Hırsıza karşı broşür

Güncelleme Tarihi:

Hırsıza karşı broşür
Oluşturulma Tarihi: Mart 27, 2000 00:00

Haberin Devamı

Asayiş Şube Müdürlüğü, ‘‘Hırsızlık, dolandırıcılık ve yankesicilikten nasıl korunulur’’ başlıklı bir broşür hazırladı. Kapağı, logosu, vinyetleri ve ilanlarıyla oldukça çağdaş bir görüntü sergileyen broşür, hırsızlığın

çeşitli şekilleriyle ilgili bilgilerle dolu.

Broşürün ilk sayfasında, ‘‘Sayın İstanbullular’’ diye başlayan bir giriş yazısı var; gelişen ve değişen dünyaya paralel olarak Türkiye'de de pek çok değişim olduğundan dem vuruluyor ve ebeveynlerimizin evlerinin kapısını kilitlemeden komşu ziyaretlerine gittiği geçmişin kısa sürede geride kaldığı hatırlatılıyor. ‘‘Binlerce apartman, sayısız araç, birçok işyeri vs... Bunların hepsinin kendilerine göre güvenlik problemleri var. Ama bu varlıkların sadece güvenlik güçlerimizin alacağı tedbirlerle korunması çok zor. Suç ve suçlularla olan mücadelemizde sizlerin desteğine ihtiyacımız var’’ deniyor.

‘‘Acaba bunlar yeterli olabilir mi?’’ diye soracak olanlara karşı da ‘‘küçük hatırlatmaların kötü niyetli kişilerin işlerini zorlaştıracağı, hatta caydıracağı savunuluyor. İstanbul Emniyet Müdürlüğü'nün düzenleyeceği çeşitli etkinliklerle dağıtılacak olan broşürde, vatandaşların otomobil, ev ve işyeri hırsızlarına, yankesicilik türlerine, kapkaççılara ve dolandırıcılara karşı ayrı ayrı alabilecekleri önlemler açıklanıyor. Bu önlemler, deneyimli dedektifler tarafından hazırlandı.

t Otomobil hırsızlarına karşı

l Otomobilinizi park edecek kapalı garajınız yoksa mümkünse evinizden görülebilecek iyi aydınlatılmış bir yere park edin.

l Otomobil satın alırken, ruhsat bilgilerini kontrol edin. Yedek anahtarını satıcıdan mutlaka isteyin. Ya da kilidini değiştirin.

l Satın alacağınız aracın şase numarasının yazılı olduğu kısmı kontrol edin. Tahrifat bulunduğu kanısındaysanız, aracı almaktan vazgeçin ve polise bildirin.

l Aracın ruhsat sahibiyle mutlaka yüzyüze görüşün. Mümkünse bağlı bulunduğu Trafik Tescil Şube ve bürolarından kontrol ettirin.

l Mutlaka kaliteli alarm, direksiyon kilidi ve gizli kontak kulanın. Alır almaz kasko sigortası yaptırın.

l Otomobilinizi pastane, açık otopark ve benzeri yerlere bıraktığınızda burada çalışan görevlilerin kolluğu yoksa anahtarı teslim etmeyin.

l Park ettiğiniz yerlerden alırken bagaj kilidini ve ön kapı kilitlerini kontrol edin. Bu kilitlerin sökülerek kontak anahtarı yapıldığını unutmayın.

l Güvenlik görevlisi bulunmayan apartman otoparkının giriş veya çıkışında otomatik kontrol sistemi yaptırın.

l Hasarlı olarak sattığınız araçların trafikten düşüm işlemlerini tamamlayıp, plaka ve ruhsatın aracın bağlı bulunduğu trafiğe teslim ettikten sonra satışını sağlayın. Bu yöntemle otoların change işlemine girmesini önlemiş olursunuz.

t 155 ararsanız...

l 155 Polis İmdat telefonlarının ücretsiz olduğunu,

l 155'e yapacağınız ihbarlarda kimliğinizi isterseniz verebileceğinizi,

l Kimliğinizi verseniz bile poliste kalacağını,

l İhbarınızın sonucunu aynı telefondan öğrenebileceğinizi biliyor musunuz?

t İşyeri hırsızlarına karşı

l İşyerlerine daha çok çatı katlarından girilir, buralardaki pencere ve kapıları sürekli kilitli tutun.

l Çalışma saatlerinin dışında çelik kasalarda para ve ziynet eşyası bulundurmayın.

l Alarm ve güvenlik kamerası taktırın.

l İşe alacağınız şahısları iyice araştırın.

l Kuyumcu iseniz şüphelendiğiniz kişilerden ve 18 yaşın altındakilerden altın satın almayın.

l Maliyeci gibi davranarak telefonla sizi komşunuzun işyerine çağıran şahıslara itibar etmeyin.

t Yankesicilere dikkat

l Kalabalık yerlerde ceplerinizi sık sık kontrol edin.

l Otobüs ve minibüslere binerken veya inerken cüzdanınızı muhafaza edin.

l Özellikle pazar ve kalabalık alışveriş merkezlerinde çantanızı omzunuza asmayın, sürekli gözönünde tutun.

l Banka, PTT, vergi dairesi gibi yerlerde size yardımcı olmak isteyen kişilere kesinlikle paranızı emanet etmeyin.

l Çok miktarda para ile dolaşmayın.

l Bankadan para çektiğinizde dışarı çıkmadan paranızı emin bir yere koyun. Ortalıkta para saymayın.

t Kapkaççılara karşı

l Yola yakın olarak yürümeyin, çantanızı trafik akışının tersinde kalan tarafta taşıyın.

l Hava karardıktan sonra eve giderken ıssız ara sokaklar yerine ışıklı ana caddeleri tercih edin.

l Özellikle kadın sürücüler, otoyolda giderken aracınıza arkadan çarpan olursa dikkatli davranın. Tek başına iseniz inmeyin ve mümkünse hemen polisi arayın.

l Yoğun trafikte araç içinde beklerken çantanızı koltuk yerine bagaja koyun.

t Dolandırıcılara dikkat

l Döviz ve altın alırken döviz büroları ile kuyumcuları tercih edin.

l ATM'lerden para çekerken size yardımcı olmak isteyenlere şifrenizi söylemeyin.

l Alışverişlerinizde aldığınız çeklerle ilgili şüpheniz varsa ilgili bankayı arayarak çeki aldığınız müşterinizin bankayla ne zamandan beri çalıştığını ve çeklerin sağlamlığını kontrol edin.

l Hastanelerde röntgen çekimi öncesinde sizi başka odaya alıp takılarınızı çıkarmanızı isteyen röntgen görevlisi gibi davranan kişilere inanmayın.

t Ev hırsızlarına karşı

l Kısa bir süre için bile olsa, evden çıkmadan önce kapı ve pencerelerinizi kapatın.

l Uzun süreli ayrılışlarda kapı komşunuza, ne zaman döneceğinizi, adres ve telefonlarınızı bırakın. Posta kutusu anahtarınızı da... Hırsızlar posta kutusu dolu daireleri seçerler.

l Evinizden uzun süreli ayrıldığınızda değerli eşya ve mücevherlerinizi güvendiğiniz birisine emanet edin veya yanınıza alın veya da banka kasasına koyun.

l Akşam dışarı çıktığınızda geri döneceksiniz, evinizin bazı ışıklarını açık bırakın.

l Seyyar satıcı, pazarlamacı, dilenci, falcı, bohçacı, temizlikçi, TEK görevlisi, tamirci gibi çeşitli isimlerle kapınıza gelen şahısları içeri almayın.

l Evinizin zili çalındığında tanımadığınız birini soran şüpheli şahısları eşgalleriyle birlikte derhal polislere bildirin.

l Kapı kırılma gürültüsü duyduğunuzda komşularınızını kapılarını kontrol edin.

l Rastgele takılan çelik kapıların levye, kriko gibi aletlerle açılabileceğini unutmayın. Plastik pencereler ise bir tornavida ile bir dakika içinde açabilir!

l Hırsızların evlerden çaldıkları değerli malları, battaniye veya çarşaf gibi eşyaya sararak götürdüğünü hatırlayın. Böyle mal taşıyanları polise ihbar edin.

l Hırsızlar eve girdiklerinde ilk önce yatak odasına yönelir. Bu nedenle değerli eşyanızı evin değişik yerlerine saklayın.

l Eşyanızı sigorta ettirin, eviniz etrafını ışıklandırın, semt pazarlarının kurulu olduğu günlerde hırsızlık olaylarının arttığını unutmayın.

l Tüm bunlara rağmen hırsızlık meydana gelmişse, telaşlanmayın, hiçbir şeye dokunmadan derhal polise haber verin.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!