Belki üstümüzden bir papağan geçer

Güncelleme Tarihi:

Belki üstümüzden bir papağan geçer
Oluşturulma Tarihi: Ekim 20, 2018 11:54

Akademisyenlere 800 gönüllünün destek verdiği, bir yıl süren sayım sonuçlandı; 26 ilde 1335 yeşil papağan tespit edildi. Henüz doğal dengeleri değiştirecek nüfusa sahip değiller ama yine de yaşam alanları için rekabete girdikleri sincap, karga ve martılar için tehlike çanları çalıyor.

Haberin Devamı

Gazi Üniversitesi Biyoloji Bölümü Araştırma Görevlisi Dr. Esra Per ve Ondokuz Mayıs Üniversitesi Ornitoloji Araştırma Merkezi’nden Doç. Dr. Kiraz Erciyas Yavuz öncülüğünde başlatılıp 800 gönüllüyle bir yıl süren papağan sayımı sonuçlandı. Buna göre ülkemizde 26 ilde yaşadıkları tespit edilen papağanların sayısı 1335. Bu rakam onların henüz doğal dengeleri değiştirecek nüfusa uzak olduklarını gösterse de yine de rekabete girdikleri sincap, karga ve martılar için tehlike çanları çalıyor.

Özellikle 2000’li yıllardan itibaren Türkiye’de yeşil papağanın yayılış alanının ve sayılarının arttığına işaret eden Dr. Esra Per, 1975’le 2015 yılları arasında 26 ile yayıldıklarını söylüyor: “Yeşil papağan 1975-1998 yıllarında 50, 1999’la 2015 yılları arasında ise 186 farklı lokasyonda görülmeye başladı. 40 yıllık sürecin sonunda Türkiye popülasyonu 1355 birey olarak sayıldı. Bu rakam, diğer Batı Avrupa ülkeleriyle kıyaslandığında makul düzeyde.”

Belki üstümüzden bir papağan geçer


Türkiye’de maksimum 1200 metre rakımda görülebilen yeşil papağanlar genellikle 5-120 metre rakımlı deniz kenarındaki yerleşim yerleri ve çevresinde yaşıyor. Tercih ettikleri habitatlar, kentsel parklar ve kentsel ağaçlık alanlar. Genellikle doğu çınarı, Londra çınarı ve palmiye ağaçlarında yuva yapıyorlar. Özellikle yeşil papağanla leş kargası, küçük karga, gümüş martı ve sincap arasında ciddi alan savunmaları yaşanıyor. 

KISA KISA...
Balkonun, çiftliğin olsun
Küçük alanlarda meyve-sebze, hayvan, verimli toprak, su ve gıda üretimi konularında herkese açık ve ücretsiz düzenlenecek ‘Balkon Çiftliği Eğitimi’, bugün Kadıköy Kent Konseyi’nde verilecek. (0216) 388 11 73 - (0533)144 87 35

Haberin Devamı



Belki üstümüzden bir papağan geçer


Marmara Gölü kurtulacak mı?
Hızla kurumakta ve niteliği bozulmakta olan göllerimizden Manisa’daki Marmara Gölü için tüm ilgili taraflar bir araya geldi ve beş yılı kapsayan bir ‘eylem planı’ oluşturulması kararlaştırıldı. Plan bakanlığın onayı sonrasında yürürlüğe girecek.

Belki üstümüzden bir papağan geçer


Nereye kaçsınlar...
Avcılıkla ilgili düzenlemeleri belirleyen Merkez Av Komisyonu’nun 2018-2019 kararları açıklandı. Buna göre avcılık salı-çarşamba ve cumartesi-pazar olmak üzere haftada dört güne çıkarıldı. Ayrıca salı günleri göçmen kuşlar ve domuz avı serbest bırakıldı; motorlu tekneyle sabit kalmamak koşuluyla av yapılabilir oldu. Özetle, ülkemizde kışlayan kuşların neredeyse tamamı artık hedefte!
Belki üstümüzden bir papağan geçer

Çocuklar sonbaharı karşılıyor
5-8 yaş çocuklar bugün 11.00-12.30 saatlerinde çocuk kitabı yazarı Özlem Şekercioğlu Lesport eşliğinde Emirgân Korusu’nda sonbaharı karşılayacak.Üstelik gezinin sonunda topladıkları malzemelerle ekoheykeller de yapacaklar.
Belki üstümüzden bir papağan geçer


BAKMADAN GEÇME!