Hobisi onu Dünya Şampiyonası’nın resmi istatistikçisi yaptı

Güncelleme Tarihi:

Hobisi onu Dünya Şampiyonası’nın resmi istatistikçisi yaptı
Oluşturulma Tarihi: Şubat 12, 2006 00:00

Üniversite öğrencisi Meriç Tafolar (20), gönüllü bir atletizm istatistikçisi. Beş yıl önce amatör olarak başladığı çalışmalarını önce internette yayımladı, üç yıldır da Vestel desteğiyle bir atletizm yıllığı haline getiriyor. Tafolar, bu birikimini uluslararası alanda sürdürecek. Mart ayında Moskova’daki Dünya Salon Atletizm Şampiyonası’ndaki 12 resmi istatistikçiden biri olarak görev yapacak.

Atletizmde yarış sonuçları, dereceler ve istatistikler büyük önem taşır. Dünyanın önde gelen atletizm ülkelerinde her sezon yüzlerce sayfalık yıllıklar yayımlanır, haftalık ve aylık bültenler basılır, ayrıca uzmanlar internet sitelerinde yarış sonuçlarını ve atletlerle ilgili kıyaslamalı istatistikleri düzenli biçimde atletizm meraklılarına duyurur.

Ancak, Türkiye gibi atletizme önem vermeyen bir ülkede bırakın uluslararası sonuçları, çoğu zaman ulusal yarışma sonuçlarına bile ulaşmak kolay değildir.

Türkiye Atletizm Federasyonu, kısıtlı bütçesi nedeniyle son 10 yıldır sezonluk sonuçları düzenli bir şekilde kitaplaştıramıyor. İşte bu noktada atletizmin gönüllü uzmanı Meriç Tafolar devreye giriyor. Üniversite öğrencisi Tafolar Türkiye’nin her noktasından topladığı sonuçları kılı kırk yararak işliyor.

İstanbul’da yaşayan Tafolar, Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi son sınıf öğrencisi. Spora ve atletizme ilgisi de yeni değil. "Kendimi bildim bileli sporun birçok dalıyla ilgiliyim. Henüz üç-dört yaşındayken başta olimpiyatlar, tüm önemli spor karşılaşmalarını takip ediyordum." Ortaokul ve lise yıllarında spor tarihiyle ilgili kitapları okuyor, bir yandan da rakamlarla oynamayı seviyordu. Bu ilgisini beş yıl önce tamamen atletizme yönlendirdi. "İnternette atletizm sonuçları arıyordum. Dünyanın küçük ülkelerinden bile atletizmle ilgili ayrıntılı sonuçlara ulaşmak mümkündü ama Türkiye’den herhangi bir yarışma sonucu bulunamıyordu. Ben de bu eksikliği gidermek için istatistik tutmaya başladım."

İLK BAŞVURULAN İSİM OLDU

2001’de bir internet sayfası hazırladı, elde ettiği sonuçları yayımlayarak işe girişti. Ertesi yıl daha fazla sonuca ulaşınca sayfanın içeriğini genişletti. Sonra da atletizm hakemi Can Korkmazoğlu’yla irtibata geçti. Korkmazoğlu da benzer bir sayfa hazırlıyor, federasyonun yarışlarında istatistik konusunda sorumluluğu üstleniyordu. Korkmazoğlu, böyle hevesli bir gençle karşılaşınca fırsatı kaçırmadı ve onu çeşitli yarışlara davet etti. Tafolar, kısa zamanda atletizm camiasının istatistik konusunda ilk başvurduğu isim haline geldi.

En büyük zorluk Türkiye’nin çeşitli şehirlerindeki yarışların sonuçlarını toplamaktı. Federasyonla çok sıkı bağlantıları yoktu, antrenörleri ve il temsilcilerini tanımıyordu: "Bu yüzden 2003’e kadar sonuçlarda eksiklikler kalıyordu. Bazı bölgesel yarışların sonuçlarına ulaşmakta zorluk çekiyordum."

2003’ten itibaren önemli yarışları bizzat izlemeye başladı. Ayrıca federasyonla ilişkisini geliştirdi ve Türkiye’nin her köşesinden kişisel bağlantılar kurdu. Böylece Anadolu’daki şehirlerden antrenörler, temsilciler ve atletler sonuçları Tafolar’a ulaştırmaya başladı: "2004’te başkanlığa Mehmet Terzi geldikten sonra Ankara’daki federasyon merkezinde sonuçları tarama fırsatı buldum. Hatta federasyon bir de istatistik kurulu oluşturdu. Kurulda şimdilik tek ben varım!"

YABANCILAR DA ARIYOR

Bu arada özellikle yabancı istatistikçiler, yardım almak veya Türk atletizmi hakkında bilgi istemek için Tafolar’a ulaştı. O da bu çağrılara cevap verecek bir internet bülteni hazırlamaya başladı. Böylece yarış sonuçlarını hem 30 kadar yabancı istatistikçiye hem de Dünya Atletizm Birliği’ne ( IAAF) ve Avrupa Atletizm Birliği’ne ( EAA) yolluyordu. Hatta bu çalışmaları sayesinde IAAF’ın 2004 Olimpiyatları için hazırladığı kitapta teşekkür edilen az sayıdaki istatistikçiden biri oldu. 2004’ten itibaren Türkiye’de düzenlenen uluslararası yarışlarda da görev aldı.

Bu organizasyonlardaki başarılı çalışmaları üzerine Türkiye Atletizm Federasyonu Asbaşkanı Salih Münir Yaraş geçen yıl ekimdeki IAAF’in kongresinde Meriç Tafolar’ın ismini önerdi. Bu yılın ilk günlerinde IAAF’ın müspet cevabı gelince Tafolar’ın 10-12 Mart’ta Moskova’daki Dünya Salon Atletizm Şampiyonası’nda görev alması kesinleşti. "Moskova’da 12 kişilik tecrübeli bir ekip var. Yarış öncesinde atletlerin en iyi derecelerinin hazırlanması, şampiyonada kıralacak rekorlar gibi konularda çalışacağım."

136 SAYFADA TÜRK ATLETİZMİNİN BİR YILI

Meriç Tafolar, tüm bir atletizm sezonu boyunca topladığı verileri yıl sonunda kitap haline getiriyor. Bu kitapların üçüncüsü 136 sayfalık ’Türkiye Atletizm Listeleri 2005" bu ayın başında 2500 adet basıldı ve atletizmle ilgili kişi ve kurumlara gönderildi. Kitapta rekorlar, her dalda derecelerine göre yılın en iyi 50 Türk atleti ve belli başlı uluslararası ve ulusal yarışların sonuçları yer alıyor: "2003’ün sonunda Can Korkmazoğlu ve Salih Münir Yaraş’ın destekleri sayesinde ilk Vestel atletizm yıllığı basıldı. Bu yıl içeriği biraz daha geliştirmeye gayret ettik. En büyük amacım geçmişe dönük sonuçları da bir kayıt altına almak. Ancak, 80 yıllık geçmişe sahip Türk atletizmine ait sonuçlara ulaşmak çok zor. Bunları içeren bir çalışma en az 10-15 yıllık uğraş gerektirir."
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!