Yaşar Kemal’in seveceğine inandığım işler yapmaya çalışıyorum

Güncelleme Tarihi:

Yaşar Kemal’in seveceğine inandığım  işler yapmaya çalışıyorum
Oluşturulma Tarihi: Şubat 23, 2019 08:30

Dört yıl önce aramızdan ayrılan Yaşar Kemal için, 27 Şubat’ta Sarıyer’de bir anma programı düzenleniyor. Ünlü yazarımızın eşi Ayşe Semiha Baban’ın organize ettiği programda meddah gösterisinden halkoyununa, öğrenci panelinden konuşmalara kadar pek çok etkinlik yer alacak.

Haberin Devamı

Sizin için Yaşar Kemal’siz dört yıl nasıl geçti?

- Yaşar Kemal için eserlerinin bir kurumsal güvence altında olması çok önemliydi. Birlikte dostlara, uzmanlara danışarak bir vakıf senedi taslağı hazırlamıştık. Ne yazık ki o hayattayken kurmayı başaramadık. O aramızdan ayrıldıktan sonra bu niyetini yakından bilen beş kişi, Yaşar Kemal Vakfı’nı kurduk. Bu vakfın özkaynağı emeğimiz. Kapsamlı bir arşiv oluşturmaya öncelik veriyoruz. Bunun yanı sıra Yaşar Kemal’in seveceğine, onaylayacağına inandığım işler yapmaya çalışıyorum.

27 Şubat’taki anma töreninin organizasyonu size ait. Ne kadar zamandır çalışıyorsunuz?

- Bu program üç yıldır sürdürdüğümüz çalışmaların bir adım ötesi. İlk adım, İstanbul’da başladığımız ‘Öğretmen Buluşmaları’ olmuştu. Yaşar Kemal’in edebiyatı aracılığıyla gençlerde okuma kültürünün yerleşmesine, doğaya ve sanata duyarlılık gelişmesine yönelik çok güzel çalışmalar özendiren pek çok öğretmenle tanıştık. Osmaniye Yaşar Kemal Platformu, Adana Seyhan Belediyesi ve Sarıyer Belediyesi’yle gençler için atölyeler düzenlendi. Uzman kurum ve kişiler desteğiyle resim, drama, karikatür, grafik tasarım, kısa film, röportaj atölyeleri yapıldı; sonuçlar sergi, takvim veya kitap olarak paylaşıldı. Bu yıl İstanbul’daki etkinliklerin sorumluluğunu da liseli gençlerimiz üstleniyor. İlk etkinliği SEV Amerikan Koleji, 18 Şubat’ta düzenledi. Tümüyle öğrenci ürünü olan ‘Yaşar Kemal’in İzinden Çukurova’ gezi belgeselinin yanı sıra fotoğraf, müzik, modern dans ürünleriyle izleyenleri heyecanlandırdılar, hayran bıraktılar.

Haberin Devamı

Etkinlikler herkese açık

Törenin konukları kimler, herkese açık mı?

- 27 Şubat’ta saat 17.00’de Sarıyer Yaşar Kemal Kültür Merkezi’nde düzenlenen programı Notre Dame de Sion, Saint Pulchérie, Üsküdar Amerikan ve Darüşşafaka liseleri oluşturuyor. Asuman Kafaoğlu Büke’nin yönetiminde ‘Yaşar Kemal Romanlarında Değişim, Umut ve Mit’ panelinde öğrenciler ‘Binboğalar Efsanesi’, ‘Hüyükteki Nar Ağacı’ ve ‘Yer Demir Gök Bakır’ romanları üzerinden bu temaları tartışacak. Ayrıca müzik dinletisi, meddah anlatımı ve halkoyunu gösterisi var. Fuayede de öğrencilerin hazırladığı resim ve üç boyutlu objeler sergilenecek. 28 Şubat günü saat 20.00’de de Boğaziçi Kültür Merkezi’nde Kardeş Türküler Yaşar Kemal’i Anma Konseri olacak. Her iki etkinlik de herkese açık.

BAKMADAN GEÇME!