devamı

1-Lefter gibi olsa yeter

Futbol, iyi ki ‘VAR’sın...


Fenerbahçe ve Milli Takım’ın efsane oyuncusu Lefter Küçükandonyadis, kariyerinin her anında ülke sporuna örnek bir tablo çizmişti. Saha içinde yetenek, saha dışında dostluğu temsil etti. Bu sezon da merhum yıldıza ithaf edildi. Tüm spor camiası onun izinden gider umarız. Memet Fuat’ın ‘Tribünden Palavra Anılar’ kitabından bir Lefter bölümü Sarı-Lacivertli formayla 15 sezonda 615 maçta 423 gol atmasını sağlayan yeteneğini anlatıyor: “Lefter’in çalımladığı diyelim dördüncü oyuncu çoğu zaman ilk çalımladığı olurdu. Gol aramıyormuş gibi oynardı Lefter, gol yollarını açmak, gol pası vermekti sanki görevi, ama takımının çok güç durumlardan onun golleriyle kurtulduğu görülürdü.”

Haberin Devamı

2-Ali Koç’un ilk sezonu

Futbol, iyi ki ‘VAR’sın...

Aziz Yıldırım, 1998’de başlayan Fenerbahçe Başkanlığı serüvenine bu yıl veda ederek yerini Ali Koç’a bırakmak zorunda kaldı. ‘Genç Başkan’ın ilk icraatı centilmen tavır sergileyip camiaları birbirine yaklaştırmak oldu. Daha sonra da kulübün ekonomik olarak geldiği noktayı vurgulayarak, bir nevi ‘Feda dönemi’ açıklaması yaptı. Sezon içerisinde tavrının ne olacağı en çok merak edilenlerin başında Fenerbahçe’nin yeni başkanı Ali Koç geliyor.

3-Kulübedeki
yeni yüzler
Teknik direktörlüğün en zorlu kademelerinden ‘şampiyonluk yaşamış takımı çalıştırma’ seviyesinin bu yıl yeni konukları var. Trabzonspor’da Ünal Karaman ateşten gömleği giyerken Fenerbahçe’de de Hollandalı efsane Philip Cocu bu görevi üstlenecek. Şampiyonluk hasreti çeken iki camia da aynı zamanda maddi sıkıntılarla boğuşuyor. İki teknik adam da kısıtlı imkânlarla taraftarları mutlu etmeye çalışacak.

4-Başarıyı
tekrarlayacak mı?
Galatasaray’ın yıldız forveti Bafetimbi Gomis, geçen sezon 29 golle hem ‘Gol kralı’ oldu hem de ‘Bir sezonda en çok gol atan yabancı oyuncu’ unvanıyla buluştu. Bakalım bu sezon ne yapacak?

Haberin Devamı

5-O sistem artık bizde de VAR

Futbol, iyi ki ‘VAR’sın...


Dünya Kupası sırasında maçlara referandum havası katan, jüriden çıkacak sonucu beklercesine insanları meraklandıran “Video Yardımcı Hakem” sistemi bu sezon liglerimizde uygulanacak. Literatürümüze, ‘VAR itirazından sarı kart gördü’ ifadesi de girecek çünkü hakeme VAR itirazı yapmak sarı kart sebebi.

6-İran sineması etkisi!

Futbol, iyi ki ‘VAR’sın...


Bordo-Mavili takım bu sezon iki İranlı oyuncuyu kadrosuna kattı: Savunma oyuncusu Mecid Hüseyni ve kanat oyuncusu Vahid Emiri. Malum İran sineması dünya çapında saygı görüp festivallerde ödüllendiriliyor. Akıllardaki yeni soru: İki İranlı oyuncu, Trabzonspor’da İran sineması etkisi yaratacak mı?

Haberin Devamı

7-Arda Turan tribünden takip edecek

Futbol, iyi ki ‘VAR’sın...


16 maçlık cezası 10 maça indirilen (ve geçen sezon ikisini bitiren) Arda Turan, sezonun ilk 8 maçını televizyondan takip edecek. Başakşehir, geçen yıl kıyısından döndüğü şampiyonluk yarışında bu yıl da iddialı olduğunu kadrosunu koruyarak gösterdi. Arda Turan’a yer olup olmadığını da 9. hafta oynayacakları Kayserispor maçında göreceğiz.

8-En değerlisi son şampiyon Galatasaray

Futbol, iyi ki ‘VAR’sın...


Futbol takımlarının ederini ölçen Alman Transfermarkt sitesinin değerine göre Türkiye’de Süper Lig’de mücadele edecek kadrolar arasında en değerli olanı Galatasaray’a ait. Sarı-Kırmızılılar, 85.5 milyon Euro değere sahip. En az değerli olan ise Ankaragücü: 10.68 milyon Euro.

Haberin Devamı

9-‘Yeni Kartallar’ huzurlarınızda...

Futbol, iyi ki ‘VAR’sın...


Geçen yıl 1. Lig’de Ankaragücü formasıyla dikkat çeken Umut Nayır da Beşiktaş’ın ‘ümit beslenen yerli forvet’ ihtiyacının bu yılki karşılığı. Siyah-Beyazlılarda bir diğer ‘taze kan’ da Şilili oyuncu Enzo Roco.

10-Eski rekorlar kırılacak mı?
Süper Lig tarihinden birkaç rekor... Belki bu yıl kırılırlar: Tanju Çolak, Fenerbahçe forması giyerken 1992-93 sezonunda Karşıyaka’yı 7-1 yendikleri maçta 6 gol atmıştı. 2000-01 sezonunda Fenerbahçe, 2001-2002 sezonunda da Galatasaray, evindeki tüm maçları kazanmıştı. 1991-92’de de Beşiktaş ‘namağlup’ şampiyon olmuştu.

Haberin Devamı

11-Gençler
heyecan yaratıyor

Futbol, iyi ki ‘VAR’sın...


Galatasaray’ın kadrosuna kattığı genç isimler Türk Telekom Stadyumu’nda heyecan yaratmaya başladı bile. 21 yaşındaki Henry Onyekuru, transferini “Takımı Fatih Terim için seçtim” diyerek açıklıyor ve tıpkı 2000 doğumlu genç yetenek Yunus Akgün gibi taraftarı heveslendiriyor.

12-Akhisar ne yapacak?

Futbol, iyi ki ‘VAR’sın...


Süper Kupa’yı kazanıp hızlı başlangıç yapan Akhisarspor’un lig ve Avrupa’da aynı anda nasıl bir performans çizeceği, geçen yıl kılpayı ligde kalan ‘şampiyonlardan’ Bursaspor’un bu yıl neler yapacağı da herhangi bir takımı desteklemiyor olsanız bile bu sezonu takip etmek için geçerli sebepler arasında.

13-Maç yine 90 dakikada bitmeyecek
Bu sezon VAR sisteminin başlamasıyla beraber futbol yorumcuları çok daha derin tartışmalar yaşayacaklar. Hakem hataları artık VAR üzerinden de değerlendirilecek ve maçlar, hakemin 90 dakika sonunda çaldığı düdüğe rağmen günlerce sürecek.

14-Eskiler, yeniden
Süper Lig’in alışılmış takımları bu yıl yeniden geri döndü. Bu sezon Süper Lig’de 50. sezonuna çıkacak Ankaragücü, 18. sezonuna çıkacak Rizespor’un yanı sıra ‘adıyla’ eskileri hatırlatsa da Büyükşehir Belediye Erzurumspor ilk kez Süper Lig’de mücadele edecek. Ankaragücü, 2001-2002 sezonunda Dört Büyükler’i de mağlup etmişti, hatırlatalım.

15-Güneş’in
kırılamayan rekoru...

Futbol, iyi ki ‘VAR’sın...


Beşiktaş Teknik Direktörü Şenol Güneş’in futbolcuyken kırdığı rekor hâlâ rakipsiz. Güneş, Trabzonspor kalecisiyken, 1978-79 sezonunda 1112 dakika
gol yememişti. Bu rekoru kıran olmadı.

16-Guti-İlhan
beraber oynar mı?
Beşiktaş’ın, Siyah-Beyazlı formayı farklı zamanlarda terletmiş iki efsanesi bu sezon teknik kadroda buluştu. Genç teknik direktör adayları Guti ve İlhan Mansız, Beşiktaş’ın sahada mücadele eden oyuncuları kadar dikkat çekecek.

17-4-4’lük maçları unutmayın
Bol gollü bir sezon beklentimizi Süper Lig tarihinin en gollü beraberliklerini anımsatarak yapıyoruz. Skorlar hep 4-4: Beşiktaş-Galatasaray (1967-68), Fenerbahçe-Galatasaray (1982-83), Samsunspor-İstanbulspor (1995-96), Adanaspor-Kocaelispor (2000-2001), Gençlerbirliği-Diyarbakırspor, Kocaelispor-Ankaragücü (2001-2002), Antalyaspor-Beşiktaş, Kayserispor-Antalyaspor (2006-2007), Trabzonspor-Gaziantepspor (2014-15).

18-Avrupa’ya seslerini
duyurabilecekler mi?
Fenerbahçe, Şampiyonlar Ligi ön elemesinde ilk maçında deplasmanda Benfica’ya 1-0 mağlup oldu. Rövanşta alacağı sonuç hem Sarı-Lacivertlileri hem de rakiplerini etkileyecek. Şampiyonlar Ligi’ne direkt katılacak olan Galatasaray’ın yanı sıra şu sıralar Avrupa mesaisi başlamış olan Beşiktaş ve Medipol Başakşehir, direkt gruplara kalmış olan Akhisar gibi Avrupa Ligi’nde mücadele etmek için eleme maçları oynayacak.

19- Aramızda iki ‘yabancı’ var!..
Bu sezon Süper Lig’de sadece iki ‘yabancı ‘teknik direktör görev yapacak: Philip Cocu ve Safet Susic. Bir bilgi daha: Ligde en son şampiyonluk gören yabancı teknik direktör, 2006-2007 sezonu itibariyle Arthur Zico’ydu.

BAKMADAN GEÇME!