Hiçbir sanatçı dolgu malzemesi değildir

Güncelleme Tarihi:

Hiçbir sanatçı dolgu malzemesi değildir
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 12, 2011 00:00

17. Kral TV Video Müzik Ödülleri, 17 Mayıs akşamı Haliç Kongre Merkezi’nde yapılacak törenle sahiplerini bulacak. Gecenin detaylarını ve her ödül töreni sonrası yaşanan polemikleri, Kral Yayın Grubu Genel Yayın Yönetmeni Gezegen Mehmet (Akbay) ve gecenin organizatörü Emel Müftüoğlu ile konuştuk.

Haberin Devamı

Daha önceki yıllarda müzik türlerine göre kategoriler vardı. Neden artık yok? 

- Mehmet Akbay: Bize 2010 yılında bu kategorilerde çıkmış kaç albüm sayabiliyorsunuz? Kaldı ki günümüzde artık pop şarkıcıları arabesk söylüyor, arabeskçiler de rock... Artık Volkan Konak gibi bir halk müziği sanatçısı, aynı Formula 1’deki markalar yarışında olduğu gibi, diğer sanatçıların arasından sıyrılıp en iyi erkek sanatçı ödülünü alabilir. Ona yapılacak en büyük kötülük, adı daha duyulmamış dört halk müziği sanatçısıyla yarıştırmaktır. Çünkü sanatçılar popülerliği, internetten indirilme oranı, dinlenme oranı kendine yakın olanlarla yarışmak ister.

Böylece ödüllerin önceden tahmin edilmesini de önlemiş oluyorsunuz tabii...

- M.A: Aynen öyle... Adaylara bakanların “Bu kesin alır” yerine “Bu da alır, aa bu da alır” demesi önemli. Belki en iyi çıkış yapan ya da en iyi dizi müziği kategorilerinde bazı isimler öne çıkmış olabilir ama diğer kategorilerde beş kişiye sorun, beşi de ayrı şey söyler. Burada hiçbir kategori dolgu değil, kimse de dolgu malzemesi değil.

- Emel Müftüoğlu: Bırakın geçen yılı, uzun zamandır yapılmış tek bir sanat müziği albümü söyleyin bana... Kırk yılda bir yapılıyor, onlara da özel ödül veriyoruz zaten...

SEZEN VE AJDA’NIN DA YARIŞMAYA HAKKI VAR

Peki Sezen Aksu, Ajda Pekkan gibi isimlerin karşısına şebnem Ferah ya da başka bir kişiyi koymak ne kadar mantıklı?

- M.A: ıyi ama onların karşısına kimi koyacağız?

Kategori dışı kalmalılar bence...

- M.A: Ama onlar da yarışmayı seviyor ve ödül alınca mutlu oluyorlar. Hâlâ bu yarışın içinde olabiliyor, gençleri geride bırakabiliyorlarsa ne mutlu onlara...

Bu ödüllerin hepsi 2010 yılını mı kapsıyor?

- E.M: Evet ama insanlar bir ay önce çıkmış bir albümün bile dahil edilmesini isteyebiliyor bizden.

- M.A: Aslında 2010’un ödüllerini vermek için hemen şubat ayında tören düzenlenmesi lazım. Çünkü yanlış anlaşılmalar oluyor. Bu sene bahsettiğim tarihe çekmeyi düşünüyorduk ama hazırlıklar tamamlanamadı.

Toplam kaç kategori var?

- 23 kategoride ödül vereceğiz ve tamamı 2010 yılının özeti olacak.

İSİMLERİ MASA BAŞINDA KAFAMIZA GÖRE SEÇMEDİK

Aday adaylarını neye göre belirlediniz?

- M.A: Kategorileri ve aday adaylarını sektörün önde gelenleri ve hayranlarla üç ay boyunca yaptığımız toplantılar sonucunda belirledik. Aday adayları için web sitemizde düzenlediğimiz 10 günlük oylamada 2 milyona yakın oy kullanıldı. 55 kişilik özel jürimiz de ayrıca oylama yaptı.

Jüri hangi kriterleri göz önünde bulundurdu?

- MÜYAP ve Nielsen verilerini... Hep birlikte en doğru adayları seçmek için titizlikle çalıştık. Tüm veriler ışığında ilk 5’ler belirlendi. MÜYAP Yönetim Kurulu Başkanı ve üyeleriyle birlikte adayları açıkladık. Onlar da bu aday listesinin altına imzalarını attılar. Sanatçı patronları bile hazırladığımız listenin doğru olduğu konusunda hemfikir...

Yani ünlülerden hiç itiraz gelmedi mi?

- M.A: Zaman zaman telefon açanlar oldu ama dediğim gibi adayları biz değil veriler ortaya çıkardı. Bana kimse “Neden aday olmadım?” diye sormasın. Masa başında telefonlarla birilerini aday yapan bir sistemimiz yok.

HİÇBİR ADAY SONUÇLARI ÖNCEDEN ÖĞRENEMEYECEK

SMS’le oy kabulü devam ediyor sanırım, değil mi?

- M.A: şunu belirteyim öncelikle; bizim SMS’lerden para kazanmak gibi bir derdimiz yok. 1 SMS bedeliyle oylamaya katılıyorsunuz.

Neden oylama internetten yapılmıyor?

- ınternete koymadık çünkü işi bozan sistemler devreye sokulabiliyor. Bir de SMS oylarını alırken, sıra dışı sms yönlendirmeleri yakalarsak düzeltme şansımız var. Sonuçta yine 55 kişilik jürimiz ve satış rakamları ortalamaya dahil edilecek

“Ben ödül alırsam gelirim” diyenlerle karşılaşıyor musunuz hâlâ?

- M.A: Önceden böyle söyleyenler vardı ama bu sene tüm adaylar salonda olacak. Çünkü sonuçlar tören günü 12.00’de SMS’ler kapatıldıktan sonra bizim elimize geçecek. Sanatçılar da sonuçları herkesle birlikte öğrenecek. Herkesin güveni tam bu konuda. Mesela geçen yılki ödüllerin ardından da kimse laf etmedi, herkes alkışladı.

SEZEN AKSU’NUN BÜYÜK SÜRPRİZLERİ OLACAK

Geçtiğimiz yıl törenin açılışını Tarkan yapmıştı. Bu sene Sezen Aksu’nun sahne alacağı doğru mu?

- M.A: Evet. Tarkan toplamda iki kez katılmış oldu. Sezen Aksu da daha önce bir kez törene katılmıştı.

Gecede bizi neler bekliyor?  

- E.M: Konforlu şık bir gece olsun istedik. Hiç sıkılmadan seyredilecek bir tören hazırladık. Haliç Kongre Merkezi yaklaşık 3 bin kişilik ve biz ciddi bir izdiham olabileceğini düşünüyoruz. Hayranlar için ayrı bir bölüm hazırlanıyor. Tekneyle gelmek de mümkün olacak tören alanına... Ömür Gedik ve Mesut Yar, kırmızı halıda ünlülerle röportaj yapacak. ıçeride ise Rahşan Gülşan, Nilgün Belgün ve Ali Eyüboğlu’ndan oluşan yorumcu ekibimiz var. Fuaye alanımız da çok renkli. Tören toplam 2 saat 15 dakika sürüyor ama dediğimiz gibi insanlar sıkılmayacak. Reklam almıyoruz. Gecede sahnenin açılışını bir yabancı grup yapacak, o da sürprizimiz. Sezen Aksu konserimizin özel sürprizlerini ise hiç söylemiyorum.

Yeni albümün şarkılarını ilk kez bu törende okuyacak, değil mi? 

- E.M: Onları da seslendirecek ama bütün sürpriz bu değil. Daha büyük sürprizlerimiz var. Daha doğrusu Sezen Aksu’nun var.
 
Neden sponsor almadınız?

- M.A: Özellikle almadık çünkü Kral radyosunun kardeş radyosu Kral Pop geliyor. Çok güçlü bir yayıncı kadrosuyla üstelik... Kadroyu da gecede açıklayacağız. Bu yüzden bu ödül töreni aynı zamanda bizim lansmanımız.

Haberin Devamı

ÖDÜL ALTIN VE PIRLANTA KAPLAMA 

Ödülün tasarımı neden değişti?

- E.M: Bu sene ödülümüz altından ve pırlanta kaplama... Ödülün bir anlamı olsun istedik, Zen Diamond ile birlikte vazgeçilemeyecek bir mücevher ödül ortaya çıkardık.

Haberin Devamı

TÜM DÜNYAYI DAHİL EDECEĞİMİZ BİR ORGANİZASYON HAYAL EDİYORUZ

Bu organizasyona “Türkiye’nin müzik ödülleri” diye lanse etmenizin nedeni ne?

- M.A: Ödül törenine sektörün tamamını dahil ettik. Tören, Türkiye’nin 50 yerel kanalında canlı yayınlanacak. ısrail, Bulgaristan, Azerbaycan ve Türki cumhuriyetlerden bir kanalın canlı yayınıyla da dünyaya açılacağız. Hayalimiz önümüzdeki yıllarda tüm dünyayı dahil edeceğimiz bir organizasyona imza atmak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!