Hollywood’un en iyi 10 kostümcüsü

Güncelleme Tarihi:

Hollywood’un en iyi 10 kostümcüsü
Oluşturulma Tarihi: Şubat 21, 2004 01:52

Film bittiğinde yerinizden kalkmayıp perdeden geçen isimleri sonuna kadar izlemeye meraklı değilseniz, onları tanımayabilirsiniz. Ama yarattıkları kıyafetleri mutlaka hatırlarsınız.

Marilyn Monroe’nun vücudunu ikinci bir deri gibi saran elbiseleri, yüzyıllar öncesinin gözümüzün önünde hayat bulmasını sağlayan fantastik kostümleri, moda dünyasına ilham veren kıyafetleri nasıl unutabilirsiniz? Her yıl kostüm dalında da Oscar dağıtılıyor. Önümüzdeki hafta beş film kostümcüsünden biri ödülü alacak. Oscar töreninden bir hafta önce, işte size Hollywood’un gelmiş geçmiş en başarılı 10 kostüm tasarımcısı.

25 yaşındaki İskoç modanın yeni yıldızı

Jonathan Saunders, sadece 25 yaşında. İngiltere’deki dünyanın en ünlü tasarım okullarından Central Saint Martins’den mezun olalı henüz üç yıl geçmiş. Ama günümüzde bir tasarımcı yetenekliyse, bu kadarlık bir süre şöhret kazanması için yeterli. Çünkü modada her sezon insanlar yenilik arıyor, bunun için de gözler hep gençlere dönük.

Jonathan Saunders’ın özelliği şu: Sadece giysi tasarlamakla kalmıyor, asıl olarak kumaş tasarımcısı. Bu özelliğiyle de birçok başka modacı için çalışabiliyor ve moda trendlerini çok daha geniş bir ölçüde etkileyebiliyor. Saunders’ın rengarenk geometrik desenleriyle moda dünyası geçen yıl tanıştı. Özellikle Eylül 2003’te Londra’da gösterdiği ikinci koleksiyonu, bu yazın önemli bir eğilimini ortaya koyuyordu: Bütün giysiler gökkuşağı gibi rengarenk olacak!

İskoçyalı genç tasarımcı, desen tasarımında 1990’ların rave kültüründen, 1930’ların fütüristik İtalyan ressamı Vassarelli’den ve desenlerine her baktığımızda başka bir şekil gördüğümüz meşhur Escher’den esinlendiğini söylüyor.

Desenlerini renklendirirken Jonathan Saunders, dijital çağın çocuğu olduğunu gösteriyor. Fantastik film efektlerinde, bilgisayar oyunlarında görebileceğimiz bütün parlak renkleri kullanıyor.

Geçen yıl İngiliz Vogue Dergisi’ne kapak olan Jonathan Saunders, geçen hafta yapılan Londra moda haftasında da yine bütün dikkatleri üzerine çekti. Kendi giysi tasarımlarını gösteren Saunders, yine desenleri ve kullandığı renklerle büyük ilgi topladı. Kendi adına çalıştığı gibi, Alexander McQueen, Pucci ve Chloe gibi başka modacılar için de kumaş tasarlayan Saunders, modanın yeni parlayan yıldızı.

Ngila Dickson

Son Samuray

Son yılların en gözde dönem filmi kostümcüsü. Hem Yüzüklerin Efendisi, hem Son Samuray’daki tasarımlarıyla bu sene iki kere Oscar’a aday. Yeni Zelandalı Dickson, Yüzüklerin Efendisi için hayal gücünü çalıştırıp kostüm yaratırken 40 kişilik bir atölye kurdu. Daha önce Herkül, Prenses Xena gibi hayali kahramanları giydirmişti.

Jean Louis (1907 - 1997)

Rita Hayworth’ın oynadığı Gilda

Jean Louis’nin Hollywood için yarattığı en meşhur elbise Rita Hayworth’ın Gilda’da giydiği siyah, askısız tuvaletti. Marlene Dietrich’in kristal boncuklarla kaplı, çıplak tene giyilen file elbiseleri onun fikriydi. Marilyn Monroe, Başkan Kennedy için Happy Birthday şarkısını söylerken onun tasarladığı altın renkli elbiseyi giymişti. Daha sonra evlendiği Loretta Young’un tüm elbiseleri onun elinden çıkmıştı...

Catherine Martin (1965)

Moulin Rouge

Genç tasarımcı, ünlü opera ve film yönetmeni Baz Luhrman’ın eşi. Kocasının yönettiği Moulin Rouge filminin kostümlerini o yarattı. 19. yüzyıl bohem Paris’i ve başroldeki Nicole Kidman için yarattığı kostümler, çağımızda yeniden Moulin Rouge modası yarattı. Romeo ve Juliet, Strickly Ballroom gibi filmlerde de çalıştı.

Edith Head (1897-1981)

Roma Tatili

Oscar’a kostüm dalında 34 kere aday olan ve 8 kez heykeli alan tasarımcı, Oscar tarihinde en çok ödüle sahip kadın. Kariyeri 1920’lerde Hollywood Lisesi’nde Fransızca ve sanat dersleri verirken başladı. Kendisi bir kütüphane memuresi gibi giyinir, kalın gözlüklerini hep başında tutardı. Audrey Hepburn’ü Roma Tatili’nde o giydirdi.

Adrian (1903-1959)

İlk starların terzisi

O, Hollywood’da bir moda trendi yaratan ilk kostüm tasarımcısı. 1925’ten 1959’a kadar Altın Çağ’ın bütün starlarını giydirdi. Marlene Dietrich, Greta Garbo, Bette Davis, Joan Crawford, hem kamera önünde, hem de gerçek hayatta sihirli değneğini değdirdiği yıldızların sadece birkaçı.

Travis Banton (1894-1958)

Mae West’i meşhur etti

19. yüzyılda Teksas’ta doğan tasarımcı 1919-1951 arasında 130’un üzerinde filmde çalıştı. Mae West’in vücut kıvrımlarının altın yaldızla kaplayarak belirginleştirilme fikri, Marlene Dietrich’in buz kraliçesi güzelliği hep Banton’un yönetiminde gerçekleşti.

Ann Roth (1931)

Soğuk Dağ

Ann Roth için Saatler (The Hours) gibi, hikayesi birkaç on yılı kapsayan bir film çocuk oyuncağı. Dönem filmlerindeki uzmanlığıyla tanınan Rose, İngiliz Hasta’nın kostümleri için bir de Oscar kazandı. Bu yıl da Soğuk Dağ (Cold Mountain) filmiyle kostüm Oscar’ına aday. Nicole Kidman’ın filmdeki korseli kıyafetleri ona ait.

Catherine Thomas

Kill Bill’in korkunç gelini

1997’den beri film piyasasına hizmet eden Catherine Thomas hızla yükseliyor. Şimdiye kadar Ed Burns, Ethan Hawke ve Richard Linklater gibi isimlerle çalıştığı filmlerde New York’un ‘düşük bel’ severlerini giydirme konusunda uzmanlaştı. Kill Bill’in zalim ‘Gelin’i Uma Thurman için tasarladığı sarı takım ve ayakkabılar ona büyük şöhret kazandırdı.

Penny Rose

Karayip Korsanları

Portföyünde Alan Parker’ın yönettiği Evita, Carrington ve 2004’te vizyona girecek Kral Arthur gibi dönem filmleri olan Penny Rose’un çalıştığı en ünlü film, Karayip Korsanları. Bu filmde sadece denizci kıyafetlerinden esinlenmekle kalmamış, hayal gücünü kullanarak uçmuş.

Theoni V. Aldredge (1932)

Muhteşem Gatsby

Yunan asıllı tasarımcı Topkapı, Ay Tutulması, Adam’s Ailesi, Ghostbusters gibi filmler için çalıştı. Muhteşem Gatsby gibi dönem filmlerinde ya da Laura Mars’ın Gözleri gibi modern filmlerde aynı başarıyla kostümler yarattı.

Kostümde bu yılın Oscar adayları

İnci Küpeli Kız - Dien van Straalen

Son Samuray - Ngila Dickson

Yüzüklerin Efendisi: Kralın Dönüşü - Ngila Dickson ve Richard Taylor

Dünyanın Uzak Ucu - Wendy Stites

Zafer Yolu - Judianna Makovsky

GEÇEN HAFTA EN ÇOK BUNLAR KONUŞULDU

4 2.5 yıl aradan sonra yeni albümünü çıkarmaya hazırlanan, imajını değiştirerek Nihat Odabaşı’na poz veren; nasıl zayıfladığı konusu herkesi meşgul eden Gülben Ergen

4 Berlin’de nikahlanan eşcinsel çift Koray Günay ve Ulaş Yılmaz

4 Berlin Film Festivali’nde Altın Ayı kazanan Duvara Karşı, yönetmeni Fatih Akın ve porno filmlerde oynadığı ortaya çıkan başrol oyuncusu Sibel Kekilli

4 14 Şubat Sevgilier Günü’nde Amerika’da evlenen milli atlet Süreyya Ayhan ve antrenörü Yücel Kop

4 Birçok uluslararası şampiyonluğu bulunan, aerodinamiğini bozduğu için kepçe kulaklarını ameliyatla küçülttüren ve tatil için gittiği Rimini’de otelde ölü olarak bulunan ünlü bisikletçi Marco Pantani

4 Verdiği Amerikanvari cezalarla tanınan, bu kez de 13 yaşındaki bir kızın hırsızlık yapmasını önlemek için kalabalık yerlerde gezmesini yasaklayan hakim Latif Tefon

4 İçindeki şarkı yarışması sahneleri yönetmeni Ezel Akay tarafından ‘Bunlar Popstar’ın ataları’ olarak nitelendirilen ve müzik albümü de piyasaya çıkan film Neredesin Firuze
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!