Kore dolaylarından aşina hayatlar

Güncelleme Tarihi:

Kore dolaylarından aşina hayatlar
Oluşturulma Tarihi: Aralık 07, 2019 08:00

Sınavlara hazırlanan çocuklar, anneleri, babaları... Koreliler bunun da dizisini yapmış, hem de hiç mi hiç yabancılık çekmeyeceğimiz bir şekilde. ‘SKY Castle’da, bu uğurda ölümü bile göze almaktan çekinmeyen ‘elit’lerin mücadelesini izlerken vakit su gibi akıyor.

Haberin Devamı

Kore uyarlaması ‘Mucize Doktor’ çölde vaha gibi geldi ya intikam hikâyeleriyle dolup taşan yerli dizi iklimimize; işte hakkıyla uyarlansa aynı etkiyi yaratabilecek bir Kore dizisi daha var şu günlerde çok konuşulan, çok izlenen: ‘SKY Castle’.

Kore, uluslararası akademik başarıyı ölçen PISA sınavında her yıl başa güreşen ülkelerden. Bu ülkedeki eğitim sistemiyle ilgili olarak geçen cumartesi günü Nuran Çakmakçı’nın Hürriyet’te yayımlanan yazısından alıntılayalım:

“Üniversite sınavı öğrencilerin kâbusu. En iyi üç üniversiteye girmek için yarışıyorlar. Yaklaşık yarım milyon öğrencinin girdiği bu sınav süresince hayat duruyor. Sınav, öğrencilerin aynı zamanda nasıl bir gelir elde edeceklerinin de ilk adımını oluşturuyor. Sekiz saat arka arkaya yapılan bir maraton. 400’ü aşkın üniversite olmasına rağmen SKY Lig’dekilerin (Seul, Kore ve Yonsei üniversiteleri) birine girebilmek için bu yarış yapılıyor. Sadece yüzde 2’si bu okullara girebiliyor. Ancak buradan mezun olanlar da ülkenin en iyi şirketleri olarak gösterilen Hyundai, LG ve Samsung gibi markalara rahatlıkla girebiliyorlar.”

Haberin Devamı

‘Ufak Tefek Cinayetler’in ‘Sarmaşık’ı gibi...

İşte dizi tamamen, bu sınavı kazanmak için öğrencilerden çok ailelerin, özellikle annelerin verdiği resmen kanlı savaş üzerine. SKY Castle (ilk kelimenin, Kore’nin en makbul üç üniversitesinin baş harfleri olduğuna dikkat) tıpkı ‘Ufak Tefek Cinayetler’in ‘Sarmaşık’ı gibi, elitlerin yaşadığı korunaklı bir site.

Kahramanlarımızsa bu sitede yaşayan dört aile ve kapanın elinde kalan bile denilemeyecek derecede ulaşılmaz bir öğretmen. Çok değerli çünkü onun hazırladığı çocuklardan üniversiteye girmeyen yok. Ama ne pahasına?

Dört ailenin erkekleri de daha önce seçkin üniversiteleri bitirmiş, şimdi ülkenin en önemli kliniklerinden birinde çeşitli pozisyonlarda doktorlar olarak büyük rekabet halinde ve bu rekabet de çok tanıdık.

Anneler çocuklarının eğitimi için başta bizzat aileleri tarafından aşağılanmak üzere her şeyi, ölümü bile göze almaktan çekinmezken genelde bu mücadeleye aileleri kadar büyük hırsla katılmayan çocuklar bambaşka bir âlem. Elbette bu ‘elit’ şahısların bazılarının geçmişinde büyük sırlar da var.

Haberin Devamı

İçinde terlikle gezilen şahane döşenmiş evler, çocukların çalışma odaları, kitap kulüpleri, ‘normal’ bir ailenin gergin aileler üzerindeki etkisi, öğretmenlere verilen rüşvetler, hastanede bıçakla doktor kovalayan hasta yakınları, teknolojik ayrıntılar filan derken birer saatlik 20 bölüm su gibi akıp gidiyor.

Kore dolaylarından aşina hayatlar

İnanılmaz reyting artışı

Tabii ergen intiharlarının çok yüksek olduğu Kore’de bu eğitim sisteminin kıyasıya eleştirilmediği düşünülmesin; gözlerin dolduğu yerler çok.

Kasım 2018’de yayına başlayan ilk bölümün reytingi 1.7’yken, her hafta artan izleyici sayısıyla sona doğru 23.8 reytingi görmüş bu dizi, önce 16 bölüm olarak planlanmış ancak büyük ilgi üzerine dört bölüm daha eklenmiş. Kore’de ‘yılın en başarılı dizisi’ kabul ediliyor. Geçen ay, bütün oyuncuların bir araya geldiği bir ‘dizinin ilk bölümünün birinci yıldönümü’ kutlaması bile yapıldı.

Haberin Devamı

‘Sarmaşık’ rekabetinden sağ salim çıkmayı başaran kadınların çocuklarını en iyi okula sokma mücadelesini izler miyiz belli olmaz ama daha önceki gece çocuğunu sınava hazırlamak için işi bırakmış bir baba hikâyesi dinlemişken, Netflix’te yayımlanan ‘SKY Castle’ın Türkiye’de de gördüğü ilginin boşuna olmadığını söylemek mümkün.

9 Foxlife, FX, Foxcrime, National Geographic, National Geographic Wild, Nat Geo People, 24Kitchen, BabyTV ve FoxSports kanallarını izleyiciyle buluşturan D-Smart platformu, şimdi de bu dokuz kanalı D-Smart GO’ya taşıyor. Platform üyeleri polisiye dizileri FoxCrime’da, popüler dizileri ve çok ödüllü gece yarısı şovu ‘The Late Late Show with James Corden’i FoxLife’ta izleyebiliyor. Fenomen diziler ve ‘The Simpsons’ gibi ünlü animasyonlar içinse adres FX kanalı.

Haberin Devamı

Yazarı ve Oscar’lı yönetmeni Noah Baumbach’ın  “Ayrılık sürecinde ortaya çıkan bir aşkın hikâyesi” olarak tanımladığı ‘Marriage Story’nin kadrosunda Scarlett Johansson’la Adam Driver’ın yanı sıra Laura Dern, Alan Alda, Ray Liotta da var.

Beş program

Eski film: ‘Sıkıysa Yakala’ (‘Catch Me If You Can’). Steven Spielberg’ün yönettiği, Leonardo DiCaprio ve Tom Hanks’in başrolleri paylaştığı filmde FBI’ı peşinden koşturan bir sahtekârın çok eğlenceli hikâyesi anlatılıyor. (Foxlife, cumartesi, 21.30)

Yeni film: ‘Sürükleniş’ (‘Adrift’). Tanıştıktan kısa bir süre sonra âşık olan genç bir çiftin, okyanusun ortasında tarihteki en feci kasırgalardan biriyle karşı karşıya kaldıklarında yaşadıkları macerayı anlatan film, gerçek bir hayatta kalma hikâyesi. (MovieSmart Premium, çarşamba, 20.00)

Haberin Devamı

Belgesel: ‘Vahşi Nordik: Buzlar Diyarı’. İskandinavya’nın zorlu iklim koşullarında tüm canlıların, hayatlarının devamı için soğuk ve karanlığa karşı verdikleri mücadeleler ve yaptıkları hazırlıklar.
(National Geographic Wild, pazar, 20.00)

Kanal: FilmBox. TV+, KabloTV, D-Smart ve Vodafone TV üzerinde yer alan kanal, ‘Narcos’ dizisinin dört sezonunu da yayımlayacak. Dizinin bölümleri, her salı ve perşembe, saat 21.30’da ekranlara gelecek. Cumartesi ve pazar akşamlarıysa kaçıranlar için iki bölüm üst üste tekrar yayınları olacak. Bölümler yayın sonrasında da FilmBox Live web sitesi ve uygulaması üzerinden izlenebilecek.

Yeni sezon: ‘The Marvelous Mrs. Maisel’. 16 Emmy, üç Altın Küre sahibi dizi, çok beklenen üçüncü sezonuyla nihayet yayında. Midge ve Susie ‘show business’ın gerçek yüzünü keşfediyor. (Amazon Prime Video)

 

 

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!