Beyoğlu’ndaki sergi gezme alışkanlığının bir parçası da biz olacağız...

Güncelleme Tarihi:

Beyoğlu’ndaki  sergi gezme alışkanlığının  bir parçası da  biz olacağız...
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 18, 2018 15:02

Türkiye’nin ilk çağdaş sanat müzesi İstanbul Modern, Karaköy’den Beyoğlu’na taşındı. Artık faaliyetlerini üç yıl boyunca Eski Union Française Binası’nda sürdürecek. İlk süreli sergisinde, heykel sanatçısı Anthony Cragg’i ağırlayacak mekânı, açılmadan hemen önce müze direktörü Levent Çalıkoğlu’yla konuştuk.

Haberin Devamı

14 yıldır İstanbul Modern’in müze direktörüsünüz. Beyoğlu’na gelmek sizin için ne ifade ediyor?
- Biz Karaköy’de müzeyi açtıktan sonra Tophane aksında galeriler açıldı, sanat etkinlikleri yapıldı, Tomtom canlandı. Oradaki varlığımız bir ölçüde Beyoğlu’ndaki kültür-sanat trafiğinin Tophane’ye inmesi anlamına geldi. Çünkü bölge adeta bir kültür-sanat havzasına dönüşüyordu. Şimdi, Beyoğlu’nun üç yıllık misafiriyiz. Bu 14 yılda kemik bir ziyaretçi kitlemiz oluştu. Geçen yıl 570 bin küsur ziyaretçi ağırladık, bunun altına düşeceğimizi zannetmiyoruz.
Müze taşımak nasıl bir çalışma gerektirdi?
- Amerikalı bir danışmalık firmasıyla bir yıl boyunca kendimizi analiz ettik. İstanbul Modern nedir, hedefleri neler, çalışanları, ziyaretçileri, sergileri ve programları nasıldır, müze büyümek zorunda mı, hepsini inceledik. Danışma firma, bize upuzun bir rapor hazırladı. Bu rapor, bizim mimara vereceğimiz brief’i oluşturuyordu. Ayrıca yapıtların sağlıklı paketlenmesi, kayıtlarının alınması, profesyonel ellere teslim edilmesi, hangi araçla taşınacağı, sanat yapıtlarının ihtiyaç duyduğu çerçevede belirlendi, süreci sorunsuz tamamladık.

Beyoğlu’ndaki  sergi gezme alışkanlığının  bir parçası da  biz olacağız...


Müze için nasıl bir mekân aranır?
- Burası, kültür-sanatın İstanbul’daki merkezi olabilir ama özellikle bir müze için çok cazip mekânlar yok. Mekânın tavanlarının yüksek olması, ayrıca sanat yapıtlarını kucaklayıcı bir genişlik ve derinlikte olması gerekiyor. Duvarlar, havalandırma, iklimlendirmele, sokakla olan bağ... Bunların hepsi bir müzede çok anlam bulan şeyler. Burası, 4 bin 500 metrekare, sekiz kat üzerine kurulu bir alan. Sergiler düzenlerken eğitim faaliyetlerimiz sürecek, kütüphane ve sinema alanımız da açık olacak. Beyoğlu’nda birbirini besleyen kurumlar var. Koç Üniversitesi’nin Araştırma Enstitüsü, Pera Müzesi, Galerist, Art On burada, Soho House’ın faaliyetleri de önemli. SALT açıldı, şimdi de biz varız. Buradaki sergi gezme alışkanlığının bir parçası da biz olacağız. Son dönemde Beyoğlu’na karşı duyulan heyecanda bir düşüş hissediliyordu. Ama benim kültür merkezi yöneticileriyle olan diyaloglarımdan anladığım, bu durumun tersine döndüğü şeklinde...Muhtemelen biz de bu ivmeye olumlu bir etki katmış olacağız.
Taşınma sürecinden bize anlatabileceğiniz bir anekdot var mı?
- Taşınmadan önce ziyaretçilerimize, “Taşınıyoruz, bir süre kapalı kalacağız” dedik ama ne zaman açılacağımızı söylemedik. İstanbul Modern, 18 Mart’ta kapandı, o son gün bile, ne kadar kapalı kalacaklarını bilmedikleri halde müzeye üye olanlar vardı. Bu müthiş bir şey!

Haberin Devamı

‘İnsan Doğası’yla açılıyor

Haberin Devamı

İstanbul Modern, Beyoğlu’ndaki geçici mekânının açılışını çağdaş heykel sanatının önemli isimlerinden Anthony Cragg sergisiyle yapıyor. Ferko sponsorluğundaki ‘İnsan Doğası’ adlı sergide sanatçının kariyerinin farklı dönemlerini yansıtan 50’nin üzerinde yapıtı sergileniyor. Çarşamba açılacak sergiyi -11 Kasım’a kadar ziyaret edebilirsiniz. (Asmalımescit Mah. Meşrutiyet Cad., No: 99 Beyoğlu, 0212 334 73 00)

Beyoğlu’ndaki  sergi gezme alışkanlığının  bir parçası da  biz olacağız...

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!