Piyano dehasının 360 derece İstanbul’u!

Güncelleme Tarihi:

Piyano dehasının 360 derece İstanbul’u
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 17, 2018 17:19

O, yaşayan en büyük piyanistlerden. Müziğe adadığı hayatı Oscar ödüllü ‘Shine’ filminde anlatılan David Helfgott’la 9 Kasım’da bir kez daha buluşacağız. Piyanonun büyülü adamıyla, Volkswagen Arena’da ilk kez İstanbullu müzikseverlerin deneyimleyeceği 360 derecelik sahne şovu öncesinde konuştuk.

Haberin Devamı

Daha önce de İstanbul’a birkaç kez geldiniz. Sizce bu şehri eşsiz kılan şey ne?
- İstanbul dünyanın en güzel şehirlerinden biri ve tarihle dolu. Türk dinleyicisi her ziyaretimde beni çok sıcak karşılıyor ve buraya gelmekten çok hoşnut oluyorum. Ayrıca bu eski şehir Avustralya’da yaşadığım yere kıyasla çok keskin bir zıtlık içeriyor. Sizler de cömert, sıcak, dost canlısı insanlarsınız; müziğimi sizinle paylaşmak her zaman bir zevk.
 Bu konserde genç ve yetenekli bir piyanist size eşlik edecek. Hoang Pham’la yollarınız nasıl kesişti? Rahmaninov ve Chopin’e olan sevginizin bu karşılaşmada bir payı var mı?
- Menajerim Jeff Weaver aynı zamanda Hoang Pham’ın da menajeri ve romantik bestecilere yaklaşımımızdan, repertuvarımızda onlara yer verişimizden haberdar. Bu birliktelik de başarılı bir şekilde onun sayesinde oldu.
İstanbul’da ilk kez sergileyeceğiniz 360 derece konser deneyimini biraz anlatabilir misiniz? Fikir nasıl ortaya çıktı? Dinleyicinin müziği ve icra edeni algılaması üzerinde nasıl bir etkisi olacak?
- Heyecan verici bir deneyim olacak. Daha önce sadece ufak bir salonda tecrübe ettim ve çok iyi sonuçları oldu. Dinleyici orada kendisini performansın bir parçası gibi hissetti.
Rahmaninov’la ilk karşılaşmanızı hatırlıyor musunuz? Veya onun eserlerini ilk çaldığınız zamanı? Çoğu dinleyici için istisnai bir besteci olmasının dışında sizin için neden bu kadar önemli?
- Hatırlıyorum. Onun müziğini ilk olarak radyoda duymuştum; babamla dinliyorduk ve ikimiz de bu virtüozun harikulade, melodik müziğine tutulmuştuk. Bu nedenle 17 yaşımda üçüncü konçertosunu öğrenmekten mutluluk duymuştum.
Hayatınızı müziğe verdiniz. Peki müzik size ne verdi? Herhangi bir şekilde ayrıcalıklı hissediyor musunuz veya başta düşündüğünüzden daha fazlasını feda ettiğinizi hissettiğiniz oluyor mu?
- Evet, müzik benim hayatım ve beni mutlulukla dolduruyor. Onsuz, zor yıllarımın üstesinden gelemezdim. Bana güç veriyor ve benim için bir dost gibi. Müziğim olduğu sürece asla kendimi yalnız hissetmiyorum ve bu nedenle müzik için kendimi feda ettiğimi düşünmüyorum. Dahası, beni hayatta tutan şey o.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!