Yılın en iyi drama dizisi: Succession

Güncelleme Tarihi:

Yılın en iyi drama dizisi: Succession
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 24, 2018 09:34

Diyelim ki bu yıl tek bir dizi izleme hakkınız/fırsatınız var. Seçiminiz ‘Succession’ olsun. Bu kadar iddialı bir önerinin ‘5N 1K’sını açmadan geçmeyelim o halde...

Haberin Devamı

NE?

Adını kabaca ‘İntikal’ olarak çevirebileceğimiz dizide bir medya imparatorluğunun sahibiyle çocuklarının ilişkisi, iktidar savaşı var. Büyük patron 80 yaşında, emeklilik zamanı gelmiş. Mi acaba? İmparatorluğun tepesine geçmek için de kardeşlerden biri hazır. Mı acaba?

NEDEN?

Dizinin ilk dakikalarında, aile aleyhinde yayın yapan etkili bir internet sitesini satın alma görüşmeleri sırasında, yönetim kurulu üyelerinden biri, imparatorluğun başına geçmesi an meselesi olan Kendall Roy’a, “Babanı aramak ister misin?” diye sorar. Gerilim dolu kısa bir sessizlikten sonra Kendall cevap verir: “Sen babanı aramak ister misin?” Bu önemsiz görünen sahne, aslında bütün dizinin özeti. Alınan veya alınamayan kararlar, saptanan hedefler, seçilen yollar ve hepsinin ötesinde baskın bir babayla çocuklarının ilişkisi... Medya imparatorluğu denince, medyanın da konu edileceğini düşünüyor insan ama esas meselemiz aile içi ilişkiler. Dünyanın servetini elinde tutan yüzde 1’lik kesimde yer alan bir aileyi meşgul eden şeyler bizim sorunlarımızdan acaba ne kadar farklı?

Haberin Devamı

NASIL?

Dizinin yaratıcısı Jesse Armstrong; ‘Black Mirror’, ‘Veep’ gibi dizilerle ‘In the Loop’ (‘Kısırdöngü’) filminin senaryo yazarlarından. 10 yıl kadar önce Murdoch ailesiyle ilgili bir senaryo yazmış. Filme dönüşmeyen senaryo bir yerlerde dururken, ‘The Jinx’ isimli gerçek suç belgeselini izleyen Armstrong, çok zenginlerin belaları nasıl savuşturduğu üzerine de düşünmeye başlamış. Dizideki aile Murdoch ailesinin tıpkısının aynısı olmasa da ‘Succession’ın ortaya çıkışı böyle.

NEREDE?

ABD’de HBO kanalında gösterime giren dizi bizde her hafta beIN Connect Drama kanalında yayınlandı. 10 bölümün tamamı şu an beIN Connnect’te izlenebilir.

NE ZAMAN?

Haziran başında başlayan dizi ilk bölümlerde çok ses getirmese de 5 Ağustos’ta yayımlanan final bölümünden sonra sosyal medyada kendiliğinden gelişen kampanya sayesinde her geçen gün izleyicisini artırıyor.

KİM?

Dizinin en büyük özelliği, tek bir karakterin bile sevilesi olmaması. Fakat ilginçtir ki bu birbirinden itici karakterler bir arada, son yılların en iyi kadrolarından birini oluşturuyor. Özellikle son bölümlerde nefesleri tutarak izlediğimiz ve her biri oyunculuk dersi veren aktörlerin ürünü olan Roy ailesi üyeleri şöyle: Logan Roy (Brian Cox), acımasız patron, sevgi göstermeyen baba. Marcia Roy (Hiam Abbass), Logan’ın Lübnanlı karısı, üzerinde etkisi olan tek kişi. Kendall Roy (Jeremy Strong), iktidara talip olduğu için babayla ve kardeşleriyle en çok çatışan oğul. Connor Roy (Alan Ruck), sonunda kendine layık bir iş bulup ABD Başkanı olmaya karar veren, babanın ilk evliliğinden olma en büyük oğul. Roman Roy (Kieran Culkin), elini taşın altına koymayan ama koyan abisiyle de çekişen küçük oğul. Shiv Roy (Sarah Snook), ailenin tek kızı, babaya isyan bayrağını çeken tek çocuk. Damat Tom (Matthew McFadyen) aile şirketinde çalışıyor. Ve uzak akrabalık vesilesiyle resmen kendini aileye yamayan, şirkette adım adım ilerleyen, adeta bizim gibi aileyi izleyen kuzen Gregg
(Nicholas Braun)
.

Haberin Devamı

Dizinin en büyük özelliği, tek bir karakterin bile sevilesi olmaması. İlginçtir ki bu birbirinden itici karakterler bir arada, son yılların en iyi kadrolarından birini oluşturuyor.

30 beIN İZ belgesel kanalında 30 Ağustos Zafer Bayramı’nda bir deniz zaferinin belgeseli yayımlanacak. Hüseyin Paşa’nın komuta ettiği Osmanlı filosuyla Venedik Cumhuriyeti arasında, 9 Şubat 1695’te geçen ve Osmanlı’nın zaferiyle sonuçlanan ‘Koyun Adaları Savaşı’nda batmış Venedik savaş gemilerinin kalıntılarına ulaşıldı. Dokuz Eylül Üniversitesi Deniz Bilimleri ve Teknoloji Enstitüsü öğretim üyesi Doç. Dr. Harun Özdaş’ın yürüttüğü Türkiye Batık Envanteri projesi kapsamında,
10 yılı aşkın bir süredir devam eden sualtı araştırmalarında bulunan kalıntıların tamamını çıkarmak için daha sonra bir kurtarma kazısı yapılacak. Savaş Karakaş ve ekibi 65 metre derinlikteki bu heyecanlı keşfi ‘Sudaki İzler’ için belgeledi. (beIN IZ, perşembe, 23.00)

 

Haberin Devamı

HAFTANIN PROGRAMI

Stay Here (Netflix)

Airbnb gibi kuruluşlara kiralayacak yeri olanlara, ufak değişikliklerle nasıl daha yüksek kira geliri elde edebileceklerinin yolları gösteriliyor.


BEŞ PROGRAM

Tekrar: Vatanım Sensin (teve2, her hafta sonu, 20.00)

Maraton: Yüreğin Kadar (Kanal D, salı, 20.00)

Aktüalite: Zuhal Topal’la Sofrada (Fox, pazartesi, 16.30)

Yeni dizi: Nasıl Olur? (Discovery Channel, çarşamba, 22.50)

Yeni sezon: Ghoul - Platformun ilk orijinal Hint dizisi (Netflix)

 

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!