Evlere servis anne yemeği

Güncelleme Tarihi:

Evlere servis anne yemeği
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 20, 2017 11:49

İşten çıktınız ve yorgun argın eve gittiniz! Ne yemek yapacak enerjiniz ne de dışarı çıkacak haliniz var. Bir annenin çocuklarına pişirdiği yemekten göndermesi sizi mutlu etmez miydi? Bizi etti. Yetmedi “Kimdir bu MamaMe’ler, nedir bu iş” diye peşine düştük. Gördük ki dipten güçlü gelen dayanışma ekonomisi meyvelerini veriyor. İçine yapay zekâyı kattıkları ama erkekleri karıştırmadıkları girişimle anneler evde yaptıkları yemekten para kazanıyor.

Haberin Devamı

MamaMe, kadınların bir araya gelerek kurduğu, duyar duymaz “Benim gönlümden geçmişti” dedirtecek kadar tanıdık ve sıcak bir kadın dayanışması girişimi. Kadınların bu birlikteliğinin amacı basit: Anneler evde her gün yaptıkları yemekten 3-5 porsiyon fazla yaparak bunu mamame.com.tr adresinden ilan ediyor. Anne elinden çıkmış sağlıklı ve lezzetli yemek arayanlar ise internet adresine girip mahallesinde o gün hangi MamaMe’nin (Yemek pişiren annelere de bu ad veriliyor) ne pişirdiğini görüyor ve gönlüne göre bir mönü oluşturuyor. Sonrasında siparişiniz dilediğiniz saatte evinizde. 

Biz de bu sistemin kurucusu Evrim Tankuş Hakyemez ile Boğaziçili iki kadın öğretim üyesi; İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ayşegül Toker ve Bilgisayar Mühendisliği’nden Prof. Dr. Pınar Yolum ile MamaMe Zahide Dodur’un evinde bir araya geldik. 

Haberin Devamı

Zahide Dodur genç bir anne. Hayali ileride yaptığı ekmek ve pastaları satmak için bir dükkân açmak. Sosyal medya aracılığıyla MamaMe’den haberdar olmuş. Haftanın üç günü çocukları için pişirdiği yemekten beş porsiyon fazla yapıyor ve bunu mamame.com.tr adresinden ilan ediyor. “Artık eşimden kuaföre gitmek için para istemiyorum” diye gülerek özetliyor MamaMe’nin kendisi için faydasını. Ancak onu mutlu eden sadece bundan para kazanıyor olması değil. “Bu işi sevdim çünkü bir şeyler yapma duygusu bana iyi geldi” diyor. 

Sistemin içinde Zahide Dodur gibi şimdilik 67 anne yemek yapıyor. Şişli, Beyoğlu, Beşiktaş, Sarıyer, Kâğıthane’nin bir kısmı ve Anadolu yakasında Kadıköy ve Ataşehir kapsama alanında. Sisteme girmeyi bekleyen kadınların başta hijyen olmak üzere bir dizi eğitimden geçerek yemek yapmaya başlamasıyla birlikte kapsama alanı da genişleyecek. Bir sonraki adım ise Avrupa başta olmak üzere dünyaya açılarak dezavantajlı gruplarla çalışarak sistemi yaygınlaştırmak.  

Evlere servis anne yemeği

GELENEKSEL MUTFAĞI KORUYORUZ 

Haberin Devamı

MamaMe’nin kurucularından ve CEO’su Evrim Tankuş Hakyemez, MamaMe’yi ‘anne yemeği’ yemek isteyen ancak dışarıdaki alternatifleri fazlasıyla endüstriyel bulanların derdine derman olmak için kurduklarını belirterek şunları söylüyor:

“Birçok yerin ev yemeği diyerek restoran ya da endüstriyel gıda sattığı dünyadan sıkıldık. Her yerin taze fasulyesi birbirine benzemeye başladı. Biz anne yemeği seviyoruz. ‘Bütün dünyanın anne yemeği sevenleri birleşin!’ dedik ve annelerin evlerinde çocukları için sevgiyle yaptıkları yemekleri satacakları MamaMe’yi kurduk. MamaMe, MaMelerin evlerinde çocukları için yaptığı yemekleri, daha fazla yapmaları ve başkalarının çocuklarına da göndermeleri için var.” Sistemde Karadeniz, Mardin, Süryani, Yahudi mutfağı gibi birçok mutfağa ait yemeklerin yapıldığını anlatan Hakyemez, “Adana’da insanlar sadece kebap yemiyor. Bir sürü kendine has yemeği var. Bizim dertlerimizden biri de annelerin hâkim olduğu geleneksel ve etnik tatları korumak” diyor.

Haberin Devamı

Evlere servis anne yemeği

Zahide Dodur - Evrim Tankuş Hakyemez - Pınar Yolum - Ayşegül Toker (Fotoğraflar: Selçuk Şamiloğlu)

YAPAY ZEKA İŞİN İÇİNDE  

MamaMe’nin teknoloji tarafını yöneten Prof. Dr. Pınar Yolum ise sisteme yapay zekâyı katan kişi. Onun yaptığı yapay zekâ destekli yazılım, sistemdeki aşçılara ve kullanıcılara ilerleyen zamanlarda mönü önerileri sunmaya başlayacak. Bunun biraz kulağa ürkütücü geldiğini söylediğimde ise gülerek, “İşimize karışmayacak, kolaylaştıracak. Siz istediklerinizi daha kolay bulurken, anneler de daha fazla kazanç elde edecek” diyor. Bir diğer ekip üyesi Ayşegül Toker ise sistemin iş geliştirme tarafıyla ilgileniyor. MamaMe’nin sisteminin insanların birbirine yardım etmesi konsepti üzerine kurulu bir konukseverlik ağı olan ‘Couchsurfing’ mantığına dayandığını söylüyor ve ekliyor: “Bizde her şey güven üzerinden yürüyor.”

Haberin Devamı

Evde 4 bin liraya kadar kazanç
Şu anda sistemde 3-4 gün kalarak yemek yapan bir annenin aylık kazancı 2 bin lirayı buluyor. Sistem optimum büyüklüğe ulaştığında ise haftanın yedi günü sistemde kalan bir annenin aylık 4 bin liraya kadar kazanç elde etmesi bekleniyor. 

Evlere servis anne yemeği

Malzemeleri nereden?
MamaMe, Food-Comp ismindeki akıllı yazılım tarafından yönetiliyor. Food-Comp her gün şehrin en iyi pazarlarını öneriyor. Taze ve sağlıklı ürünlerin yerlerini belirleyip, MaMelere bildiriyor. Kullandığı yağların, etlerin, tavukların standardı belli.

Ya hijyen?
Her mutfak denetleniyor. Sağlık Bakanlığı’nın onayladığı, sızdırmaz kaplar kullanılıyor. Pamuk iplikten kadınların ördüğü fileler kullanılıyor. 

Haberin Devamı

Sipariş nasıl veriliyor?
Site açıldıktan sonra işler çok kolay. Yemeği nereye istediğinizi işaretliyorsunuz, hangi yemeği hangi MaMe’den, miktarını ve ne zaman teslim edilmesini istediğinizi yazıyorsunuz. Kredi kartınızı bir kere giriyorsunuz. Faturanız e-postayla, yemeğiniz kuryeyle size ulaşıyor. Tekrar sipariş vermeden önce bir önceki yemeğe not veriyorsunuz. İsterseniz MaMe’nizin sayfasına yorumlar yazıyorsunuz.

Evlere servis anne yemeği

Ye yavrum, soğutma ye!
Sistemin gülümseten tuhaf yönleri de yok değil. Örneğin annelerin “Eve aç gelirler doymazlar” diyerek tabakları bolca doldurması, yanına sipariş edilmeyen “Bu da olsun, şimdi evde limon da olmaz” deyip küçük notlarla sürekli bir şeyler iliştirmesi gibi. Evrim Tankuş Hakyemez, kendisinin Kurtuluş’tan sipariş verdiğini ve zaman zaman yemeğin eve ulaşmasıyla yemeği yapan anne tarafından aranarak “Beğendin mi yavrum, soğutmadan ye yavrum” gibi talimatlar aldığını belirtiyor gülerek. 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!